• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Σχολεία – παγίδες θανάτου - Από θαύμα γλίτωσε 17χρονος μαθητής

March 31, 2024 816

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Σοκάρει η πρόσφατη είδηση, όσο και πυκνά συχνά έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά που δείχνουν ότι στην πλειονότητα των σχολικών κτιρίων καθημερινά μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διακινδυνεύουν την υγεία τους, τη σωματική ακεραιότητά τους ακόμα και τη ζωή τους σε ακατάλληλα κτίρια – παγίδες – θανάτου.

"Από θαύμα γλίτωσε 17χρονος μαθητής στο Λύκειο Δεμενίκων στην Πάτρα. Ο μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνό καλώδιο ρεύματος το οποίο προεξείχε από εντοιχισμένο «κουτί» στις σκάλες του σχολείου.

Ο 17χρονος Ηλίας κατέβαινε την ώρα του διαλείμματος μαζί με άλλους συμμαθητές του στο προαύλιο. Το καλώδιο του «κουτιού» είχε βγει εκτός, ήταν γυμνό και ήταν σε χαμηλό ύψος. Το χέρι του Ηλία το ακούμπησε και ο μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία. Για καλή του τύχη η επαφή με το καλώδιο ήταν αστραπιαία και σε σημείο που απέφυγε τα χειρότερα."

Ένα γεγονός που προκαλεί ανησυχία φέρνοντας στην επιφάνεια το σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα των επικίνδυνων σχολικών κτιρίων και την έλλειψη υποδομών. Κτίρια επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα, την υγεία ακόμα και για τη ζωή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Τα προβλήματα αυτά αποτελούν μέρος μόνο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συνολικά τα δημόσια σχολεία και πηγάζουν από τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων (περικοπές δαπανών για λειτουργικά έξοδα και άλλα). Οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία όλα αυτά τα χρόνια έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ το στεγαστικό πρόβλημα των δημόσιων σχολείων επιδεινώθηκε με την κατάργηση του ΟΣΚ και την ανάθεση της ευθύνης αυτής στην ΚΤΥΠ με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σοβαρά προβλήματα στα σχολικά κτίρια, αφού σύμφωνα με έρευνες χωρίς αντισεισμικό σχεδιασμό και με παλαιότητα έως 50 χρόνια είναι περίπου μισά σχολεία στην Ελλάδα. Πάνω από το 50% των σχολείων στην χώρα μας είναι 30 έως και 50 χρόνων και χρειάζονται άμεσα βελτιώσεις, ενισχύσεις και κάποια εξ αυτών αντικατάσταση μέσα σε μια πενταετία.

Αυτό συνέβη διότι οι δήμοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, για μία πλειάδα από λόγους, όπως η υποχρηματοδότηση, οι ελλιπείς υποδομές αλλά και η έλλειψη τεχνογνωσίας.

Ιδιαίτερα έντονο παρουσιάζεται το πρόβλημα της χρηματοδότησης των σχολείων, αφού ούτε το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε σχετικές δεσμεύσεις για να δοθούν τα αντίστοιχα ποσά που αναλογούν σε κάθε υπό κατασκευή ή επισκευή σχολείο. Διαχρονική από όλες τις κυβερνήσεις είναι και η πολιτική υποχρηματοδότησης των σχολείων και της εκπαίδευσης, η πολιτική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες για την σχολική στέγη σαν κόστος, με αποτέλεσμα τις άθλιες συνθήκες σε πάρα πολλά σχολεία.

Αναγκαία η γενναία αύξηση των δαπανών συνολικά για τη δημόσια εκπαίδευση και η έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος και τον δήμο προς τα σχολεία, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Κτίρια και αίθουσες που πνίγουν το όνειρο για μάθηση

Δεν πρέπει, όμως, να παραγνωρίζεται και η ποιοτική διάσταση των σχολικών κτιρίων τόσο ως προς την καταλληλότητα, όσο και ως προς την οργάνωση και χρήση του σχολικού χώρου. Η σχολική αποτυχία, η έλλειψη ενδιαφέροντος για την εκπαιδευτική διαδικασία συνδέεται άρρηκτα με  το εκπαιδευτικό περιβάλλον. Στις μικρές στενόχωρες και στενάχωρες αίθουσες στις τραγικές ελλείψεις υποδομών (εργαστήρια κ. α)  πνίγεται το όνειρο για την ουσιαστική επαφή με τη γνώση που βέβαια συνδέεται και με μια σειρά άλλους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search