Η Ευθαλία Διαμαντή, επί 40 χρόνια προσωπική γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα, κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο που δικάζει τον Νίκο Παππά, ότι «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα» (τον ΣΥΡΙΖΑ).

Η ΝΔ, όπως ήταν αναμενόμενο, αρπάχτηκε από αυτό το σημείο της κατάθεσης της Διαμαντή. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, γεγονός που μάλλον αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ, αν κρίνουμε από την αντίδρασή του. Γενικώς έδειξε αιφνιδιασμένος από το συγκεκριμένο σκέλος της κατάθεσης της Διαμαντή ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντέδρασε μετά από ένα 24ωρο, στη διάρκεια του οποίου το μονοπώλιο είχε ο μηχανισμός προπαγάνδας της ΝΔ. Γιατί, άραγε, αυτή η καθυστέρηση; Προφανώς έψαχναν να βρουν μήπως έχουν αφήσει καμιά «τρύπα» ανοιχτή.

Πρώτος αντέδρασε ο Παππάς που καταφέρθηκε κατά της «ψευδομάρτυρα γραμματέα του κου Καλογρίτσα», προαναγγέλλοντας υποβολή μήνυσης σε βάρος της. Ακολούθησε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο μήκος κύματος, με τίτλο: «Η κ. Διαμαντή θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου για όσα αστήριχτα και συκοφαντικά ισχυρίστηκε». Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εξής:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απογειώσει τη διαφθορά σε επίπεδα ρεκόρ, με ένα καινούργιο σκάνδαλο να ξεσπά κάθε μέρα. Είναι αναμενόμενο να ψάχνει εναγωνίως να στήσει κάποιο αφήγημα που να μπορεί να δικαιολογήσει τη τελευταία της γραμμή άμυνας: χι ότι η ΝΔ δεν είναι διεφθαρμένη αλλά ότι όλοι το ίδιο είναι. Αυτό που δεν είναι αναμενόμενο είναι ότι έχουν μπερδέψει τα παραμύθια τους. Μέχρι χθες μας έλεγαν ότι ο Καλογρίτσας ήταν ένας άφραγκος επιχειρηματίας που ο Νίκος Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ του έψαχναν χρήματα για να διεκδικήσει τηλεοπτικό σταθμό. Σήμερα αιφνιδίως μας λένε ότι ήταν ένας ευκατάστατος επιχειρηματίας που χρηματοδοτούσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας αποφασίσουν ποιο είναι το σωστό αφήγημα στο στημένο παραμύθι τους. Μέχρι τότε η κ. Διαμαντή θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου για όσα αστήριχτα και συκοφαντικά ισχυρίστηκε.

ΥΓ. Την άμεση υιοθέτηση της συκοφαντίας από τη ΝΔ την αναμέναμε. Άλλωστε ο κ. Λοβέρδος που την εκμαίευσε είναι ως γνωστόν, όπως και η κ. Καϊλή, πιο κοντά στη ΝΔ παρά στο κόμμα του. Την άθλια ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν αναμέναμε. Λίγη αιδώς δε θα έβλαπτε…».

Από πλευράς Ανδρέα Λοβέρδου, συνήγορου του Καλογρίτσα, που είναι αυτός που «εκμαίευσε» τις συγκεκριμένες καταγγελίες από την Διαμαντή, διευκρινίστηκε ότι αυτή δεν αναφέρθηκε σε χρήμα που πήγαινε στον Παππά αλλά σε χρήμα που πήγαινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το επιβεβαίωσε και η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστήριου. Οπότε, ο Παππάς δεν νομιμοποιείται να μηνύσει την Διαμαντή, γιατί δεν τον έθιξε προσωπικά. Νομιμοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Που ως νομικό πρόσωπο (κόμμα) εκπροσωπείται από τον πρόεδρό του. Θα κάνει ο Τσίπρας μήνυση στην Διαμαντή; Δεν διαβάσαμε κάτι σχετικό.

Την προηγούμενη φορά που ακούσαμε τέτοια κατάθεση ήταν για τα «Πάμπερς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου, συλλαμβανόμενος και πάλι με ασθενή μνήμη. Η τελευταία φορά ήταν πολύ πιο πρόσφατη και αφορούσε κατάθεση προστατευόμενης μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, που μιλούσε για την τροχήλατη «Samsonite» με την οποία ο Φρουζής κουβαλούσε λεφτά στο μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Σαμαρά.

Και τις δύο προηγούμενες φορές, πάντως, και όταν δύο μπράβοι του Κοσκωτά κατέθεσαν ότι κουβαλούσαν λεφτά στον Ανδρέα Παπανδρέου μέσα σε κούτες από «Πάμπερς» και όταν η «ανώνυμη» γραμματέας του Φρουζή μιλούσε για την τροχήλατη βαλίτσα που το αφεντικό της τη γέμιζε με λεφτά για να τα πάει στον Σαμαρά, οι καταγγελίες πήγαν στον κουβά. Ακόμη και ο περιβόητος Κόκκινος του Αρείου Πάγου, που διηύθυνε το Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και των υπουργών του, φέρθηκε με τη μέγιστη περιφρόνηση στους δύο μπράβους του Κοσκωτά. Η δε εισαγγελέας Διαφθοράς Τουλουπάκη αρχειοθέτησε τις κατηγορίες κατά Σαμαρά, γιατί δεν μπόρεσε να βρει τίποτα.

Μέχρι οι κατηγορίες για τα «Πάμπερς» να ενταφιαστούν, ο πατέρας του Μητσοτάκη πρόλαβε να χτίσει κυβερνητική συμμαχία με τους Κυρκοφλωράκηδες του τότε ενιαίου Συνασπισμού και να βάλει μπροστά τη διαδικασία για να γίνει… αδιάφθορος πρωθυπουργός. Μέχρι οι κατηγορίες για την τροχήλατη βαλίτσα να ενταφιαστούν, οι Τσιπροκαμμένοι πρόλαβαν να οικοδομήσουν το αφήγημα του «μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Το ίδιο προσπαθεί να κάνει τώρα ο Μητσοτάκης, με εργαλείο του τον Καλογρίτσα που πνέει μένεα κατά των Τσιπραίων.

Δηλαδή τα αστικά κόμματα δεν χρηματίζονται από τους καπιταλιστές; Αστεία πράγματα. Φυσικά και χρηματίζονται, όμως φροντίζουν να σβήνουν τα ίχνη. Και να καταθέσει κάποιος (όπως τώρα η γραμματέας του Καλογρίτσα) ότι έστελνε χρήματα για λογαριασμό κάποιου καπιταλιστή, θα πρέπει να το αποδείξει. Συνήθως αυτό είναι αδύνατο. Πολύ σπάνιο είναι να αποκαλυφθεί κάτι (π.χ. το ένα εκατομμύριο μάρκα που πήρε ο Τσουκάτος από τη Siemens, κάτι μίζες του Ακη κτλ). Μένει, όμως, η καταγγελία και μπορεί να «δουλευτεί» πολιτικά για ένα διάστημα.

Οι συριζαίοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι καθαροί. Ε, δεν είναι καθαρή η σχέση τους με τον Καλογρίτσα. Αλλο τι θα αποδειχτεί σε ποινικό επίπεδο (τίποτα δε θα αποδειχτεί και ο Παππάς μπορεί να απαλλαγεί ακόμη και από την πλημμεληματική κατηγορία της παράβασης καθήκοντος), άλλο τι συνάγεται πολιτικά. Ουδέποτε έδωσαν μια πειστική απάντηση για τη σχέση τους με τον Καλογρίτσα. Και τώρα, ακόμη, σιωπούν για άλλες πτυχές της κατάθεσης της γραμματέα του Καλογρίτσα, όπως οι καθημερινές επισκέψεις του Παππά στα γραφεία του «κόκκινου εργολάβου» και κυρίως οι σχέσεις με τον περιβόητο Αρτέμη Αρτεμίου, τον κύπριο δικηγόρο με ειδικότητα τις offshore, ο οποίος αποδεδειγμένα είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα με τον Παππά για μπίζνες, προτού γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Αρτεμίου με τον Παππά στη Βενεζουέλα για μπίζνες, ο Αρτεμίου να βγαίνει από το Μαξίμου με μια νάιλον σακούλα στο χέρι, ο Αρτεμίου με τον Παππά και με τον Καλογρίτσα που θέλει να στήσει κανάλι! Τι διάολο, μέλι έχει αυτή η «σουπιά» και τη βρίσκεις σε κάθε σκοτεινή ιστορία που εμπλέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αν δεν είσαι βρομιάρης, δεν μπορείς να διαχειριστείς την αστική εξουσία. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά. Η ηθική διάσταση είναι πλήρως υποταγμένη στην πολιτική διάσταση. Τα αστικά κόμματα, για να μπορέσουν να αναλάβουν τη διαχείριση της αστικής εξουσίας, χρειάζονται λεφτά για να κινήσουν τους μηχανισμούς τους, να αγοράσουν ομάδες με επιρροή, να κάνουν προπαγάνδα κτλ. κτλ. Αυτά τα λεφτά τα παίρνουν από τους καπιταλιστές. Μαύρα, κατάμαυρα. Μάλιστα, καθώς η περίοδος των μαζικών κομμάτων με τους οπαδούς να «τραβάνε κουπί» έχει παρέλθει και όλα γίνονται με πληρωμή, τα αστικά κόμματα εξαρτώνται ακόμη πιο πολύ από τη χρηματοδότηση των καπιταλιστών.