Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ δήλωσε την Τετάρτη ότι κρούσματα mpox έχουν εντοπιστεί σε 13 αφρικανικές χώρες και η νέα μορφή της εξαπλώνεται. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια που ο οργανισμός εκδίδει τον συναγερμό για την ασθένεια.

«Σήμερα, η επιτροπή έκτακτης ανάγκης συνεδρίασε και με ενημέρωσε ότι, κατά την άποψή της, η κατάσταση συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος. Έχω αποδεχθεί αυτή τη συμβουλή», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί όλους», είπε.

«Ο ΠΟΥ δεσμεύεται τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να συντονίσει την παγκόσμια αντίδραση, συνεργαζόμενος στενά με κάθε μία από τις πληγείσες χώρες και αξιοποιώντας την επιτόπια παρουσία μας, για να αποτρέψουμε τη μετάδοση, να θεραπεύσουμε τους μολυσμένους και να σώσουμε ζωές», πρόσθεσε ο Tedros.

Η mpox, γνωστή παλαιότερα ως ευλογιά των πιθήκων, είναι μια ιογενής νόσος που μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω στενής επαφής. Από τον Ιανουάριο του 2022, έχουν καταγραφεί 38.465 κρούσματα σε 16 χώρες της Αφρικής, εκ των οποίων 1.456 ήταν θανατηφόρα. Φέτος, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 160% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία των αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (Africa CDC).