• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Διπλωματικοί εναγκαλισμοί ΗΠΑ-Ισραήλ ενώ η Γάζα θρηνεί την εκατόμβη των νεκρών στο Αλ-Αχλί

October 18, 2023 972
ΠΗΓΗ: 
Η Ιορδανία ακύρωσε την τετραμερή συνάντηση ΗΠΑ, Αιγύπτου και Παλαιστινιακής Αρχής. Την ισραηλινή εκδοχή επανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν από το Τελ Αβίβ.
Ανασύρονται ακόμα σοροί από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο
 

Οργή από άκρη σε άκρη σε όλον τον αραβικό κόσμο, αλλά και ευρύτερα έχει προκαλέσει το χθεσινό δολοφονικό ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Λωρίδα της Γάζας που άφησε πίσω του τουλάχιστον 500 νεκρούς, με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες, καθώς ακόμα ανασύρονται σοροί από τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις.

 

Μετά την εγκληματική επίθεση του ισραηλινού στρατού, η Ιορδανία προχώρησε στην ακύρωση της συνόδου κορυφής με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, λίγες ώες πριν φτάσει στο Ισραήλ ο Τζό Μπάιντεν, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς που βρίσκονταν στο Αμάν για την τετραμερή αποχώρησε και επέστρεψε στην Δυτική Όχθη, κάνοντας λόγο για «αποκρουστική πολεμική σφαγή».

Παρά την προσπάθεια του ισραηλινού στρατού να αποστασιοποιηθεί από την δολοφονική επίθεση, κατηγορώντας τους ίδιους τους Παλαιστίνιους για την εκατόμβη, η καταδίκη είναι σχεδόν ομόθυμη καθώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα νοσοκομεία πρέπει να παραμένουν ασφαλή και εκτός ορίων για επιθέσεις, αρχή που στην Γάζα δεν τηρείται.

Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Τζιχάντ, την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση, χαρακτήρισε «ψέματα» τις κατηγορίες του Ισραήλ. «Όπως συνηθίζει, ο σιωνιστής εχθρός προσπαθεί, κατασκευάζοντας ψέματα, να απαλλαγεί από την ευθύνη του για τη βάρβαρη σφαγή που διέπραξε, βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο, στρέφοντας το δάχτυλο προς τον Ισλαμικό Τζιχάντ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισλαμιστικό κίνημα. «Διαβεβαιώνουμε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι ψευδείς και ανυπόστατες», πρόσθεσε.

Την επίθεση, θύματα της οποίας ήταν κυρίως γυναίκες και παιδιά, πέρα από τις αραβικές χώρες, καταδίκασαν και οι ηγέτες δεκάδων δυτικών κυβερνήσεων, ενώ ο γγ του ΟΗΕ ζήτησε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» την ώρα που πυρά δέχτηκε, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 6 νεκρούς και σχολείο του ΟΗΕ που φιλοξενεί πρόσφυγες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού έχει προγραμματίσει ψηφοφορία, σήμερα Τετάρτη, με αντικείμενο νέο ψήφισμα που έχει κατατεθεί από τη Βραζιλία και ζητά το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να παραδοθεί η απελπιστικά αναγκαία βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπουςστη Γάζα.

 

Η ψηφοφορία ακολουθεί την απόρριψη από το συμβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ ενός ψηφίσματος που συνέταξε η Ρωσία που καταδίκαζε τη βία και την τρομοκρατία εναντίον αμάχων και ζητούσε «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

«Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να διεξαχθεί κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το πρωί της 18ης Οκτωβρίου εξαιτίας του πλήγματος σε νοσοκομείο στη Γάζα», ανέφερε μέσω Telegram ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, προσθέτοντας πως θα εισηγηθεί να προστεθεί στο κείμενο σθεναρή καταδίκη του πλήγματος στο νοσοκομείο.

Η συνεδρίαση αυτή θα διεξαχθεί σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτυπήθηκαν από πυρά στρατιωτικές θέσεις του στα σύνορα με τον Λίβανο και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανταποδίδουν τα πυρά.

Στο μεταξύ με δακρυγόνα αντιμετώπισαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου τις μερικές εκατοντάδες διαδηλωτών έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό. Βίντεο από το δίκτυο Mayadeen News δείχνει διαδηλωτές να κυματίζουν παλαιστινιακές και ιρανικές σημαίες.

Επικοινωνία Μπλίνκεν με Αμπάς

Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια για τους Παλαιστίνιους που έχασαν την ζωή τους κατά το πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στο Αμμάν

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις η Ιορδανία ακύρωσε την τετραμερή σύνοδο κορυφής που θα αποτελούσε επίκεντρο της επίσκεψης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, με τη συμμετοχή του βασιλιά της χώρας Αμπντάλα Β’, του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Η συνάντηση, εκτιμά το Αμάν που κάνει λόγο για σφαγή, «δεν θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο προς το παρόν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Αλ-Σαφάντι, ανέφερε σε δήλωση ότι  «μετά από διαβουλεύσεις με τους Παλαιστίνιους και Αιγύπτιους αδελφούς μας και μετά από συζήτηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφασίσαμε να μην πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής», τονίζοντας ότι στόχος είναι «η διακοπή του πολέμου, ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας των Παλαιστινίων και η παροχή της βοήθειας που τους αξίζει».

Διπλωμάτες με εμπειρία εκτιμούν ότι η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για την αμερικανική διπλωματία και την προσπάθεια του Τζο Μπάιντεν να εμφανιστεί ως έντιμος διαμεσολαβητής με το βάρος του στραμμένο στην υπεράσπιση του Ισραήλ, κάτι που έκανε από τότε λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς.

«Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος αποχώρησε από μια συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών;», αναρωτιούνται πολλοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια ανάρτηση του στο X , δήλωσε «εξοργισμένος και βαθιά λυπημένος» από την επίθεση στο Αραβικό Νοσοκομείο Αλ Αχλί, αλλά δεν επέκρινε το Ισραήλ, στο οποίο έφτασε σήμερα το πρωί, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Μπένζαμιν Νετανιάχου για τους πολεμικούς στόχους και την στρατηγική του Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας την ισραηλινή εκδοχή που επιρρίπτει τις ευθύνες για την εκατόμβη στο νοσοκομείο στην παλαιστινιακή αντίσταση.

 

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε την αιματηρή έκρηξη της Τρίτης στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί στη Γάζα ως εγκληματική ενέργεια, ζητώντας από το Ισραήλ αποδείξεις πως δεν ευθύνεται για την επίθεση.

 

Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για ανθρωπιστική βοήθεια στη νότια Γάζα

Και ενώ το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζεται αμείωτο, με 37 ακόμα νεκρούς να προστίθενται τη νύχτα στην τραγική λίστα των νεκρών, παρά την διεθνή οργή από το χτύπημα στο νοσοκομείο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ανθρωπιστικής ζώνης στη νότια Γάζα, χωρίς να δώσει ιδιαίτερες λεπτομέρειες.

«Το Αλ-Μαουάσι, κοντά στην Χαν Γιούνις είναι το μέρος όπου θα παρέχεται διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, όπως απαιτείται», αναφέρεται σε ανάρτηση των IDF, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες καμία ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή δεν έχει εισέλθει στην Λωρίδα της Γάζας, από τότε που το Ισραήλ επέβαλε ολοκληρωτικό αποκλεισμό, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Με την ανακοίνωση ανανεώνονται επίσης οι εντολές προς τους κατοίκους  στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν προς το Νότο, καθώς ο στρατός έχει προειδοποιήσει ότι σύντομα θα στοχεύσει έντονα την περιοχή.

Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο Σίφα, όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα της χθεσινής πολύνεκρης ισραηλινής επίθεσης, αναμένεται να ξεμείνει από καύσιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός εάν εισέλθουν περισσότερες προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search