• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

9 Ιούνη 1976: Τη μέρα που ο Χατζηπαναγής τρέλανε την Ελλάδα

June 09, 2024 784

Αξέχαστος τελικός στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Βασίλης Χατζηπαναγής οδηγεί σε μεγάλη νίκη τον Ηρακλή επί του Ολυμπιακού με 6-5 στα πέναλτι. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν 4-4.

Σαν σήμερα, πριν 48 χρόνια, ο Ηρακλής κατακτά το πρώτο και μοναδικό Κύπελλο Ελλάδος της ιστορίας του κόντρα στον Ολυμπιακό, με τον τεράστιο Βασίλη Χατζηπαναγή στην πρώτη του χρονιά στη χώρα, να κάνει πράγματα και θαύματα.

Αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος ποδοσφαίρου. Μέσα σε ένα κατάμεστο "Νίκος Γκούμας" στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Γηραιός επικράτησε 6-5 στα πέναλτι του Ολυμπιακού, με την κανονική διάρκεια του αγώνα να λήγει 2-2 και την παράταση 4-4!

Στο ματς αυτό έδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το απύθμενο ταλέντο του ο Βασίλης Χατζηπαναγής, ο "Νουρέγιεφ" των ελληνικών γηπέδων. Ο 22χρονος Βάσια είχε έρθει πριν λίγους στη Θεσσαλονίκη από τη Σοβιετική Ένωση και την Τασκένδη όπου είχε γεννηθεί, και το "Καυτατζόγλειο" μπήκε σε μια περίοδο μαγικών ποδοσφαιρικών στιγμών.

Βρισκόμαστε στη σεζόν 1975-76, και το status quo των προηγούμενων ετών στο ποδόσφαιρό μας έχει αλλάξει. Ο κραταιός Ολυμπιακός του Γουλανδρή, με 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα σε ισάριθμα χρόνια, διανύει μεταβατική περίοδο τερματίζοντας 3ος στη βαθμολογία και γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη ήττα του στο "Γ. Καραϊσκάκης", με 0-4 από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ.

 

Ο "Γηραιός" από την άλλη, πραγματοποιεί μια ακόμη συμπαθητική χρονιά μένοντας στην 8η θέση, όπως και την περσινή περίοδο. Ωστόσο, στην ενδεκάδα των Θεσσαλονικιών ξεχωρίζει ένα πιτσιρίκι με φουντωτά σγουρά μαλλιά που κάνει εκπληκτικά πράγματα με τη μπάλα στα πόδια, και ονομάζεται Βασίλης Χατζηπαναγής.

Τη μέρα που ο Βάσια τρέλανε την Ελλάδα
Ο αγαπημένος των φιλάθλων, Βάσια

Ο Ολυμπιακός σκόπευε με την κατάκτηση του Κυπέλλου να σώσει τη χρονιά, και στο δρόμο για τον τελικό απέκλεισε τον πρωταθλητή "Δικέφαλο του Βορρά" αλλά και την δεύτερη ΑΕΚ σε έναν μεγάλο ημιτελικό, με 3-2.

Ο Ηρακλής με τη σειρά του, εκμεταλλευόμενος τις βατές κληρώσεις και αφού γλύτωσε το σοκ στον πρώτου γύρου από τη Βέροια, έφτασε εύκολα μέχρι τα ημιτελικά όπου και έπεσε πάνω στον Παναθηναϊκό. Σε έναν επεισοδιακό αγώνα στη Θεσσαλονίκη, ο "Ήρα" κέρδισε 3-2 αλλά Ο ΠΑΟ ζήτησε επανάληψη του παιχνιδιού από την ΕΠΟ λόγω διαιτητικών λαθών που όπως ισχυρίστηκε η αθηναϊκή ΠΑΕ, έκριναν το παιχνίδι.

Τη μέρα που ο Βάσια τρέλανε την Ελλάδα
Απόκομμα που αναφέρει το αίτημα του ΠΑΟ για επανάληψη του αγώνα

Τελικώς μετά από αλλεπάλληλες αντεγκλήσεις των διοικητικών οργάνων, το ΑΣΕΑΔ δικαιώνει το Θεσσαλονικιώτικο σύλλογο, και ο Ηρακλής θα κοντραριζόταν στον τελικό Κυπέλλου της 9ης Ιουνίου με τον Ολυμπιακό.

 

Ο αγώνας είχε άγρια ομορφιά, με τις διαδοχικές ανατροπές στην εξέλιξη του παιχνιδιού να το κάνουν ακατάλληλο για καρδιακούς. Τα γκολ του Χατζηπαναγή, γκολ σπάνιας ποδοσφαιρικής ομορφιάς, στιγμάτισαν τον τελικό, όπως και η ψυχική δύναμη των Πειραιωτών, που αν και βρέθηκαν στην παράταση πίσω στο σκορ με 4-2 και με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Δαβουρλή, βρήκαν τα αποθέματα να ισοφαρίσουν σε 4-4 με τέρματα των Καραβίτη και Γκλέζου!

Η αγωνιώδης και ψυχοφθόρος διαδικασία των πέναλτι βρήκε νικητές του ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, με τη νικητήρια εκτέλεση από τα 11 βήματα του Τουμπόγλου να οδηγεί τον αρχηγό Φανάρα στο βάθρο για την απονομή, και τους φιλάθλους του "Γηραιού" για πανηγύρια στο Λευκό Πύργο.

Τη μέρα που ο Βάσια τρέλανε την Ελλάδα
Ο αρχηγός του Ηρακλή, Φανάρας, ετοιμάζεται να σηκώσει το Κύπελλο στον αθηναϊκό ουρανό

Ηρακλής: Φανάρας - Σεντελίδης, Ξανθόπουλος, Χριστοφορίδης, Καλαϊτζίδης, Τουμπόγλου, Κουσουλάκης, Αντονίεβιτς, Χατζηπαναγής, Γκέσιος (113' Ποντίκης), Πανταζής (80' Ματσουκατίδης).

Ολυμπιακός:Κελεσίδης - Κυράστας, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Καραβίτης, Βιέρα (91' Βασιλόπουλος), Δαβουρλής, Κρητικόπουλος (46' Συνετόπουλος), Γαλάκος, Σταυρόπουλος.

 

Διαιτητής: Λέλος Βαμβακόπουλος

Σκόρερς:25' Χατζηπαναγής, 60' Σιώκος, 72' Κουσουλάκης, 81' Βιέρα, 102' Χατζηπαναγής, 111' Γκέσιος, 115' Καραβίτης, 119' Γκλέζος

(Ο Δαβουρλής αποβλήθηκε στο 110΄).

 

Η σειρά των πέναλτι:

Κυράστας (1-0), Σεντελίδης (1-1), Καραβίτης (2-1), Avτονίεβιτς (2-2), Σταυρόπουλος (3-2), Χριστοφορίδης (3-3), Βασιλόπουλος (4-3), Ποvτίκης (4-4), Συνετόπουλος (απόκρουση), Χατζηπαναγής (απόκρουση), Γκλέζος (5-4), Κουσουλάκης (5-5), Σιώκος (απόκρουση),Τουμπόγλου (5-6).

Τη μέρα που ο Βάσια τρέλανε την Ελλάδα
Χατζηπαναγής και Φανάρας πανηγυρίζουν

Πάνω από 15.000 κόσμος καρτερούσε την αποστολή στο αεροδρόμιο της Μίκρας, για να αποθεώσει τους ποδοσφαιριστές του Λες Σάνον, και το σύνθημα “Ήτα Ρο Άλφα Κλης, Κυπελλούχος ΗΡΑΚΛΗΣ” ακουγόταν επί ώρες στον ουρανό της συμπρωτεύουσας. Οι συγκινητικοί φίλοι του Ηρακλή περιμένουν από τότε να προστεθεί ακόμη ένας τίτλος στην τροπαιοθήκη του συλλόγου.

Τη μέρα που ο Βάσια τρέλανε την Ελλάδα
Η 'Αθλητική Ηχώ" την επομένη του τελικού, αναφέροντας το σκορ μαζί με τα πέναλτι (10-9)

Σίγουρα, εκείνη η βραδιά της 9 Ιουνίου του 1976, θα μείνει αλησμόνητη στις τάξεις των Ηρακληδέων για την κατάκτηση του Κυπέλλου, και σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους ανεξαιρέτως, ως η βραδιά που ο ανυπέρβλητος Βασίλης Χατζηπαναγής συστήθηκε ως ο κορυφαίος αρτίστας, στην ποδοσφαιρική μας σκηνή.

Με στοιχεία από sport24.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search