• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Το «ευ αγωνίζεσθαι» δεν αφορά τους φτωχούς

May 28, 2024 542
ΠΗΓΗ:  - kosmodromio.gr
 
Η ονειρική εικόνα που θέλει να προβάλλει η «Πόλη του Φωτός», φυσικά δεν μπορεί να περιλαμβάνει ο,τιδήποτε αμαυρώνει την εικόνα μίας ευημερούσας και ευτυχισμένης πόλης.
 
 

Η φαντασμαγορική τελετή για την παράδοση  της Ολυμπιακής Φλόγας στο Παρίσι για τους αγώνες του 2024 απετέλεσε την πηγή χαράς για τους άμεσα εμπλεκόμενους στην παγκόσμια τούτη αθλητική επιβεβαίωση του καταναλωτισμού και της επίδειξης σε όλα τα επίπεδα (και της κυριαρχίας περιλαμβανομένης). Όμως παράλληλα αποτελεί και μία πηγή δακρύων για πάρα πολλούς μέσα στη γαλλική πρωτεύουσα, οι οποίοι θα είναι τα μεγάλα, ταξικά, θύματα στην εκστρατεία τούτη για να προβληθεί προς τα έξω η αρμοστή μεγαλοπρέπεια και το κλέος της γαλλικής πρωτεύουσας και να επιδειχθεί η ικανότητά της να οργανώνει ιδανικά τέτοιες διοργανώσεις.

Η ονειρική εικόνα που θέλει να προβάλλει η «Πόλη του Φωτός», φυσικά δεν μπορεί να περιλαμβάνει ο,τιδήποτε αμαυρώνει την εικόνα μίας ευημερούσας και ευτυχισμένης πόλης, όπου οι πολίτες φαίνεται να διασκεδάζουν και να απολαμβάνουν χιλιάδες τρυφές της ζωής -όπως και οι, προσοχή, πλούσιοι ή ευκατάστατοι τουρίστες που θα χαρούν τους πανάκριβους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη διαμονή στο επίσης πανάκριβο Παρίσι. Όποια «ανορθογραφία» στην ευημερία και τρυφηλότητα τούτη θα πρέπει να εξαφανισθεί εκείνες τις ημέρες.

Για τον λόγο αυτό, όπως καταγγέλλουν βροχηδόν, πάνω από 90 ΜΚΟ οι αρχές έχουν ξεκινήσει να «καθαρίζουν» το κέντρο και τις περιοχές όπου θα διεξαχθούν τα αθλήματα «αδειάζοντάς τες» από τους αστέγους ή τα διάφορα «κατώτερα» κοινωνικά στοιχεία, που με την «ακαλαίσθητη» παρουσία τους θα μπορούσαν να κηλιδώσουν την εικόνα της ευτυχίας που θα δαψιλεύεται στους τουρίστες. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν διαπιστώσει κι έχουν καταγγείλει ένα πραγματικό πογκρόμ, με παραβιάσεις δικαιωμάτων, εναντίον των αστέγων και των φτωχών στο κέντρο της πόλης. Μια «εκκαθαριστική επιχείρηση» εξωραϊσμού, που θυμίζει τις αντίστοιχες εργασίες στο Πεκίνο για τους τότε Ολυμπιακούς Αγώνες, που τότε ασμένως καταδίκαζαν τα «δημοκρατικά» έθνη και της Γαλλίας περιλαμβανομένης.

Για να εξυπηρετήσει τους αξιωματούχους από τις τέσσερεις γωνιές του πλανήτη που θα έλθουν για τους Ολυμπιακούς, η κυβέρνηση βρήκε μία πραγματικά «ιδιοφυή» λύση. Γιατί να μπει στον κόπο να οικοδομήσει νέες εγκαταστάσεις, όταν υπάρχουν οι πανεπιστημιακές εστίες; Έτσι κι αλλιώς τις ημέρες των αγώνων οι φοιτητές δεν δίνουν εξετάσεις, άρα μπορούν κάλλιστα να εκδιωχθούν από τις εστίες και να φιλοξενηθούν εκεί οι χιλιάδες ξένοι αξιωματούχοι. Σε αντάλλαγμα, οι φοιτητές που θα εκδιωχθούν εκείνο το διάστημα θα πάρουν το πλουσιοπάροχο ποσό «100 ευρώ» (sic!)και «δύο εισιτήρια» για τους αγώνες!!

Βέβαια, για να φιλοξενηθούν οι αξιωματούχοι στις εγκαταστάσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν ανακαινίσεις, επιδιορθώσεις, ανακατασκευές, που θα ωφελήσουν εξίσου οικονομικά τις ανάλογες εταιρείες, χωρίς πρόσθετους κόπους και πιθανές (κι άλλες) καθυστερήσεις. Μόνο που για να γίνει τούτο, οι φοιτητές θα πρέπει να φύγουν πολύ νωρίτερα από τα δωμάτια, μάλιστα πολύ πριν την εξεταστική περίοδο και θα πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν πού θα διαμείνουν, πώς θα διαβάσουν και πως θα πληρώσουν τη νέα τους διαμονή -κάτι αδιανόητο εν μέσω παντοκρατορίας των Ολυμπιακών και του Airbnb.

Ιδιαίτερα μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι ξένοι φοιτητές. Οι φοιτητικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως οι ειδοποιήσεις δεν έχουν αποσταλεί ούτε καν στα αγγλικά και πολλοί ξένοι ένοικοι των εστιών δεν έχουν κατανοήσεις καλά το τι συμβαίνει και φυσικά πελαγοδρομούν, μη γνωρίζοντας πού θα μεταφερθούν, εάν θα πρέπει να αναζητήσουν κατοικία, πώς θα δώσουν εξετάσεις. Εάν σκεφθεί κανείς δε πως χιλιάδες από αυτούς τους ξένους φοιτητές προέρχονται από εμπόλεμες χώρες και φιλοξενούνται δωρεάν ή με υποτροφίες, κατανοεί κανείς τι μεγέθους κοινωνικό πρόβλημα δημιουργείται για πολλούς νέους, οι οποίοι έχουν αρχίσει να φοβούνται τα χειρότερα: δηλ. μήπως αυτό είναι ένας προάγγελος για την έκδοσή τους. Ήδη από τις 11 Απριλίου έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την μετακίνηση συνολικά 3.000 φοιτητών από τις φοιτητικές εστίες στο Κρου.

Αλλά το πρόβλημα δεν σταματά εδώ για τους φοιτητές. Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητικές οργανώσεις, οι εργασίες και οι ανακαινίσεις αυτές στις εστίες, όχι απλώς θα διαταράξουν την προσωπική τους ζωή, τη μελέτη και τις εξετάσεις τους. Οι φοιτητές θα κληθούν μετά τους αγώνες να πληρώσουν και μάλιστα αλμυρά το κόστος της ανακαίνισης, γιατί τα ενοίκια των δωματίων θα αυξηθούν. Σημειωτέον πως στις εστίες όπως είναι φυσικό καταλήγουν οι σπουδαστές με χαμηλότερα εισοδήματα, που μπορούν να καταβάλουν το χαμηλότερο εν σχέσει προς την αγορά ενοίκιο. Πολλές  φορές και τούτο μετά βίας και μάλιστα αναγκασμένοι να δουλεύουν παράλληλα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε όλα τα έξοδα των σπουδών και την πανάκριβη ζωή και καθημερινότητα στο Παρίσι. Σε μεγάλο βαθμό αποδεικνύεται πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν άλλον ένα βραχίονα στην εκπαιδευτική απορρύθμιση που σχεδιάζουν οι Μακρόν και Ατάλ, θα είναι άλλο ένα βήμα γοργότερα προς την ιδιωτικοποίηση, εντατικοποίηση, ποινικοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο της Παιδείας.

Αλλά οι ταξικές και κοινωνικές παρεμβάσεις για να εξυπηρετηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (της κατανάλωσης και του πλουτισμού των εκλεκτών) δεν σταματούν στον διωγμό των αστέγων ή στις μετακινήσεις των φτωχότερων φοιτητών από τις εστίες τους . Είναι εμφανές πως μεγάλο κλάσμα του επιχειρηματικού κύκλου αναμένει διακαώς την πλημμυρίδα των επισκεπτών και των τουριστών που θα αφήσουν μεγάλα κέρδη καταναλώνοντας και αγοράζοντας. Ιδίως εκείνοι που θα επιλέξουν να παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ή τουλάχιστον όσες ημέρες διαρκούν τα αγωνίσματα που έχουν επιλέξει να παρακολουθήσουν. Η αναμονή τόσων επισκεπτών και η προσμονή του αυξημένου κέρδους, ιδίως από τη διαμονή τους, αναπόφευκτα έχει λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την αύξηση των ενοικίων και προσχηματικός λόγος για χιλιάδες εξώσεις, όπως καταγγέλλουν πολλές οργανώσεις για τα δικαιώματα στη στέγαση, που απαιτούν ανάλογη «στεγαστική εκεχειρία».

Με την Πατρόκλου πρόφαση των Αγώνων, οι ιδιοκτήτες στο Παρίσι έχουν αρχίσει να ξεσαλώνουν. Καταχρώμενοι τον Νόμο Αλύρ του 2014 για να λύσουν πρόωρα τα συμβόλαια μίσθωσης των ενοικιαστών τους. Χιλιάδες ενοικιαστές, ιδίως νεαροί εργαζόμενοι, ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση, αναγκασμένοι να επιστρέψουν στα παιδικά τους δωμάτια ή να ψάχνουν συγκατοίκηση, μετά την έξωσή τους, η οποία  απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα είναι προσωρινή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αναδειχθούν σε έναν πακτωλό για πολλούς από αυτούς: όχι μόνον με τα υψηλά ενοικιαστήρια για τη διάρκειά τους, αλλά και με τις υπέρογκες μισθώσεις που θα ζητούν έπειτα από τη λήξη τους. Το ήδη υπάρχον μέγιστο στεγαστικό πρόβλημα στη γαλλική πρωτεύουσα στη διάρκεια, αλλά κυρίως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο -με τις ανάλογες κοινωνικές συνέπειες φυσικά. Με την ευκαιρία τούτη, για να δείξουμε πόσο ταξική είναι η στεγαστική πολιτική που ακολουθεί ο Μακρόν είναι ο μικροπρεπής αποκλεισμός από την κοινωνική κατοικία, όσων ξεπερνούν έστω και κατά ένα ευρώ το κατώτερο εισοδηματικό όριο -που ήδη είναι χαμηλό. Σε μία χώρα όπου τα κατώτερα και μικρομεσαία εισοδήματα ξοδεύουν το 49% του μισθού για τη στέγασή τους, τέτοιοι αποκλεισμοί επιτείνουν την έκρηξη αυτής της βραδυφλεγούς βόμβας.

Και φυσικά εκείνοι που θα επωφεληθούν από τη ζήτηση δωματίων και διαμερισμάτων στη διάρκεια των Αγώνων είναι πάντοτε λίγοι. Κυρίως η AiBnB, επίσημου χορηγού  άλλωστε των Ολυμπιακών του Παρισιού, που έχει βάλει υπό την «αιγίδα» της (αρπάγη της, καλλίτερα) τη διάθεση των διαθέσιμων δωματίων. Η εταιρεία φυσικά έχει επιβάλλει τους κανόνες της (που φυσικά εξυπηρετούν καλύτερα το κέρδος της) και κατά κάποιο τρόπο παίρνει και μία μικρή ρεβάνς στους περιορισμούς στη δραστηριότητα και τις φοροαπαλλαγές, που επεδίωκε κάποτε ο Μακρόν και σήμερα αξιώνουν αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι μάλιστα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της. Η AirBnB έχει αποκλείσει αρκετούς ιδιοκτήτες από τις πλατφόρμες της, δημιουργώντας άλλο ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες μικρότερων εγκαταστάσεων ή δωματίων στα προάστια, που ήλπιζαν ότι θα κερδίσουν κι εκείνοι ένα ψιχίο από την τεράστια πίττα των Ολυμπιακών. Εντούτοις, η αδηφαγία των μεγάλων είναι γνωστό πως δεν έχει όρια και δεν χαρίζει ούτε ένα χιλιοστόγραμμο εάν μπορεί να το εκμεταλλευθεί κι αυτό. Τα λιγότερο εντυπωσιακά δωμάτια, συνήθως σε μικρομεσαία νοικοκυριά, που θα ήθελαν για έναν μήνα κάποιο παραπάνω εισόδημα υπενοικιάζοντας ένα δωμάτιο που περισσεύει, δεν συμφωνούν με το πρότυπο της χλιδής που προάγουν οι φορείς που ελέγχουν το κερδώο εγχείρημα των Ολυμπιακών.

Η μεγάλη ταξικότητα των αγώνων δεν κρύβεται εξάλλου κι από την ίδια την κυβέρνηση. Οι Παριζιάνοι των προαστίων, αλλά και οι «εκτός αγώνων» τουρίστες, με ανακοινώσεις της κυβέρνησης, καλούνται να μην κυκλοφορούν (! ) και απασχολούν άσκοπα τις συγκοινωνίες και εμποδίζουν τις μετακινήσεις όσων έχουν να πληρώσουν για να παρακολουθούν τους αγώνες!  Στους τουρίστες συστήνεται να πάνε για διακοπές αλλού, οι κάτοικοι να εργάζονται με τηλεργασία εάν μπορούν και σε αντίθετη περίπτωση να πηγαίνουν με τα πόδια στις δουλειές τους, αφήνοντας ελεύθερους δρόμους και συγκοινωνίες. Όπως συνέβη και στο Λονδίνο και το Παρίσι επιδιώκει εκείνες τις ημέρες να γίνει «πόλη φάντασμα» για τους κατοίκους, ώστε να μπορούν όσοι έχουν να πληρώνουν τις ακριβές υπηρεσίες, δωμάτια και εισιτήρια, να αισθάνονται «κύριοί της».

Η εξωραϊσμένη εικόνα του κράτους και της κοινωνίας, που θέλει να δείξει στους «εκλεκτούς» φιλοξενούμενούς της η γαλλική πρωτεύουσα, δεν έχει θέση για τους φτωχούς. Αυτό είναι που ανησυχεί ιδιαίτερα τις οργανώσεις αλληλεγγύης, που με κάτω από την κοινή πλατφόρμα Revers de la médaille (η άλλη όψη του μεταλλίου) έχει συνοψίσει εύστοχα ποιά είναι η σημασία για το Παρίσι του περίφημου συνθήματος των Ολυμπιακών. «Πιο γρήγορα, για να αδειάσουμε την μείζονα περιφέρεια του Ιλ-ντε-Φρανς από τους ευάλωτους πληθυσμούς», «Πιο ψηλά, στην εκμετάλλευση της μαύρης εργασίας και των παράνομων μεταναστών» και «Πιο δυνατά, στην καταστολή κατά των ανθρώπων στον δρόμο». Η «Μακρονί»” θα αγωνισθεί τούτο το καλοκαίρι για να κερδίσει τα πιο σημαντικά μετάλλια που διακυβεύονται σε τέτοιες ιδεολογικοποιημένες στο έπακρο διοργανώσεις: στην εκμετάλλευση, την καταστολή, στον πλουτισμό των ελίτ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search