• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Πανελλαδικές 2024- Θέματα και απαντήσεις: Για τα ταξίδια το θέμα της Ν. Γλώσσας - Λογοτεχνία

May 31, 2024 1083

Πρεμιέρα σήμερα Παρασκευή 31/05 των πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. 

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάστηκαν σήμερα στη Νεοελληνιική Γλώσσα και Λογοτεχνία με κεντρικό θέμα τα ταξίδια.

Συγκεκριμένα τους δόθηκαν δύο κείμενα, ένα κείμενο από το διαδίκτυο της Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου με τίτλο «Η αξία του «ταξιδεύειν»» και κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη με τίτλο «Άνω Αίγυπτος» από το βιβλίο του «Ταξιδεύοντας». Επιπλέον τους δόθηκε το ποίημα του Κωστή Παλαμά με τίτλο «Το ταξίδι».

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν ένα άρθρο 350-400 λέξεων, που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του σχολείου τους, σχετικά με τους τρόπους που επιλέγουν, για να αναζητήσουν την προσωπική σας ηρεμία και ισορροπία.

Θέματα προεκλογικά, σχετικά εύκολα, δείγμα εκπαιδευτικού λαϊκισμού. Αν και με εύκολα ή δύσκολα θέματα ο αριθμός εισακτέων δεν αλλάζει. Απλά ανεβαίνουν οι βαθμολογικές επιδόσεις και οι βάσεις.

Μετά από τη σημερινή εξέταση, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τη Τρίτη 3  Ιουνίου στα Αρχαία Ελληνικά, στα Μαθηματικά και στη Βιολογία.

Δείτε εδώ τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσα και Λογοτεχνίας. 

 

Απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ν. ΓΛΩΣΣΑ 2024

Νικολέττα Γ. Καββαδία*

Θέμα Α

Στο κείμενο αναφέρεται η σημασία των ταξιδιών στη ζωή του ανθρώπου. Τα ταξίδια προσφέρουν στον άνθρωπο εμπειρίες και τον καλλιεργούν πνευματικά και ψυχικά καθώς αποτελούν τρόπο ψυχικής και σωματικής υγείας. Με τα ταξίδια ο άνθρωπος εξισορροπεί την ψυχοφθόρα και καταπιεστική καθημερινότητα, αντλώντας γαλήνη και ευχαρίστηση. Φτάνει στην αυτογνωσία κερδίζοντας εμπειρίες και αναμνήσεις, εκτονώνεται και εξελίσσεται. Τέλος, ο ταξιδιώτης έρχεται σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, μορφώνεται,  διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες και διαμορφώνει την κοσμοθεωρία του..

Θέμα Β1

1β, 2β, 3α, 4α, 5γ

Θέμα Β2

Α. α. Η πρόθεση της συντάκτριας στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου είναι να πείσει και να αποδείξει την αξία των ταξιδιών στη ζωή των ανθρώπων προκειμένου να τα εντάξουν στον χρόνο τους. Η πρόθεσή της αυτή εξυπηρετείται οργανώνοντας την σκέψη της με την μέθοδο της αιτιολόγησης παραθέτοντάς παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους τα ταξίδια αποτελούν ανεκτίμητη αξία. (Κι αυτό, γιατί τα ταξίδια… και τελικά να ευτυχήσει).   

Β. έτσι ώστε : αποτέλεσμα, αν και: αντίθεση – εναντίωση, ή: διάζευξη, καθώς και: προσθήκη, συμπερασματικά: συμπέρασμα

Θέμα Β3

Ο βιωματικός χαρακτήρας του κειμένου αναδεικνύεται από τα εξής χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Α) α’  ενικό πρόσωπο (πηγαίνω, συλλογίζουμαι) , το οποίο προσδίδει προσωπικό και υποκειμενικό τόνο στην αφήγηση.  Β) αφήγηση προσωπικών εμπειριών και περιγραφή εικόνων (« Τρένο. Μπαίνουμε στην Άνω Αίγυπτο …γης, «Φτάσαμε στις Θήβες … με τα τρένα», «Πηγαίνω … μυστική αυτή ένωση), · Με τη χρήση του α΄ ενικού ρηματικού προσώπου η πρόθεση του αφηγητή είναι να εξομολογηθεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα που βιώνει από το ταξίδι του στην Άνω Αίγυπτο. Επίσης, θέλει να προσδώσει αμεσότητα, οικειότητα και παραστατικότητα στο ύφος του κειμένου.

Γ) α’ πληθυντικό πρόσωπο εκτός από αμεσότητα και οικειότητα προσδίδεο καθολικότητα και αποτυπώνει το συλλογικό βίωμα του αφηγητή με τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες του. («Απέναντι τα βουνά… κατοικούμενης γης», «Φτάσαμε στις Θήβες… με τα βαπόρια και τα

τρένα»).

Θέμα Γ

Το ποιητικό υποκείμενο επιθυμεί ένα ταξίδι απόδρασης από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει. Ειδικότερα, μιλώντας σε  α’ ενικό πρόσωπο (να νιώθω) και με εξομολογητική διάθεση αποκαλύπτει τον συναισθηματικό του κόσμο.  Οι παρομοιώσεις (σα θηλιά, σα φίδι) αποτυπώνουν  την αίσθηση της ασφυξίας, καθώς ο καημός τον πνίγει σαν θηλιά. Δείχνουν έντονη επιθυμία για ένα ατελείωτο ταξίδι χωρίς καμία κοινωνική επαφή ώστε να χαθεί σε έναν άγνωστο κόσμο. Με τη χρήση των απαισιόδοξων  εικόνων και του ασύνδετου σχήματος (πλατιά ερημιά, κλεισμένα τα σπίτια, τα τζάκια σβησμένα…) αποκαλύπτει τη συναισθηματική του φόρτιση και  αισθητοποιεί την επιθυμία του για  λύτρωση από τη ματαίωση των ονείρων του. Ελπίζει να βρεθεί σε ένα μέρος  μακριά από το άτομο που τον πλήγωσε στο οποίο απευθύνεται σε β’ πρόσωπο και σε χρόνο μέλλοντα (δεν θα ‘χω …από σε να χαθώ) εκφράζοντας την ανάγκη  του να απομακρυνθεί από την πηγή της απογοήτευσής του.

Η λύση που σκέφτεται είναι ένα ταξίδι μακριά από όλους και από όλα. Αν βρισκόμουν σε μια παρόμοια συναισθηματική κατάσταση με το ποιητικό υποκείμενο, ένα ταξίδι θα λειτουργούσε και για εμένα ως μια διέξοδος διαφυγής και πορείας προς την αυτογνωσία.

Στην προσωπική άποψη κάθε μαθητής μπορεί να διατυπώσει τη δική του στάση με επαρκή τεκμηρίωση.

Θέμα Δ

Ενδεικτικός τίτλος: Η αξία των ταξιδιών και άλλοι τρόποι ψυχαγωγίας

Αφόρμηση από την σκληρή καθημερινότητα και το άγχος των εξετάσεων…

Α’ Ζητούμενο: Τα οφέλη των ταξιδιών: πνευματική, ψυχική και κοινωνική προσφορά στον ταξιδιώτη.

  • Διαφυγή από τη σκληρή καθημερινότητα και του ασθματικού ρυθμού και τρόπου ζωής,
  • ευκαιρία ψυχικής εκτόνωσης και αναζωογόνησης – ψυχική γαλήνη και ισορροπία
  • Δυνατότητα επαφής με το φυσικό περιβάλλον και τις ομορφιές της φύσης.
  • Συμβάλλουν στη σωματική υγεία: ξεκούραση και την αναπλήρωση σωματικών δυνάμεων
  • Αναπτύσσουν την κοινωνικότητα, σφυρηλατούν την κοινωνική συνείδηση – αρμονικές διαπροσωπικές σχέσεις: Φιλία – έρωτας - αγάπη – Κοινωνικές αρχές και αξίες: αλτρουισμός- αλληλεγγύη
  • Επαφή με νέους τόπους και ανθρώπους που προσφέρουν νέες συγκινήσεις, γνώσεις και διαφορετικούς τρόπους σκέψης - υπέρβαση των προκαταλήψεων και των ρατσιστικών στερεοτύπων και στην καλλιέργεια του σεβασμού και της αποδοχής του άλλου. - γόνιμη αλληλεπίδραση των λαών – φιλία – ειρηνική συνύπαρξη των λαών
  • Επαφή και γνωριμία με άλλους πολιτισμούς – συμβάλλουν στη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων.

Β’ Ζητούμενο:

  • Ενασχόληση με τον αθλητισμό: νους υγιής εν σώματι υγιεί = σωματική και πνευματική ευεξία
  • Ενασχόληση με την Τέχνη και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες που διαμορφώνουν την αισθητική παιδεία
  • Ανάγνωση βιβλίων - διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες και τη φαντασία – ψυχαγωγία – ψυχική ισορροπία
  • Επαφή με φύση (περίπατοι, εκδρομές, περιβαλλοντικές δράσεις) αρμονία - γαλήνη
  • Ενασχόληση με άλλες δημιουργικές δραστηριότητες – εθελοντισμός
  • Χρόνος για ενδοσκόπηση και αυτοκριτική που συμβάλλουν στην αυτοβελτίωση και στη συμφιλίωση του ανθρώπου με τον εαυτό του.
  • Καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων - επικοινωνία με οικεία, φιλικά πρόσωπα - ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου. Αντίδοτο της μοναξιάς και της αλλοτρίωσης.
  • Πολιτικοποίηση – συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα – αγώνας για μια ανθρωποκεντρική κοινωνία, χωρίς κοινωνικές ανισότητες με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα

*Φιλόλογος - Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search