• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Σεισμός: μια απροσδόκητη καταστροφή ως αφορμή για σκέψη και εναλλακτική διδασκαλία

February 26, 2023 283

Ελένη Γ. Παπαποστόλου

Ο πρόσφατος σεισμός που χτύπησε τους κατοίκους στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και της Συρίας, άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς (που ορισμένοι φοβούνται ότι αγγίζουν τις 100.000).

Η έκταση των επιπτώσεων,  όμως, αυτής της καταστροφής δεν μπορεί ακόμα να γίνει απτή και μετρήσιμη. Θα μπορούσε ίσως να συγκριθεί με την επίδραση που μπορεί να έχει ένας πόλεμος ή μια επανάσταση. Θα μπορούσε, δηλαδή, εν δυνάμει  να προκαλέσει μια ιστορική ασυνέχεια. 

Ο σεισμός αποκάλυψε τόσο τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να έχει η πολιτική διαφθορά στην ίδια την ζωή και την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων αλλά και τον κυνισμό που εμπεριέχει ο ανθρωπισμός των σύγχρονων «μεγάλων δυνάμεων». Ένας ανθρωπισμός με δυο μέτρα και δυο σταθμά – άλλος για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και άλλος για αυτούς τους πολύπαθους της Συρίας (ήδη χτυπημένους από τον εμφύλιο -αλλά και διεθνοποιημένο-  πόλεμο). 

Στο τοπίο αυτό, ο φόβος για μια μορφή εμφάνισης της δύναμης της φύσης, ανεξέλεγκτης από τον άνθρωπο, χρησιμοποιείται από την εξουσία με τρόπο ώστε να επιστρέφουμε σε μια θεολογική αλλά και μισαλλόδοξη αντίληψη για τις φυσικές καταστροφές: αν ο  Εγκέλαδος της αρχαίας ελληνικής θρησκείας θύμωνε και συντάραζε τον πάνω κόσμο με τους σεισμούς και τις ηφαιστειακές εκρήξεις, ο Θεός μιας σύγχρονης εκδοχής του ελληνορθόδοξου Χριστιανισμού τιμωρεί τους αλλόθρησκους που απειλούν  τον περιούσιο  λαό, τους Έλληνες.  Εκτός από την απανθρωπιά, τον κυνισμό και την μισαλλοδοξία που μπορεί να προσάψει κανείς σε τέτοιου είδους δηλώσεις, είναι και η συσκότιση κάθε επιστημονικής αλήθειας που σχετίζεται με τους σεισμούς, αδικαιολόγητη και απαράδεκτη από κάθε άποψη

Η παρακάτω εναλλακτική διδασκαλία φιλοδοξεί να αντιπαραθέσει στους μαθητές μας  την αλληλεγγύη των λαών  απέναντι στην μισαλλοδοξία και τον κυνισμό από τη μια,   και την επιστήμη στον σύγχρονο θεολογικό σκοταδισμό από την άλλη. Ακόμα, να διώξει τον φόβο (που οδηγεί σε μεταφυσικές ερμηνείες) με όπλο την ελπίδα που δίνει η αλληλεγγύη και την προστασία που δίνει η γνώση και η προετοιμασία για ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο. Προσπάθησα να κρατήσω σε χαμηλό τόνο ότι μπορεί να υποδαυλίσει τον φόβο δείχνοντας ωστόσο την έκταση της καταστροφής. Προσπάθησα  να στρέψω το συναίσθημα και το βλέμμα τον παιδιών στην αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση που σώζει ζωές σε τέτοιες συνθήκες. Προσπάθησα να κεντρίσω την σκέψη τους και την περιέργειά τους ώστε να αμφισβητήσουν τις θεολογικές ερμηνείες και να αναζητήσουν τις επιστημονικές, Τέλος,  στο έδαφος του ανθρώπινου φόβου τους για τον σεισμό προσπάθησα να χτίσω την γνώση τους για την αυτοπροστασία σε περίπτωση σεισμού.

Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε κανείς να συμπληρώσει και πολλές επεκτάσεις που θα μπορούσε να κάνει, για παράδειγμα η ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον ως αιτία για την καταστροφικότητα ενός σεισμού (πολυπληθείς και πυκνοκατοικημένες πόλεις με ψηλά κτίρια κοντά σε σεισμικά ρήγματα) ή ακόμα η ευθύνη της πολιτείας για την αντισεισμική προστασία. Το εκπαιδευτικό σενάριο προσφέρεται σαν αφορμή, βάση εκκίνησης  για όποια/ όποιον θα ήθελε να προσεγγίσει το θέμα σε μια διδασκαλία  στην τάξη, συνεπώς μπορεί να προσαρμοστεί, να συμπληρωθεί και να επεκταθεί.

https://sway.office.com/s/6coQrxgdt18PnivE/embed

Σεισμός : παίρνω ελπίδα από την αλληλεγγύη, κάνω ασπίδα μου τη γνώση!

Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δεις την παρουσίαση:

 ΠΗΓΗ: e-pesxi.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search