• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ανελέητοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας - Επιδρομές με νεκρούς στη Δυτική Όχθη

December 08, 2023 633
 
Απαγωγή και βασανισμός τουλάχιστον 100 Παλαιστινίων ανδρών από τον ισραηλινό στρατό. Τουλάχιστον 350 νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας σε ένα 24ωρο.
 

Σφοδρές μάχες μαίνονται μέσα και γύρω από μεγάλες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, δύο μήνες αφότου ξεκίνησε το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού θύλακα από τον ισραηλινό στρατό το οποίο έχει ως αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, 17.177 νεκρούς ανθρώπους, με ο 70% αυτών των νεκρών να αποτελείται γυναίκες, παιδιά και νέους κάτω των 18 ετών. Ταυτόχρονα, πάνω από 7.000 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί.

Το υπουργείο ανέφερε ότι 350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που ξεκίνησαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έχουν επεκταθεί πλέον σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί με την υποστήριξη αεροπορικών μέσων , ενεπλάκησαν σε μάχες χθες Πέμπτη με μέλη της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη του νότου, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο του πολέμου, καθώς και στον βορρά, στην πόλη της Γάζας και στον κοντινό τομέα του καταυλισμού προσφύγων Τζαμπαλίγια.

Και σήμερα νωρίς το πρωί, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 40 νεκρούς κοντά στην πόλη της Γάζας και «δεκάδες» άλλους στη Τζαμπαλίγια (βόρεια) και στη Χαν Γιουνίς (νότια).

Το βράδυ χθες Πέμπτη ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα που εικονίζουν δεκάδες ημίγυμνους Παλαιστίνιους, με τα εσώρουχα, με τα μάτια σφαλισμένα, φρουρούμενους από στρατιώτες, προκαλώντας πολεμική στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε πως διενεργεί “έρευνα”, για να εξακριβώσει ποιος «συνδέεται με τη Χαμάς και ποιος όχι».

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera, ο οποίος αναφέρει από τη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ότι δεκάδες άνδρες που μεταφέρθηκαν από σχολεία που συνδέονται με τον ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα την Πέμπτη, συνελήφθησαν υπό «βαριά πυρά» με ελεύθερους σκοπευτές επίσης τοποθετημένους γύρω από το σχολείο.

«Αυτοί οι άνδρες έλαβαν εντολή να φύγουν από το σχολείο και μετά τους έδεσαν τα μάτια. Τους έγδυσαν τα ρούχα τους και υπήρχαν σημάδια ξυλοδαρμού και βασανιστηρίων, όπως είδαμε σε ένα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν», είπε.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από ισραηλινά μέσα έδειξαν τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιους άνδρες να κάθονται με τα εσώρουχά τους στον δρόμο στη Τζαμπαλίγια πριν μεταφερθούν σε άγνωστη τοποθεσία. Ανάμεσα στους άνδρες ήταν γιατροί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και ηλικιωμένοι, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη.

Ανελέητοι βομβαρδισμοί σε όλη την Γάζα-Επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη καθώς οι προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας πλησιάζουν σε κατάρρευση.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε τη Ράφα στη νότια Γάζα δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφεραν αναφορές, καθώς αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν ότι δεν έχουν απομείνει ασφαλή μέρη στην πολιορκημένη περιοχή.

Η πόλη της Χαν Γιουνίς, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γάζας, έχει γίνει το επίκεντρο της διευρυνόμενης αεροπορικής και χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στο νότιο τμήμα του θύλακα όπου δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι δεν έχουν ασφαλές μέρος για να καταφύγουν. Οι αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Γάζα έχουν ισοπεδώσει κτίρια κατοικιών.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στη φονική ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Far’a της Δυτικής Όχθης σήμερατο πρωί.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων WAFA ότι Ισραηλινοί στρατιώτες εμπόδισαν τα ασθενοφόρα να διασώσουν τραυματίες για αρκετή ω΄ρα.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων είπε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες διείσδυσαν στον καταυλισμό νωρίς το πρωί με ελεύθερους σκοπευτές να παίρνουν θέσεις σε στέγες πολλών κτιρίων. Ακολούθησαν μάχες μεταξύ κατοίκων και Ισραηλινών στρατιωτών.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ-Ο Νετανιάχου απειλεί πως «η Βηρυτός θα γίνει Γάζα»

Εν μέσω της αυξανόμενης περιφερειακής έντασης για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, η Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία εξαπέλυσαν 13 επιθέσεις εναντίον στόχων στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ και στα Υψίπεδα του Γκολάν, ανακαοίνωσε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα την Ουάσιγκτον (ISW).

Η Χεζμπολάχ στον Λίβανο είπε ότι πραγματοποίησε 10 επιθέσεις σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιαρματικού πυραύλου που σκότωσε έναν Ισραηλινό πολίτη κοντά στον οικισμό Ματάτ, ανέφερε το ISW.

Δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν επίσης από τη Συρία προς την Μπουκάτα, στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, πρόσθεσε.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έρχονται καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμπιν Νετανιάχου επισκέφθηκε τις ισραηλινές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ την Πέμπτη και εξέδωσε προειδοποίηση ότι ο στρατός του θα «μετατρέψει τη Βηρυτό και το νότιο Λίβανο σε Γάζα και Χαν Γιουνίς» εάν η Χεζμπολάχ «κάνει λάθος », ανέφερε το ISW.

«Γονατισμένο» σύστημα υγείας

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μιλά για «γονατισμένο» σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα περισσότερα νοσοκομεία στον βορρά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ αυτά στον νότο, που έχουν κατακλυστεί από την πλημμύρα χιλιάδων τραυματιών, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.

Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε την 9η Οκτωβρίου απόλυτη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας πελώριες ελλείψεις -πόσιμου νερού, τροφίμων, φαρμάκων, ηλεκτρικού ρεύματος-, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια, η είσοδος της οποίας υπόκειται σε ισραηλινή έγκριση, φθάνει με το σταγονόμετρο από την Αίγυπτο.

Τα καύσιμα, απαραίτητα για να λειτουργούν οι γεννήτριες των νοσοκομείων και ο εξοπλισμός αφαλάτωσης του νερού, λείπουν επίσης. Η ισραηλινή κυβέρνηση πάντως έδωσε αυτή την εβδομάδα πράσινο φως για να παραδίδεται κάποια, «ελάχιστη», ποσότητα καυσίμων στον παραθαλάσσιο θύλακο, ώστε να αποφευχθεί η «ανθρωπιστική κατάρρευση» και η εκδήλωση επιδημιών, δυο ημέρες αφού απηύθυνε έκκληση προς αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι, ή με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν είτε καταστραφεί ολοσχερώς ή εν μέρει.

Μπροστά στην «καταστροφική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας» το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται σήμερα το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης που καλεί να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», με βάση την πιο πρόσφατη εκδοχή του κειμένου, που συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, το ΣΑ μπόρεσε να εγκρίνει μια απόφαση, που καλούσε να εφαρμόζονται «ανθρωπιστικές παύσεις» των εχθροπραξιών και να διανοίγονται «ανθρωπιστικοί διάδρομοι», όχι όμως να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός» – οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εναντιώνονται σε κάτι τέτοιο σε αυτό το στάδιο.

Bloomberg News: Η Παλαιστινιακή Αρχή εργάζεται με Αμερικανούς αξιωματούχους πάνω σε ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αρχή εργάζεται με αξιωματούχους των ΗΠΑ πάνω σ’ ένα σχέδιο για τη διοίκηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, μετέδωσε το Bloomberg News επικαλούμενο τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Στάγεχ.

Το προτιμώμενο αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα ήταν η μαχητική οργάνωση της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, να γίνει ήσσων εταίρος υπό την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), βοηθώντας να οικοδομηθεί ένα νέο ανεξάρτητο κράτος που να περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Στάγεχ σε συνέντευξή του χθες, Πέμπτη, στο Bloomberg News.

«Αν είναι έτοιμοι (η Χαμάς) να έρθουν σε μια συμφωνία και να δεχθούν την πολιτική πλατφόρμα της ΟΑΠ, τότε υπάρχει χώρος για συζήτηση. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να είναι διαιρεμένοι», δήλωσε ο Στάγεχ, προσθέτοντας πως ο στόχος του Ισραήλ να νικήσει πλήρως τη Χαμάς δεν είναι ρεαλιστικός.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα εξαλείψει την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς αφού ισλαμιστές μαχητές επιτέθηκαν στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινές κωμοπόλεις και χωριά σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 240 ομήρους πίσω στη Γάζα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Ισραήλ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search