• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Στη μάζωξη του Νταβός και ο Μητσοτάκης

January 30, 2024 403

Μέσα σε ένα διεθνές «περίπλοκο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον» που προοιωνίζεται μεγάλες ανακατατάξεις, συνήλθε την περασμένη Δευτέρα (22/01) η 53η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, έχοντας ως κεντρικό μότο την «ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης».

Προφανώς η έκκληση απευθύνεται προς τους Δυτικούς, που εμφανίζουν ήδη σημάδια κρίσης και σοβαρών αντιθέσεων ως προς μία σειρά γεωπολιτικών γεγονότων (πόλεμοι, τεχνητή νοημοσύνη, κλιματική αλλαγή, εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ-Κίνα, επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, Μέση Ανατολή, Ουκρανία, εμπόριο, οικονομική κρίση, γερμανική οικονομική ύφεση, ασφάλεια του κυβερνοχώρου κ.ά.).

Αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, σύσσωμη η ΕΕ, ο αμερικανός υπΕξ. Α. Μπλίνκεν, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ι. Χέρτσογκ, ο πρόεδρος της Microsoft Σ. Ναντέλα, ο επικεφαλής της Open AI (τεχνητή νοημοσύνη), διοικητές κεντρικών τραπεζών, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, τα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής ελίτ, εκατοντάδες ψευτοοικονομικοί αναλυτές, οι άνθρωποι που ευθύνονται για τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεων εργαζομένων, οι αρχιτέκτονες της πείνας στον κόσμο, οι διεθνείς κερδοσκόποι, οι «φιλανθρωπικές» ΜΚΟ, οι δήθεν ευαισθητοποιημένοι οικολόγοι-ακτιβιστές, οι πληρωμένες δημοσιογραφικές πένες, οι νομπελίστες καθηγητάδες, τα golden boys, οι παρακεντέδες και οι λακέδες, ό,τι τέλος πάντων συγκροτεί αυτό το δυτικό εσμό που στηρίζει, έστω και γκρινιάζοντας, το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, έδωσαν το «παρών», μαζί με τα 75.000 δολάρια της συμμετοχής σε αυτή τη σκοτεινή μάζωξη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, συμμετείχε κι αυτός ήδη από την Κυριακή (21/01) σε μια συνεδρίαση συμβούλων εθνικής ασφαλείας διαφόρων χωρών.

Από κοντά και ο Μητσοτάκης…

Ωστόσο, παρά τις αναφορές σε ένα «συνεκτικό και βιώσιμο κόσμο», ήταν διάχυτη η ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, για τους πολέμους που ξεσπούν δεξιά και αριστερά, για τη Μέση Ανατολή, για τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, για το «ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον», για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), για την ψηφιακή τεχνολογία και την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, για την κλιματική αλλαγή, για την κρίση χρέους των κρατών, για το παλιρροιακό κύμα προσφυγιάς και μετανάστευσης, για τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές, για το μέλλον του καπιταλισμού. Παράλληλα, χύθηκαν ποτάμια κροκοδείλια δάκρυα για την άμεση παύση των βομβαρδισμών στην ήδη κατεστραμμένη Γάζα και τους 25.000 άμαχους νεκρούς από τον ισραηλινό στρατό, για την αυξανόμενη πείνα στον κόσμο, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον κόσμο του κεφαλαίου το ολοένα διευρυνόμενο χάσμα της κοινωνικής ανισότητας με τις επικείμενες εκρηκτικές καταστάσεις, ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς του πλανήτη! Κι άλλα τέτοια…

Όλ’ αυτά στο προσκήνιο. Γιατί στο παρασκήνιο, κατά παρέκκλιση των όσων υποκριτικά διατυμπανίζονταν, ανάμεσα σε αναρίθμητα γεύματα, προγεύματα, δείπνα και κοκτέιλ, κλείνονται δουλειές δισεκατομμυρίων μεταξύ κρατών, μονοπωλίων, επιχειρη­ματιών, όλων αυτών τέλος πάντων που κόπτονται για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη!

Εκτός των δυτικών, στο Νταβός παραβρέθηκε και ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ, ο οποίος είναι ο ανώτερος κινέζος αξιωματούχος μετά τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, καθώς επίσης και οι πρωθυπουργοί του Λιβάνου Ν. Μικάτι, του Κατάρ Αλ-Θάνι και της Ιορδανίας Αλ-Χασάουνεχ.

Μεγάλη συζήτηση εγέρθηκε στα ζητήματα της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου αυτοί οι παγκόσμιοι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισµού, παριστάνοντας τις τεχνολογικές αυθεντίες, προσπαθούν να επιβάλουν την αντίληψη ότι η ραγδαία εξέλιξη της «ψηφιακής επανάστασης» και της τεχνητής νοημοσύνης δεν υπόκειται στη διαλεκτική, αλλά αποτελεί αναπόφευκτα δόγμα για την ανθρωπότητα! Τρίβουν τα χέρια τους τα ψηφιακά μεγαθήρια της Alphabet, Amazon, Apple, Meta και Microsoft!

Η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια του κυβερνοχώρου απασχόλησαν το Φόρουμ, όπως και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την παραπληροφόρηση. Σύμφωνα με την Έκθεση για τους Παγκόσμιους Κινδύνους, «…η παραπληροφόρηση που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να υπονομεύσει τη νομιμότητα κυβερνήσεων που έχουν εκλεγεί πρόσφατα…».

Μία γραφική πινελιά, οι εκατοντάδες ακτιβιστές-διαδηλωτές κατά της «συνάντησης των πλουσίων», που κατευθύνονται προς το συνεδριακό κέντρο για να καλέσουν τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να λάβουν σύντομα μέτρα για το περιβάλλον, τον πόλεμο, την ακρίβεια κλπ… Μαζί με τους 5.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς από κάθε γωνιά της Ελβετίας, με μαχητικά αεριωθούμενα, χερσαία αμυντικά συστήματα και ραντάρ που αποτελούν τα μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές για την προστασία των περίπου 3.000 περιούσιων συμμετεχόντων στο Φόρουμ.

Την εικόνα υπάκουου μαθητή απέναντι σε αυστηρούς καθηγητές περιέφερε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Μητσοτάκης, απαντώντας δουλικά σε όποια ερώτηση του έθεταν διευθύνοντες σύμβουλοι πολυεθνικών εταιρειών, υπουργοί κρατών-μελών, επίτροποι, ανώτεροι και κατώτεροι κοινοτικοί υπάλληλοι, δημοσιογράφοι και γραμματείς. Το άκρον άωτον της ελληνικής ξεφτίλας, που προσπαθούσε να δώσει συνεντεύξεις σε όποιο δημοσιογραφικό όργανο βρισκόταν μπροστά του, παρουσίαζε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μέσω των οποίων επιχείρησε να διαφημίσει το μεγάλο «επενδυτικό κλίμα» μετά και την απόκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» από τους οίκους αξιολόγησης. Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επέμεινε στο σχέδιο των «άμεσων ξένων επενδύσεων» (ΑΞΕ) στη χώρα.

Στη σχετική ανακοίνωσή του περιέγραψε τη «διαδρομή» του σχεδίου, το «αποτύπωμα» που έχει ήδη αφήσει και τους στόχους της επόμενης μέρας, δηλώνοντας: «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μακροχρόνιου κύκλου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Βέβαια, υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα και ανησυχίες. Το κόστος διαβίωσης εξακολουθεί να μας απασχολεί έντονα, αλλά παραμένω πολύ αισιόδοξος». Για το Μητσοτάκη και η φετινή θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία, η οποία αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς «…φέρνουμε στη χώρα σημαντικό ποσοστό άμεσων ξένων επενδύσεων, μειώνουμε με ρυθμό ρεκόρ το χρέος μας σε σχέση με το ΑΕΠ και τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται κοντά στα ισπανικά ομόλογα…».

Για να δώσουμε μία εικόνα των «άμεσων ξένων επενδύσεων» στη χώρα μας, αρκεί να πούμε ότι γνωρίζουν αξιοσημείωτο ενδιαφέρον. Μόνον που δεν θα αφορά στις λαϊκές προσδοκίες και ανάγκες, ούτε φυσικά τις υποδομές, ούτε τις πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτες περιοχές της χώρας μας.

Σύμφωνα με την ΤτΕ οι (καθαρές) εισροές «ΑΞΕ» για το σύνολο του 2022 ξεπέρασαν τα 7,9 δισ. €, έναντι 5,3 δισ. το ίδιο διάστημα του 2021, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 48,2%! Σε ό,τι αφορά στη σύνθεση αυτών των περισπούδαστων «επενδύσεων» για τις οποίες επαίρεται η κυβέρνηση, πρώτη «επενδύτρια» χώρα είναι το Λουξεμβούργο με 4,4 δισ. € (από τα συνολικά 5,350 δισ. των ΑΞΕ του 2021), ακολουθεί η Γερμανία με 494 εκατ. €, η Ελβετία με 474 εκατ. €, το Ηνωμένο Βασίλειο με 455 εκατ. €, κ.ά. Οι αμερικανικές «ΑΞΕ» το 2021 ανήλθαν συνολικά στα 482 εκατ. €.

Πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα βασικά χαρακτηριστικά των «ΑΞΕ» επικεντρώνονται κυρίως στον τριτογενή τομέα (86%) και αφορούν χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τηλεπικοινωνίες, τόνωση του εμπορίου, διαχείριση ακίνητης περιουσίας και δραστηριότητες αποθήκευσης και μεταφορών. Με λίγα λόγια κάθε λογής υπηρεσίες. Όχι έργα!

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρωτογενή τομέα, πάρα τα σημαντικά ανταγωνιστικά κλιματολογικά πλεονεκτήματα της χώρας, είναι σχετικά ασήμαντο (2%), ενώ του δευτερογενή τομέα -σε σύγκριση με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας- είναι αμελητέο (15%) και αφορά κυρίως στα φαρμακευτικά, τα τρόφιμα-ποτά-καπνό, τα χημικά και σε μικρότερο βαθμό τα ηλεκτρονικά προϊόντα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ας δούμε όμως σε τι συγκεκριμένα συνίστανται οι ξένες «επενδύσεις»:
Α) Για το 2024 προβλέπεται ισχυρή «ζήτηση» διεθνών κεφαλαίων να «επενδύσουν» στη χώρα μας. Τα 8 στα 10 ευρώ που τοποθετούνται τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά ομόλογα είναι ξένης προέλευσης. Το ποσοστό κάλυψης του 78%-80% δεν αφορά σε μεμονωμένη ένδειξη μιας έκδοσης, αλλά μόνιμη εικόνα για όλα τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια.

Β) Στις «επενδύσεις» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας για ολόκληρο το 2023, η αξία των χαρτοφυλακίων των αλλοδαπών «επενδυτών» αντιπροσώπευε το 71% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου. Με λίγα λόγια οι ξένοι «θεσμικοί επενδυτές» ελέγχουν πάνω από τα 2/3 του ελληνικού Χρηματιστηρίου!

Γ) Στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων παρατηρείται για το 2022, αύξηση των ροών στους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, με αποτέλεσμα οι συνολικές εισροές κεφαλαίων από τον Απρίλιο του 2020 έως και το τέλος του 2022 να ανέλθουν στα 3,62 δισ. €. Τις μεγαλύτερες εισροές κατέγραψαν οι κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων, Μικτά, Σύνθετα Ειδικού Τύπου, Funds of Funds Μικτά, Ομολογιακά Ελλάδας, Funds of Funds Μετοχικά και Ομολογιακά Διεθνή.

Όπως αντιλαμβάνεται ο πλέον άσχετος περί τα οικονομικά, και στις τρεις περιπτώσεις, δεν πρόκειται για επενδύσεις, αλλά για τζόγο και μάλιστα του χειρίστου είδους. Αυτού που τινάζει την μπάνκα τον αέρα, όταν αποφασίσει να αποσυρθεί!

Αυτός ο απίθανος τζόγος κινείται, μεταφέρεται, διαχειρίζεται, ελέγχεται, εξάγεται -πάντα ψηφιακά- χωρίς καν την παρουσία προσώπων! Ομόλογα, Αμοιβαία κεφάλαια, Χρηματιστήριο, τα «προϊόντα» δηλαδή που ενδιαφέρουν το χρηματιστικό κεφάλαιο, αλλάζουν χέρια, μέσα σε ένα -ουσιαστικά αθέατο για το λαό- νταλαβέρι. Δεν μπαίνει ούτε ένα καρφί! Δεν υπάρχει ανέγερση Σχολείων, Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, οικιστικών συγκροτημάτων, οικοδομών. Δεν υπάρχουν γιαπιά, σκαλωσιές, μπουλντόζες, κομπρεσέρ, σκαπτικά μηχανήματα, σιδεράδες, μαραγκοί χτίστες, μηχανικοί, εργολάβοι, ό,τι τέλος πάντων εξάπτει και κινεί τη λαϊκή περιέργεια, στα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Τα πάντα είναι ακατανόητα και αθέατα για το λαό, όπως και η απορία του για το αν πραγματικά γίνονται επενδύσεις ή όχι. Μόνο που οι «επενδύσεις» αυτές γίνονται σιωπηρά και δυστυχώς αφορούν μονάχα το ξένο χρηματιστικό κεφάλαιο και τους ντόπιους λακέδες τους. Με κυβερνήσεις υποταγμένες και βουτηγμένες μέχρι το λαιμό στην ξένη εξάρτηση, τη διαφθορά και την εθελοδουλία.

Η ντόπια πλουτοκρατική ολιγαρχία, ζώντας για δεκαετίες μέσα στην εξάρτηση, τη διαπλοκή και τη διαφθορά, κράτησε για τον εαυτό της το προνόμιο του μεταπράτη-αντιπροσώπου-συντονιστή των ξένων εταιρειών. Η ίδια, μετά το μεγάλο φαγοπότι στα εξοπλιστικά προγράμματα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Α΄ και το Β΄ ΚΠΣ, δεν πραγματοποιεί επενδύσεις, αν δεν είναι κρατικοδίαιτες, με σοβαρά κέρδη και μηδαμινά ρίσκα, ούτε βέβαια εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, μιας και στερείται σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού. Αυτή τη λεηλασία την αφήνει στο ξένο κεφάλαιο. Τα υπερκέρδη του ξένου κεφαλαίου εξάγονται είτε στις ξένες τράπεζες, είτε στους εξωχώριους προορισμούς, μαζί με τις «προμήθειες» της ντόπιας ολιγαρχίας.

Το ντόπιο παρασιτικό κεφάλαιο, αφού εξασφάλισε, τα κεφάλαιά του στην Ελβετία, στις νήσους Κάιμαν, στο Λουξεμβούργο, στις Παρθένους νήσους κ.α., καλεί τώρα με τις διάφορες δανειακές Συμβάσεις του ΠΔΕ, που υπέγραψε μέσω του πολιτικού του προσωπικού, το ξένο κεφάλαιο να έλθει να «επενδύσει» στη χώρα μας, όπου θα απολαμβάνει τους προνομιακούς όρους και θα λεηλατεί το δημόσιο πλούτο της.

Μετά τη λήξη του διήμερου 53ου Φόρουμ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την «ικανοποίησή» του, δηλώνοντας ότι: «…Η κυβέρνηση έδωσε σκληρή μάχη επί δύο ημέρες για να περάσει ένα θετικό μήνυμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και των θεσμών και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο…». Προφανώς η «μάχη» έγινε, αλλά στην κατεύθυνση να καταστεί η χώρα και ο λαός της έρμαιο στις ορέξεις του ξένου τζογαδόρικου κεφαλαίου και της εξάρτησης από τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, μετά τις εξαιρετικά επαχθείς δεσμεύσεις που αποδέχθηκε κατά το χειρισμό των αεριτζίδικων «άμεσων ξένων επενδύσεων»!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search