• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Να τελειώνουμε με το αφήγημα του οπαδικού γιαλαντζί αντιφασισμού

August 21, 2023 696

 ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr

Από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάθε αντικειμενικός αναλυτής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια συγκρούστηκαν δυο οπαδικοί στρατοί, με τη σύγκρουση να καταλήγει στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ήταν το βίντεο από τη σύγκρουση, που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣKAI, ιδιοκτησίας του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου, που δείχνει καρέ-καρέ τη σύγκρουση των δυο στρατών. 

Αρχικά, οι κιτρινόμαυροι οπαδοί (ανάμεσά τους και ο Κατσουρής, φορώντας κράνος), που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γήπεδό τους με στόχο να μην επιτρέψουν να το «βεβηλώσουν» οι «αλλόθρησκοι»,  κατευθύνονται προς το σημείο που βρίσκονται οι Κροάτες και οι βάζελοι ομοϊδεάτες τους, αρκετά χαλαροί και χωρίς να έχουν μια στοιχειώδη συγκρότηση. Στο βάθος του πλάνου φαίνονται οι λάμψεις και οι εκρήξεις από τις μολότοφ και τους πυρσούς, που αντάλλαξαν στο σημείο της σύγκρουσης οι δυο στρατοί. 

Μετά από μια σύντομη μάχη με τα χτυπήματα και τις μαχαιριές να πέφτουν εκατέρωθεν (στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι και μαχαιρωμένοι και από τις δυο πλευρές), οι κιτρινόμαυροι οπαδοί υποχωρούν ασύνταχτα, γιατί το νεοναζιστικό τάγμα εφόδου των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και των παναθηναϊκών ομοϊδεατών τους ήταν καλύτερα «εξοπλισμένο» και είχε στρατιωτική συγκρότηση. Κατά την υποχώρηση, οι Κροάτες καταφέρνουν να ξεμοναχιάσουν ορισμένους οπαδούς της ΑΕΚ, τους οποίους σαπίζουν στο ξύλο (στο βίντεο φαίνεται μια από τις περιπτώσεις αυτές), ενώ χτυπούν με στειλιάρια και ρόπαλα τους κιτρινόμαυρους οπαδούς που τρέχουν για να αποφύγουν τα χειρότερα. Στο βίντεο φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της υποχώρησης δέχτηκε χτύπημα από στειλιάρι και ο Κατσουρής. 

Η σύγκρουση των δυο στρατών συνεχίζεται για κάποιο χρονικό διάστημα στην πλατεία δίπλα από το γήπεδο με ανταλλαγή πυρσών και καρεκλοκαθισμάτων και λήγει όταν πίσω από τους Κροάτες εμφανίζονται οι διμοιρίες των ΜΑΤ.

Το βίντεο-ντοκουμέντο

https://videostream.skai.gr/skaivod/_definst_/mp4:skai/202308/video/news/video20230814.mp4/chunklist.m3u8

Με μια απλή περιήγηση σε πολιτικές και αθλητικές ιστοσελίδες μπορεί ο καθένας να βρει δεκάδες βίντεο από τη συμπλοκή στη Νέα Φιλαδέλφεια και αρκεί μια προσεκτική παρατήρηση για να βγει το συμπέρασμα ότι έχουμε σύγκρουση δυο οπαδικών στρατών. Αυτό το συμπέρασμα αμφισβητείται πλέον μόνο από τη διοίκηση της ΑΕΚ και τους κολαούζους του Μελισσανίδη, τους οργανωμένους της Original και από κάποιους πέριξ της πλατείας Εξαρχείων, που προσπαθούν να κατασκευάσουν το αφήγημα ενός γιαλαντζί αντιφασισμού. 

Οσον αφορά τον Μελισσανίδη και τη διοίκηση της ΑΕΚ, είναι προφανής ο λόγος για τον οποίο δε θέλουν να παραδεχτούν ότι υπήρξε σύγκρουση δυο οπαδικών στρατών έξω από το γήπεδο της ομάδας. Από τη μια, θέλουν να δείξουν ότι οι δικοί τους οπαδοί είναι «επιστήμονες» (για να θυμηθούμε τον… ιστορικό χαρακτηρισμό που είχε δώσει κάποτε ο Σαλιαρέλης στους οπαδούς του Ολυμπιακού), οπότε τα όσα λέγονται περί οπαδικής βίας δεν αφορούν το μαγαζί του Μελισσανίδη. Από την άλλη, είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τη δράση των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και τις συνθήκες Παλέρμο που είχαν επιβάλει στην πόλη με τις μαφιόζικες τακτικές τους. 

Υπηρετώντας τα συμφέροντα του Μελισσανίδη οι κιτρινόμαυροι οπαδοί είχαν εξαπολύσει πογκρόμ εναντίον των κατοίκων που αντιδρούσαν στην κατασκευή της «Αγιασοφιάς» στην καρδιά της πόλης τους. Ταυτόχρονα, αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στην πίεση που το «σύστημα Μελισσανίδη» ασκούσε στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγομντες, προκειμένου να πάρει την άδεια για την κατασκευή του γηπέδου, τσαλακώνοντας και πετώντας στα σκουπίδια τη στοιχειώδη αστική νομιμότητα. 

Την περίοδο εκείνη, οι οπαδοί της ΑΕΚ «το έπαιζαν» φιλήσυχοι οπαδοί που απλά και μόνο ήθελαν να γίνει πραγματικότητα το «όραμα» των απανταχού ΑΕΚτζήδων να δουν το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εδερναν, απειλούσαν, έκαναν επιδρομές ακόμα και σε σπίτια, αλλά αυτά θάβονταν. Αν αποδειχτεί ότι οι «αγνοί» φίλαθλοι, που εκείνη την περίοδο πρωταγωνίστησαν για να προχωρήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Μελισσανίδη, ήταν μια οπαδική συμμορία σαν όλες τις άλλες, που συχνά–πυκνά συγκρούεται με τους «αλλόθρησκους» οπαδούς, το πρεστίζ της ΑΕΚτζίδικης «οικογένειας» θα έχει δεχτεί ένα σοβαρό πλήγμα. 

Απλά είναι τα πράγματα και όσον αφορά τους λόγους που η Original επιμένει ότι δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή στα γεγονότα και όλα ήταν μια απρόκλητη επίθεση των κροατών νεοναζί με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των οπαδών του Παναθηναϊκού.  Οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ αφενός δε θέλουν να αποδειχτεί ότι έχουν μετατραπεί σε οπαδικό στρατό που η βασική του προτεραιότητα είναι να προασπίζει τα συμφέροντα του Μελισσανίδη. «Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι», που λέει ο λαός. Αφετέρου, η ήττα στην οπαδική σύγκρουση με τους Κροάτες και μάλιστα μέσα στην έδρα τους είναι ένα χοντρό στραπάτσο για το πρεστίζ τους, σύμφωνα με το «μιλιταριστικό» πνεύμα που διέπει αυτές τις ομάδες. 

Από τα δημοσιεύματα και την ανακοίνωση των μπάτσων είναι γνωστό ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ ήξεραν για την κάθοδο των Κροατών και γι’ αυτό είχαν στείλει μήνυμα για παρουσία στη Νέα Φιλαδέλφεια. Γι’ αυτό και είχαν και αυτοί τα «όπλα» τους. Η στήλη έχει πληροφορίες από το χώρο των οργανωμένων οπαδών τόσο του Παναθηναϊκού όσο και της ΑΕΚ, σύμφωνα με τις οποίες το ραντεβού των δυο οπαδικών στρατών ήταν για την επόμενη μέρα και γι’ αυτό ήταν «χαλαροί» οι οπαδοί της ΑΕΚ και οι μπάτσοι απλώς παρακολουθούσαν διακριτικά τις κινήσεις των Κροατών. 

Ορισμένοι οπαδοί εκτιμούν ότι ο χώρος του ραντεβού ήταν γύρω από το Πεδίο του Αρεως, καθώς στην περιοχή βρίσκεται το «δωματιάκι» της Original αλλά και σύνδεσμος οπαδών του Παναθηναϊκού. Η στήλη θεωρεί την εκτίμηση λαθεμένη, γιατί πολύ δύσκολα οι έλληνες οπαδοί θα αποφάσιζαν να συγκρουστούν στο κέντρο της Αθήνας και πολύ κοντά στις έδρες των κεντρικών συνδέσμων τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, οι Κροάτες αποφάσισαν να επισκεφτούν το γήπεδο της ΑΕΚ και να βγάλουν φωτογραφίες γύρω απ’ αυτό για να ενισχύσουν το προφίλ τους και να «ξεπλύνουν τη ντροπή» από το ξύλο που έφαγαν στην Αθήνα το 2015. Τότε είχαν έρθει στην Αθήνα για τον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό, όμως έπεσαν σε ενέδρα που τους είχαν στήσει οι σέρβοι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα (είναι αδελφοποιημένοι με τους οπαδούς του Ολυμπιακού) και καμπόσοι απ’ αυτούς κατέληξαν στο νοσοκομείο. 

Επειδή διάνυσαν πεζή τη διαδρομή από το σταθμό του Ηλεκτρικού μέχρι το γήπεδο, η έλευσή τους έγινε γνωστή στους οπαδούς της ΑΕΚ, που αποφάσισαν να μην τους αφήσουν να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους. Γι’ αυτό και υπήρξαν μαγαζάτορες που προειδοποιήθηκαν από οπαδούς της ΑΕΚ να κλείσουν γιατί έρχονται οι Κροάτες. Οπως αποδείχτηκε, δεν είχαν υπολογίσει σωστά τη «δύναμη πυρός» των Κροατών. Το αποτέλεσμα φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο που πρόβαλε ο ΣΚΑΙ. Οσοι έχουν στοιχειώδη επαφή με το ποδόσφαιρο και τις «διεργασίες» στις Θύρες των οργανωμένων οπαδών μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει μια τέτοιας διάστασης ήττα για έναν οπαδικό στρατό, συνεπώς δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε περισσότερο.

Ας σχολιάσουμε όμως και το αφήγημα του γιαλαντζί αντιφασισμού, το οποίο, δυστυχώς, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό έχει γίνει αποδεκτό και από ένα κομμάτι του αναρχικού και αντικαπιταλιστικού χώρου. Οι εμπνευστές του αφηγήματος λένε ότι δεν πρέπει να αξιολογήσουμε τη σύγκρουση στη Νέα Φιλαδέλφεια με οπαδικά αλλά με πολιτικά κριτήρια. Δεν υπάρχει γι’ αυτούς σύγκρουση δυο οπαδικών στρατών, αλλά πολιτική επίδειξη δύναμης από τους νεοναζί.  Θεωρούν ότι η αδράνεια των μπάτσων στην «παρέλαση» των Κροατών δεν οφείλεται στην ανικανότητά τους και στην αδυναμία τους να εκτιμήσουν σωστά τα δεδομένα, αλλά ήταν μια συνειδητή επιλογή. Αφησαν τους νεοναζί να διασχίσουν όλη τη χώρα και να δράσουν ανενόχλητοι, γιατί είχαν στόχο να τσακίσουν τους «ακροαριστερούς» και «αντιφασίστες» οπαδούς της ΑΕΚ. 

Αντιφασισμός α’λα καρτ;

Αλήθεια, τι είναι ο αντιφασισμός; Μαγικό φίλτρο που πίνουν μερικοί ανάλογα με την περίσταση; Οι οπαδοί που τρομοκρατούσαν κόσμο στη Νέα Φιλαδέλφεια, που έκαναν δολοφονικές επιθέσεις από τις οποίες κατά τύχη δε θρηνήσαμε νεκρό ή νεκρούς, που αποπειράθηκαν να πυρπολήσουν τη «Στρούγκα», έναν κοινωνικό χώρο με αντικαπιταλιστικό και αντιφασιστικό προσανατολισμό, που έκαναν τα μύρια όσα αίσχη, ήταν αντιφασίστες; Μήπως, οι ίδιοι άνθρωποι πίνουν κατά περιόδους το μαγικό φίλτρο και μετατρέπονται σε αντιφασίστες; Τα μπραβιλίκια και άλλες «ευγενείς» δραστηριότητες συνάδουν με τον αντιφασισμό;

Αυτοί που τώρα κατασκευάζουν το αφήγημα του γιαλαντζί αντιφασισμού, που ήταν τότε που οι «αντιφασίστες» τους σκόρπιζαν τον τρόμο στη Νέα Φιλαδέλφεια ενάντια σε όποιους δεν συναινούσαν στα επιχειρηματικά σχέδια του Μελισσανίδη, τα επενδεδυμένο με κιτρινόμαυρα χρώματα; Εβγαλαν, μήπως, καμιά ανακοίνωση για να καταγγείλουν τις δολοφονικές επιθέσεις, τον βανδαλισμό και την απόπειρα πυρπόλησης της «Στρούγκας»; Διαχωρίστηκαν, μήπως, από τη δράση της Original και των παρακλαδιών της, κάθετα και κατηγορηματικά, όπως αρμόζει σε πραγματικούς αντιφασίστες και αντικαπιταλιστές;

Οχι βέβαια. Παρίσταναν τότε τους Πόντιους Πιλάτους, λέγοντας πως δήθεν δεν συμφωνούν με τις επιθέσεις, αλλά δικαιολογώντας τες ταυτόχρονα, ως αποτέλεσμα της οργής που αισθάνθηκαν οι… αδικημένοι οπαδοί της ΑΕΚ. Αφήστε που μας εγκαλούσαν επειδή αποκαλούσαμε αυτό το λεφούσι «νέα ΚΑΡΦΙΤΣΑ». Λες και έχουν καμιά διαφορά από τη δράση της φασιστικής «ΚΑΡΦΙΤΣΑ», που κορυφώθηκε με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, οι επιθέσεις ακόμα και σε κλειστούς χώρους όπου προγραμματίζονται συζητήσεις (μία φορά σε συζήτηση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και μία φορά σε συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ή και σε ανοιχτούς χώρους, όπως έγινε στις 20 Ιούνη του 2014, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, ορισμένων σοβαρά, με κατάγματα και τραύματα στο κεφάλι (οχτώ τραυματίες είχε βρει τότε το ρεπορτάζ της «Κόντρας»).

Για τους κατασκευαστές του αφηγήματος του γιαλαντζί αντιφασισμού, που πότε είχαν φορέσει τη χλαμύδα και τα σανδάλια του Πόντιου Πιλάτου, οι κάτοικοι που αντιδρούσαν στην κατασκευή του γηπέδου στην καρδιά μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής και «καταπίνοντας» κάμποσα στρέμματα δάσους από έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, ήταν κάποιοι «αρτηριοσκληρωτικοί», που δεν έπαιρναν υπόψη τους τον πόθο του κόσμου της ΑΕΚ να δει την ομάδα του να αγωνίζεται στο δικό της γήπεδο. Επί της ουσίας, είχαν πάρει θέση υπέρ του Μελισσανίδη, αλλά ντρέπονταν να το πουν και μιλούσαν για την αεκτζίδικη «ιδέα» και την «ξεριζωμένη προσφυγιά».

Τους πήραν τότε «στο ψιλό» και οπαδοί άλλων ομάδων. Στη φωτογραφία παρακάτω, πανό οπαδών του Αρη Θεσσαλονίκης σε αγώνα μπάσκετ τον Οκτώβρη του 2014: «Για του αφέντη το σκοπό πέσιμο στην Στρούγκα, τις ιδέες σας ξεπουλήσατε και κάνατε όλοι μούγκα».

Φτηνιάρικο και διάτρητο το αφήγημα

Τώρα που από τα ντοκουμέντα προκύπτει ξεκάθαρα ότι στη Νέα Φιλαδέλφεια συγκρούστηκαν οπαδικοί στρατοί, δε θα μπορούσαν να παίξουν ξανά το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Θα έπρεπε να καταδικάσουν τη δράση της Original, διαφορετικά θα έχαναν και το λιγοστό πολιτικό κύρος που διαθέτουν. Θεωρούν ότι με το αφήγημα του γιαλαντζί αντιφασισμού θα μπορέσουν να τη βγάλουν και πάλι καθαρή.

Οσον αφορά αυτό καθ’ αυτό το αφήγημα, δεν είναι δύσκολο να αποδομηθεί. Καταρχάς, η κυβέρνηση Κούλη δεν έχει κανένα λόγο να προμοτάρει, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τους νεοναζί. Το αντίθετο ισχύει: η ΝΔ χάνει ψήφους από τους νεοναζιστές. 

Εχοντας νωπή τη «λαϊκή εντολή» και εκμεταλλευόμενη την απουσία αντιπολίτευσης στο κέντρο και αριστερά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να ενσωματώνει την ατζέντα της κάθε είδους ακροδεξιάς (και της ναζιστικής), με κινήσεις όπως η παρουσία του Μπακογιάννη και του Ζέρβα στην επιθετική εθνικιστική φιέστα στη Χιμάρα της Αλβανίας, επιδιώκοντας να καρπωθεί τις ακροδεξιές ψήφους. 

Ακόμη και αν δεχτούμε το σενάριο συνωμοσίας ότι όλα ήταν σχέδιο μιας φατρίας ακροδεξιών μπάτσων που δεν γουστάρουν τους… ακροαριστερούς της Original, έχουν προηγούμενα μαζί τους και και γι’ αυτό επέτρεψαν στους νεοναζί οπαδούς της Ντινάμο να φτάσουν ανενόχλητοι στη Νέα Φιλαδέλφεια, αρκούν μερικά απλά ερωτήματα για να καταρρεύσει το αφήγημα περί πολιτικής σύγκρουσης. Από πού είχαν δεδομένο οι μπάτσοι και οι Κροάτες ότι θα έβρισκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ κιτρινόμαυρους… ακροαριστερούς οπαδούς και… αντιφασίστες εν γένει για να τους μακελέψουν; Αν οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν αποφάσιζαν να «προστατεύσουν» το γήπεδό «τους», αλλά αποχωρούσαν από την περιοχή χωρίς να συγκρουστούν με τους Κροάτες, ποιους θα ξυλοκοπούσαν και θα έσφαζαν οι νεοναζί; 

Και τι είδους «ακροαριστεροί» και «αντιφασίστες» είναι αυτοί που αποφάσισαν να συγκρουστούν, για να μην «βεβηλώσουν» το γήπεδο μιας ποδοσφαιρικής ΠΑΕ οι «αλλόθρησκοι» οπαδοί; Οι οπαδοί της ΑΕΚ ήξεραν για την έλευση των Κροατών. Γιατί δεν έκανε κάλεσμα η Original ή έστω κάποιος σύνδεσμος οπαδών της ΑΕΚ προς τον αντιφασιστικό χώρο για να οργανωθεί μια συγκροτημένη συγκέντρωση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ και να τσακιστούν οι 100-150 νεοναζί; 

Η κυριαρχία των καπιταλιστών

Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε μια καταγραφή των δεδομένων για τους οργανωμένους οπαδούς των μεγάλων ελληνικών ομάδων, θα δούμε ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ο Μαρινάκης και ο Σαββίδης έχουν καταφέρει να ελέγχουν απόλυτα τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ και να εξαλείψουν κάθε αντικαπιταλιστική και αντιφασιστική φωνή στις εξέδρες των γηπέδων τους. Με τη βοήθεια των διοικήσεων των δυο ομάδων, οι φασίστες κάνουν κουμάντο στους συνδέσμους και το δόγμα «No Politica» σπάει μόνο όταν είναι για το συμφέρον του προέδρου της ομάδας. 

Στην ΑΕΚ ο Μελισσανίδης ελέγχει την ηγεσία της Original και έχει επιβάλει στις εξέδρες της «Αγιασοφιάς» (ή OPAP Arena, όπως είναι το πραγματικό και όχι το παραμυθατζίδικο όνομα) το δόγμα «Μόνο ΑΕΚ». Η αντιφασιστική και αντικαπιταλιστική ρητορική από μερίδα κιτρινόμαυρων οπαδών γίνεται ανεκτή κατόπιν έγκρισης από τον Μελισσανίδη και υπό την προϋπόθεση ότι είναι διακοσμητική και πλήρως ενταγμένη στο «αεκτζίδικο» αφήγημα του «μεγάλου ηγέτη» και πως άπαντες εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους ως θεματοφύλακες των επιχειρηματικών του συμφερόντων. 

Στους οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού υπάρχει μια μερίδα που προσπαθεί να δώσει έναν αντικαπιταλιστικό και αντιφασιστικό τόνο στην πράσινη εξέδρα, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από το οπαδικό αξίωμα: «Η ομάδα πάνω απ’ όλα». Η ζωή έδειξε ότι υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός φασιστικός και νεοναζιστικός πυρήνας στις τάξεις των πράσινων οπαδών και είναι βέβαιο ότι η αγωνιστική «ανάσταση» της ομάδας και η μεγαλύτερη ενασχόληση του Αλαφούζου με αυτήν θα οδηγήσει σε καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές που επικρατούν και στις άλλες μεγάλες ομάδες. 

Είναι αυτονόητο ότι σε όλες τις ομάδες λειτουργούν οπαδικοί στρατοί, οι οποίου «προπονούνται» και είναι «ετοιμοπόλεμοι» για να προασπίσουν «το μεγαλείο και την ιστορία της ομάδας». Αλλά ακόμα και στις ομάδες στις οποίες οι οπαδοί έχουν μια αντιφασιστική δράση (Ατρόμητος, Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάννενα), ισχύει το αξίωμα «η ομάδα πάνω απ’ όλα» και η δράση τους δεν ξεφεύγει από τα οπαδικά όρια που υπάρχουν στις Θύρες των οργανωμένων οπαδών.      

Είναι ξεκάθαρο ότι οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών ομάδων δημιουργούν και συντηρούν οπαδικούς στρατούς από τους οργανωμένους οπαδούς για να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι η αιτίες που γεννούν και θρέφουν την οπαδική βία είναι κοινωνικές και οφείλονται στην κοινωνική ανισότητα που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του καπιταλισμού.  Οσοι λοιπόν τοποθετούμε πολιτικά τον εαυτό μας εκτός των τειχών του αστισμού, αντί να ψάχνουμε τις διαφορές μεταξύ των νεοναζιστικών οπαδικών συμμοριών και των «αντιφασιστικών» οπαδικών στρατών, ακολουθώντας διάτρητα και πλήρως αποπροσανατολιστικά αφηγήματα, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να πάψουν οι νεολαίοι της εργατικής τάξης να στοιχίζονται κάτω από ξένα λάβαρα. Θα πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για το τσάκισμα του καπιταλισμού που γεννά και εκμεταλλεύεται τις φασιστικές συμμορίες και τους οπαδικούς στρατούς για να διαιωνίζει την κυριαρχία του.

Κος Πάπιας

ΥΓ. Δεν είναι μόνο η δράση του κιτρινόμαυρου οπαδικού στρατού ως δύναμη κρούσης ενάντια στους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας που τόλμησαν να αμφισβητήσουν το επιχειρηματικό σχέδιο του «μεγάλου τιμονιέρη». Υπάρχουν και ήσσονος σημασίας γεγονότα που δείχνουν πόσο όμορφα τραγουδούν το «κο-κο-κο» οι δημιουργοί του γιαλαντζί αντιφασιστικού αφηγήματος.

  • Είπαν τίποτα όταν ο Μελισσανίδης και οι άνθρωποί του λοιδόρησαν με τον πιο άθλιο τρόπο την εκδήλωση του ΚΚΕ για τον Σπύρο Κοντούλη; 
  • Οπως ανέχτηκαν τον Ογκνιεν Βράνιες, «καταπίνοντας» το τατουάζ με τον σέρβο δωσίλογο και φασίστα Μομτζίλο Τζούγιτς, έτσι ανέχονται τώρα τον Κροάτη Ντομαγκόι Βίντα, οπαδό των δωσίλογων ναζί Ουστάσι της Κροατίας, όπως ακριβώς και οι νεοναζιστές της Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Αντιφασισμός – κο-κο-κο όταν πρόκειται για «παιχταράδες που έφερε ο πρόεδρος».
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search