• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Αν η μισή μας καρδιά βρίσκεται εδώ πέρα, η άλλη μισή στην Παλαιστίνη βρίσκεται

October 26, 2023 1113

Ένας εύκολος τρόπος για να προσεγγιστεί ένα πρόβλημα είναι η ηθικοποίηση της πολιτικής. Ο ηθικισμός. Όπου η ισοπέδωση των δεδομένων, ο σχετικισμός, οι ίσες αποστάσεις και εν τέλει η διεκτραγώδηση των πάντων αντικαθιστούν αυτό που ανεβάζει τον άνθρωπο, τον ανωτεροποιεί και τον ομορφαίνει. Η πολιτική με την ουσιαστική έννοια του όρου, καλλιέργεια και αρετή και όχι όπως την κατάντησαν άνθρωποι του υποκόσμου, χαμερπείς και λαμόγια, συμφεροντολόγοι και μικροπρεπείς. Αν μάλιστα στα παραπάνω προσθέσει κανείς και τα μεγαλοψέματα των ΜΜΕ, η εικόνα παρουσιάζεται απόκοσμη και αποκρουστική.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Παλαιστίνη. Εξαίσια πύλη για τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής, στρατηγικό πεδίο για τη διώρυγα του Σουέζ, σημείο συνάντησης πολιτισμών και τόπος που τον ορέγονταν οι δυτικοί ακόμα από την εποχή των σταυροφοριών που τις έντυσαν με θρησκευτικό μανδύα. Όταν στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα έγινε το παγκόσμιο συνέδριο των Εβραίων σιωνιστών, οι αποικιοκράτες-ιμπεριαλιστές άδραξαν την ευκαιρία. Να συγκεντρώσουν από όλο τον κόσμο τους Εβραίους που τους διασκόρπισαν (ασκεναζίμ στα ανατολικά σεβαρδίμ στα δυτικά) και να τους χρησιμοποιήσουν ως προκεχωρημένο φυλάκιο, υποτελείς και πάνοπλους στα εδάφη της Παλαιστίνης. Με τη συνθήκη του Μπάλφουρ (1918) και του ΟΗΕ (1948) εγκαθιδρύουν στα παλαιστινιακά εδάφη θύλακες Εβραίων. Είναι απορίας άξιον, βέβαια, πώς οι τελευταίοι, όντες διασκορπισμένοι από Ρωμαίους, δυτικούς βασιλείς, τους τσάρους κλπ, κατόρθωσαν με τη γλώσσα, τη θρησκεία και τα ήθη-έθιμα να παρουσιάσουν ύστερα από 2.000 χρόνια ένα συνεκτικό σύνολο και να διακριθούν στις τέχνες, γράμματα, τράπεζες, επιστήμες στον δυτικό κόσμο.

Μετά το β΄ παγκόσμιο πόλεμο άρχισαν να «καίνε» το λάδι που τους πρόσφερε ο ναζισμός με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το ολοκαύτωμα. Πολιτική που εξαργυρώνουν μέχρι σήμερα σε βάρος άλλων λαών. Σιγά σιγά εφάρμοσαν μία χιτλερική πολιτική εξαπλωνόμενοι στις διπλανές χώρες (συριακά υψώματα του Γκολάν-Σινά-Λίβανος) και εφάρμοσαν στην πλάτη των Παλαιστινίων ό,τι πιο φρικιαστικό γέννησε ο ανθρώπινος νους. Με εξαίρεση τη λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ οι υπόλοιποι Παλαιστίνιοι (5εκ στο Ισραήλ των 10 εκατομμυρίων) ζουν σε οικισμούς όπου ανά πάσα στιγμή κόβεται το νερό, ρεύμα, τηλέφωνο ενώ για να πάνε στην εργασία τους υπόκεινται σε εξευτελιστικούς ελέγχους στα σημεία ελέγχου κάνοντας για μερικές δεκάδες μέτρα κύκλους χιλιομέτρων. Ορισμένοι ιστορικοί ονόμασαν το παλαιστινιακό έθνος «σώμα της λεοπάρδαλης» λόγω των στιγμάτων (βούλες) στο κράτος του Ισραήλ. Στο λιμάνι της Γάζας τα πλοία που μεταφέρουν τουλίπες κρατιούνται για μέρες ώσπου να μαραθούν τα φυτά, σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι, υποδομές είναι ανύπαρκτα.

Ως εκ τούτου η Ιντιφάντα (εξέγερση) είναι μονόδρομος και η Χαμάς (οπλισμένη απελπισία) κέρδισε την οργανωμένη παλαιστινιακή αντίσταση. Η αριστερά υποχώρησε και κέρδισε η ισλαμική απελπισία και η νεανική αγανάκτηση. Πράγματα ευεξήγητα. Αλλά πάει πολύ, ο λαός που σφάχτηκε όσο κανείς άλλος στον κόσμο να καταγγέλλεται και να λοιδορείται από τους πάνοπλους Γολιάθ, να σταυρώνεται καθημερινά, ενώ το σιωνιστικό Ισραήλ του Νετανιάχου και των μιλιταριστών να αποκτά το φωτοστέφανο της ωραιότητας και της πολιτικής ευγένειας. Αν ζούσε σήμερα ο Σολωμός, έχοντας το παράδειγμα του πολιορκημένου του Μεσολογγίου για ποιον νομίζετε ότι θα έγραφε; Αν ζούσαν οι οπλαρχηγοί του αγώνα του 1821 με ποιανού το μέρος νομίζετε ότι θα ήταν; Διότι οι πενθούσες χήρες των ΜΜΕ και του δυτικού κόσμου που εξαπολύουν πολέμους και μετρούν ματωμένα δολάρια, ας μη νομισθεί ότι κοιμούνται με το όραμα της ειρήνης.

Ας το ξαναπούμε κόντρα στις επεξεργασμένες εικόνες. Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη.
Αν η μισή μας καρδιά βρίσκεται εδώ πέρα, η άλλη μισή στην Παλαιστίνη βρίσκεται.
Λευτεριά, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη.

Θανάσης Τσιριγώτης

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search