• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Χειρουργικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα - Τελεσίγραφο εκκένωσης – Χαμάς: Δε θα φύγει κανείς

October 13, 2023 989
 
«Τοπικές» χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα ανακοίνωσε απόψε το Ισραήλ. Εμπαιγμός αμάχων με τελεσίγραφο εκκένωσης. Νεκρός οπερατέρ στα σύνορα με Λίβανο.
Βομβαρδισμοί στη Γάζα 

Στο φόντο του «τελεσίγραφου» που έχει δώσει από νωρίς σήμερα το πρωί ο ισραηλινός στρατός στους 2,5 εκατομμύρια κατοίκους της αποκλεισμένης και βομβαρδιζόμενης Λωρίδας της Γάζας ανακοινώθηκε απόψε πως προηγήθηκανμέσα στο τελευταίο 24ωρο «χειρουργικές» χερσαίες επιδρομές Ισραηλινών κομάντος στα περίχωρα του παλαιστινιακού θύλακα στο πλαίσιο ειδικής επιχείρησης.

Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που αναρτήθηκε και στην πλατφόρμα Χ αναφέρεται πως η ειδική επιχείρηση προέβλεπε «εκκαθάριση» της περιοχής από ορισμένες δυνάμεις της Χαμάς με στόχο την «εξάλειψη της απειλής τρομοκρατών και όπλων» και τον εντοπισμό ομήρων.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως στις επιχειρήσεις έγιναν έρευνες και συγκεντρώθηκαν «στοιχεία» που θα συμβάλλουν στις προσπάθειες εντοπισμού των ομήρων. Επίσης, υποστήριξαν πως «εξάλειψαν» πυρήνες της Χαμάς και «υποδομές στην περιοχή» μεταξύ των οποίων και εγκατάσταση εκτόξευσης δεκάδων αντιαρματικών πυραύλων προς τη μεριά του Ισραήλ.

Νεκρός οπερατέρ από ισραηλινά πυρά στο Νότιο Λίβανο

Λίγη ώρα νωρίτερα, ανέβηκε κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου καθώς κλιμακώθηκαν οι εχθροπραξίες μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ.

Στην περιοχή, βρίσκονταν δημοσιογράφοι από διάφορα ΜΜΕ που κάλυπταν τα γεγονότα και βρίσκονταν σε σημείο εμφανή και στις δύο πλευρές. Παρόλα αυτά, οι Ισραηλινοί χτύπησαν την περιοχή με αποτέλεσμα το θάνατο ενός Λιβανέζου οπερατέρ που δούλευε για το πρακτορείο Reuters και τον σοβαρό τραυματισμό δύο δημοσιογράφων του αραβικού δικτύου al Jazeera.

 

Η κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται δραματικά ώρα με την ώρα, καθώς επικρατεί φόβος και σύγχυση μετά το ισραηλινό πρωινό 24ωρο τελεσίγραφο προς τους περισσότερους από 1 εκατομμύριο παγιδευμένους Παλαιστίνιους που ζουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, να κινηθούν νότια μέσα σε 24 ώρες, πριν από την αναμενόμενη χερσαία επίθεση.

Οι άμαχοι από την Πόλη της Γάζας και τις βόρειες περιοχές καλούνται «να μεταβούν στον τομέα νότια του Ουάντι Γάζα. Δε θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην Πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», προστίθεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Στην πραγματικότητα πρόκειται σχεδόν για τον μισό πληθυσμό των Παλαιστινίων που ζουν στην Λωρίδα της Γάζας και οι οποίοι ζουν κυρίως σε πέντε επαρχίες: τη Βόρεια Γάζα, την Πόλη της Γάζας, το Ντέρι ελ-Μπαλάχ, την Χαν Γιούνις και τη Ράφα.

Το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού:


Το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού, που αποδοκιμάστηκε έντονα από αξιωματούχους διεθνών οργανισμών αλλά και ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, αναφέρει:

ΟIDF [ισραηλινός στρατός] ζητά την εκκένωση όλων των πολιτών της Πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια και προστασία και την μετακίνησή τους προς τα νότια του ποταμού Ουάντι Γάζα.

Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διεξήγαγε πόλεμο εναντίον του κράτους του Ισραήλ και η Πόλη της Γάζας είναι μια περιοχή όπου λαμβάνουν χώρα στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτή η εκκένωση είναι για τη δική σας ασφάλεια.

Θα μπορείτε να επιστρέψετε στην Πόλη της Γάζας μόνο όταν γίνει άλλη ανακοίνωση που θα το επιτρέπει. Μην πλησιάζετε την περιοχή του φράχτη ασφαλείας με το κράτος του Ισραήλ.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην Πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας.

Πολίτες της Πόλης της Γάζας, εκκενώστε το νότο για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και αποστασιοποιηθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Τις επόμενες ημέρες, ο IDF θα συνεχίσει εκτεταμένες επιχειρήσεις στην Πόλη της Γάζας και θα καταβάλει εκτεταμένες προσπάθειες για να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους.

Η μετατροπή της τραγωδίας σε καταστροφή

«Το Ισραήλ δεν έχει αυταπάτες ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορούν απλά να μετακινηθούν μέσα σε 24 ώρες», εκτιμά αναλυτής. «Είναι απλώς προειδοποίηση ότι εισβάλουν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Είναι σαφές ότι εάν το Ισραήλ εισβάλει με χερσαίες δυνάμεις, θα έχει μεγάλες απώλειες, αλλά θα υπάρξουν τρομακτικές απώλειες και αμάχων στη Γάζα», πρόσθεσε.

 

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την μαζική αυτή μετεγκατάσταση «αδύνατη» τονίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ενώ η Χαμάς έκανε λόγο για «ψεύτικη προπαγάνδα» που σκοπό έχει να σπείρει τη σύγχυση και να «βλάψει τη συνοχή του εσωτερικού μετώπου» και καλεί τους κατοίκους της Γάζας να την αγνοήσουν. Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τόνισε πως ο Οργανισμός ζητά την ανάκληση της διαταγής για να αποτραπεί «η μετατροπή της τραγωδίας σε καταστροφή», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ξεχάστε το φαγητό, ξεχάστε το ηλεκτρικό ρεύμα, ξεχάστε τα καύσιμα, η μόνη ανησυχία τώρα είναι αν θα τα καταφέρουμε να επιζήσουμε», είπε ο Νεμπάλ Φαρσάκ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην Πόλη της Γάζας, με λυγμούς, τονίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να εκκενωθούν με ασφάλεια 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Όπως ανέφερε υπάρχουν στα νοσοκομεία ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν υπό τις τρέχουσες συνθήκες και πολλοί από τους γιατρούς αρνούνταν να φύγουν και να εγκαταλείψουν τους ασθενείς τους.

Οι παλαιστινιακές αρχές ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι είναι «αδύνατον» να μεταφερθούν οι ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, με τον Οργανισμό να τονίζει πως «η μετακίνηση τους ισοδυναμεί με καταδίκη σε θάνατο».

«Πρακτικά, 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι – δεν μπορούν να μετακινηθούν, πώς μπορούν να μετακινηθούν; Με γαϊδούρια; Δεν τους φτάνουν τα γαϊδούρια. Αυτοκίνητα; Δεν υπάρχουν αρκετά αυτοκίνητα. Δεν υπάρχουν καύσιμα για να κινηθούν τα οχήματα εδώ και επτά ημέρες», αναφέρουν τοπικές πηγές.

Αραβικός Σύνδεσμος: Πράξη εκδίκησης

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, από την πλευρά του επέκρινε την διαταγή του Ισραήλ προς όλους τους αμάχους της πόλης της Γάζας να εκκενώσουν προς το νότο, κάνοντας λόγο για «τρομερή πράξη εκδίκησης».

«Αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι μια φρικτή εκδικητική πράξη που στηρίζετα] στη βάναυση χρήση στρατιωτικής βίας για να τιμωρήσει αβοήθητους αμάχους στη Γάζα μέσω τυχαίας στόχευσης», ανέφερε ο Σύνδεσμος σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κάλεσε, δε, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, να χρησιμοποιήσει την «πολιτική και ηθική του επιρροή» για να αποτρέψει ένα «νέο έγκλημα πολέμου που το Ισραήλ σχεδιάζει να διαπράξει ως μέρος της επαίσχυντης αιματηρής εκστρατείας του εναντίον της Γάζας», τονίζοντας ότι η εντολή εκκένωσης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 49 της IV Σύμβασης της Γενεύης.

Οχήματα του ΟΗΕ κατευθύνονται προς τη νότια Γάζα

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο X δείχνει αυτοκινητοπομπή οχημάτων του ΟΗΕ να κατευθύνεται προς τη νότια Γάζα, μετά την διαταγή την προηγούμενη εντολή του Ισραήλ για εκκένωση του βορρά.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA ανακοίνωσε πως μετακινεί μόνο το διεθνές προσωπικό της στο συγκρότημα της στη νότια Γάζα. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπός της Τζούλιετ Τούμα, το τοπικό προσωπικό της Υπηρεσίας θα πάρει τις δικές του αποφάσεις για το αν θα μείνουν στα σπίτια τους στην πόλη της Γάζας, θα μεταφερθούν στο συγκρότημα του ΟΗΕ στο νότο ή θα διαφύγουν αλλού στη Λωρίδα της Γάζας.

Η UNRWA είπε επίσης ότι δεν εκκενώνει τα δεκάδες σχολεία της που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια, στα οποία ζουν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σε όλη την επικράτεια.

Αντιδράσεις και μέτρα στην Αίγυπτο

Ο βετεράνος Αιγύπτιος πολιτικός Μουσταφά Μπακρί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να οδηγήσει τους Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο. «Φαίνεται ότι αυτή η προειδοποίηση προμηνύει την επικείμενη χερσαία επίθεση και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε να εξαλειφθεί το όνειρο της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους», υπογράμμισε, σε ανάρτησή του στο X.

Την ίδια ώρα η Αίγυπτος έχει ενισχύσει την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, αναπτύσσοντας χιλιάδες δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρει το Associated Press επικαλούμενο ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος έλαβε «πρωτοφανή μέτρα» για να αποτρέψει μια παραβίαση των συνόρων της με τη Γάζα και ότι η πιθανή χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο έδαφος θα αποτελεί «σοβαρό λάθος».

Η Αίγυπτος πρότεινε, νωρίτερα τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» προκειμένου να επιτραπεί η παράδοση βοήθειας μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα, χωρίς να έχει βρει ανταπόκριση.

Από την άλλη πλευρά, στην Ιορδανία εκατοντάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία προς τα σύνορα με το Ισραήλ σε ένδειξη συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους, δέχτηκαν επίθεση με δακρυγόνα και διαλύθηκαν από την ιορδανική αστυνομία, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σφοδροί οι βομβαρδισμοί τη νύχτα

1800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο, μεταξύ των οποίων 583 παιδιά και 351 γυναίκες, ανέφερε την Παρασκευή το Παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας, ενώ οι τραυματίες από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις ανέρχονται σε πάνω από 6.612. 44 επιπλέον Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διάφορες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης με τον αριθμό των τραυματιών να αγγίζει τους 300. Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ έφτασε τους 1.300 και των τραυματιών τους 3.200.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ συνέχισε τις αεροπορικές επιθέσεις, ανακοινώνοντας πως έπληξε 750 στόχους, συμπεριλαμβανομένων 12 πολυώροφων κτιρίων.

Πάνω από 423.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Επεκτείνει το ταξίδι του στη Μ. Ανατολή ο Μπλίνκεν

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε ότι ο πόλεμος μπορεί να απλωθεί και σε «άλλα μέτωπα» εάν συνεχιστεί ο βομβαρδισμός της Γάζας.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αναχωρώντας από το Ισραήλ, μετέβη στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμάν, προκειμένου να συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ και τον Μαχμούντ Αμπάς, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Στην συνέχεια θα μεταβεί στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Μετά τον Μπλίνκεν, στο Τελ Αβίβ έφτασε και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν για να συναντήσει ανώτερους κυβερνητικούς ηγέτες και να δει από κοντά ορισμένα από τα όπλα και τη βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ που παρέδωσαν άμεσα οι ΗΠΑ στο Ισραήλ τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς. Ο Όστιν αναμένεται να συναντήσει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ και να συμμετέχει στο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Η βουλευτής των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, κατήγγειλε την εντολή για εκκένωση της Πόλης της Γάζας. «Οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει  ότι δεν είναι δυνατή η μετακίνηση πάνω από 1 εκατομμυρίου ανθρώπων σε λιγότερο από 24 ώρες. Είναι απαράδεκτο», έγραψε η βουλευτής σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η ανθρωπότητα διακυβεύεται. Σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά. Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Στο Ισραήλ και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών

«Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια σε αυτόν τον τρόμο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η Γερμανία στέκεται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ», επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ λιγο πριν αναχωρήσει νωρίτερα σήμερα για το Ισραήλ.

Η Μπέρμποκ θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον ισραηλινό ομόλογό της Έλι Κοέν και, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα διερευνήσει με τους συνομιλητές της «πώς μπορεί να υποστηριχθεί το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του άμαχου πληθυσμού».

«Οι Ισραηλινοί βιώνουν αυτές τις μέρες βάρβαρη τρομοκρατία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό», ανέφερε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ και διαβεβαίωσε: «Θα μιλήσουμε με όλους, με φίλους, εταίρους και με παράγοντες της περιοχής, προκειμένου να πετύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων», καθώς η Γερμανία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα καθώς μεταξύ των ομήρων φέρεται να συγκαταλέγεται μια 23χρονη Γερμανίδα.

Εντωμεταξύ, νωρίτερα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σκότωσαν 13 από τους ομήρους, χθες Πέμπτη, προσθέτοντας ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται αλλοδαποί, αλλά δεν έδωσε την εθνικότητά τους.

 

Για την εκατόμβη στην Λωρίδα της Γάζας, η Μπέρμποκ περιορίστηκε να δηλώσει πως η κατάσταση εκεί θα επιδεινωθεί, καθώς «οι τρομοκράτες της Χαμάς παρασύρουν τους αμάχους στη Γάζα στη σύγκρουση και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search