Με εγκληματική αμεριμνησία από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ απέναντι στην καλπάζουσα COVID αντιμετωπίζεται και η επιστροφή στα σχολεία. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι για γέλια και για κλάματα και θα προκαλέσουν περαιτέρω νέα επιδείνωση στην ήδη καλπάζουσα COVID, που σύμφωνα ακόμη και με τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχει οδηγήσει την εβδομάδα 25-31 Δεκέμβρη σε νέα έκρηξη των εισαγωγών στα νοσοκομεία (πλησιάζουν τις 300 την ημέρα), που κρατάει ψηλά τον αριθμό των νέων διασωληνώσεων και των θανάτων (60 θάνατοι την εβδομάδα).

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ δεν προβλέπεται ούτε η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ούτε η υποχρεωτική διενέργεια τεστ (ακόμη και αυτού του αναξιόπιστου rapid test), ούτε ακόμη και η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι για τους νοσούντες. 

Υπάρχει μόνο απλή «σύσταση» για καλό πλύσιμο των χεριών, αερισμό των χώρων, «αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων», ενώ «η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων)».

Σε συνέχεια αυτών ήρθε και ο Πιερρακάκης, που για να φανεί ότι ενδιαφέρεται ειλικρινά για τους μαθητές, δήλωσε ότι έως τη Δευτέρα θα εκδοθεί εγκύκλιος που θα προβλέπει δικαιολόγηση απουσιών μέχρι 5 ημερών μόνο στην περίπτωση επιβεβαιωμένου επίσημου δηλωμένου κρούσματος. 

Ακόμη και αυτά, όμως, τα τελείως υποτυπώδη μέτρα δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στα σχολεία, με τις ανεπαρκείς τουαλέτες, τη στοιχειώδη καθαριότητα λόγω έλλειψης σχετικού προσωπικού, τις μικρές αίθουσες διδασκαλίας και τα πολυπληθή τμήματα που περιλαμβάνουν 25, 27 και 29 μαθητές ειδικά στα αστικά κέντρα.

Σημειώνουμε δε ότι ούτε η «σύσταση» για παραμονή στο σπίτι μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς. Γιατί και η παραμικρή έστω μείωση των κερδών των καπιταλιστών, των εργοδοτών αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση που βάζει πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. 

Είναι σίγουρο ότι τα κρούσματα μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού θα προκαλέσουν αλυσιδωτές μολύνσεις στην οικογένεια και με τη σειρά τους νέα επιβάρυνση της κοινότητας, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει, παρότι παριστάνει υποκριτικά ότι ανησυχεί και ενδιαφέρεται.