• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Τραγικά κενά στην ειδική αγωγή

October 09, 2022 268

 

 
Παιδιά ενός κατώτερου θεού παραμένουν και φέτος οι μαθητές που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή έχουν ανάγκη από παράλληλη στήριξη ● Παρά τους πανηγυρισμούς της υπουργού Παιδείας για τις προσλήψεις 7.000 δασκάλων και καθηγητών, καταγράφονται εκατοντάδες ακάλυπτες θέσεις εκπαιδευτικών στις μονάδες.

Kι αν έχουν γραφτεί κείμενα για την τραγική υποστελέχωση των σχολείων της ειδικής αγωγής! Κι αν έχουν χορτάσει από υποσχέσεις γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ότι «στην επόμενη φάση προσλήψεων θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και θα καλυφθούν όλα τα κενά»! Κι ας πανηγυρίζει η υπουργός Παιδείας ότι προσλήφθηκαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί –αναπληρωτές κατά βάση– στα σχολεία. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και δύσκολη.

Παρ’ όλο που στη β΄ φάση των προσλήψεων ανακοινώθηκε η τοποθέτηση λίγο περισσότερων από 7.000 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, στη Γενική Εκπαίδευση και στα Μουσικά Σχολεία, καθώς και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για το διδακτικό έτος 2022-2023, τα κενά παραμένουν, θέτοντας τα παιδιά, τα οποία έχουν ανάγκη από παράλληλη στήριξη ή που φοιτούν στα σχολεία της ειδικής, σε μειονεκτική θέση έναντι εκείνων που δεν έχουν την αντίστοιχη ανάγκη και καταπατώντας εν τέλει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Οι φιλόλογοι

Η Πρωτοβουλία Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής, που μετρά σχεδόν 3.000 μέλη, θέτει επισταμένα το ζήτημα της παράλληλης στήριξης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κενά εντοπίζονται σε όλες τις ειδικότητες, αλλά δεν είναι τυχαίο που οι φιλόλογοι είναι αυτοί που οργανώθηκαν και ζήτησαν τα κενά που αφορούν τον κλάδο τους από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, αφού η ειδικότητά τους έχει τη μερίδα του λέοντος στα διδασκόμενα μαθήματα (έκθεση, αρχαία, ιστορία, λογοτεχνία) και εκ των πραγμάτων μετρά και τους περισσότερους εκπροσώπους.

 

Χωρίς στοιχεία από τις διευθύνσεις Αχαΐας, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Λακωνίας, Δ΄ Δωδεκανήσου και ΚΕΔΑΣΥ - Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (πρόκειται για αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ και υπάγονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης) που αρνήθηκαν να τα δώσουν, η Πρωτοβουλία κατέγραψε 438 κενά. Το βράδυ πριν από την ανακοίνωση της β΄ φάσης προσλήψεων διέρρευσαν 551 κενά φιλολόγων από τα οποία τελικά καλύφθηκαν τα 111. Μιλάμε δηλαδή για ποσοστό της τάξης του 20,14%, αφήνοντας 440 ακάλυπτες θέσεις.

Οι προσλήψεις δεν ανταποκρίνονται ούτε στις αυξημένες ανάγκες του κλάδου ούτε φυσικά και στις ανάγκες των μαθητών. Το γεγονός ότι η παράλληλη στήριξη λειτουργεί με έναν εκπαιδευτικό για τέσσερις, πέντε ή και επτά μαθητές (!) όχι μόνο ακυρώνει τις γνωματεύσεις της διεπιστημονικής ομάδας των ΚΕΔΑΣΥ, αφού μειώνονται δραματικά οι ώρες που έχουν οριστεί από αυτά (παρέχονται 3 ώρες στήριξη σε κάθε παιδί αντί για 11 που έχουν οριστεί από τις γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ για φιλολογικά μαθήματα) αλλά λειτουργεί και σε βάρος των ίδιων των παιδιών, αφού δεν τους παρέχεται η κατάλληλη στήριξη. Στην πράξη, ακυρώνεται μια καθοριστικής σημασίας βοήθεια για το μέλλον τους και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.

«Είναι άδικο για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τα οποία μόλις μπουν στη δευτεροβάθμια είναι σαν να παύουν ξαφνικά να έχουν ΔΕΠΥ, δυσλεξία ή να είναι στο φάσμα του αυτισμού. Επειδή μάλλον αυτό αποτελεί “φανταστικό σενάριο” και όχι τα στοιχεία και τα πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη (σ.σ. «Η Ειδική Αγωγή σε γενική παρακμή», «Εφ.Συν.» 13.9.2022) και των ΚΕΔΑΣΥ τα οποία αμφισβήτησε πρόσφατα, με τα παραπάνω λόγια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κόπτσης, εμείς επιδεικνύουμε έμπρακτα το πραγματικό ενδιαφέρον και την αγωνία προς το εκπαιδευτικό έργο, προσφέροντας τα κενά στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προκειμένου να προβεί στην κάλυψή τους», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» μέλος της Πρωτοβουλίας Φιλολόγων ΕΑΕ, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Νέες γνωματεύσεις

Οι εκπαιδευτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού ώς τις 20 Οκτώβρη αναμένεται τα ΚΕΔΑΣΥ να στείλουν τις νέες γνωματεύσεις, οι οποίες βάσει της στατιστικής προηγούμενων χρόνων αναμένεται να είναι περίπου 200. Επομένως θα μιλάμε για περισσότερα από 600 κενά!

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσαν, πριν από λίγες μέρες, 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ζητώντας να μάθουν μεταξύ άλλων αν η υπουργός εξασφάλισε την αναγκαία χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών όλων των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, ποια είναι τα ποσά που διατίθενται για την Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση από τον τακτικό προϋπολογισμό και το ΠΔΕ, αν έγινε έγκαιρος προγραμματισμός για την Παράλληλη Στήριξη, όπως και για την τοποθέτηση ΕΒΠ και Σχολικών Νοσηλευτών, αν έχουν διατεθεί οι επαρκείς πιστώσεις και έχουν καλυφθεί όλα τα σχετικά αιτήματα καθώς και πόσα κενά εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης, ΕΒΠ και Σχολικών Νοσηλευτών υπάρχουν.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search