• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

ΠΑΣΟΚ: Ωραία χρόνια; - Ένα ντοκουμέντο για τις διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ σαν σήμερα 23 Ιουνίου 1981

June 23, 2023 872

ΠΑΣΟΚ: Ωραία χρόνια;

Ένα ντοκουμέντο για τις διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ σαν σήμερα 23 Ιουνίου 1981

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Ιούνιος 1981 και το ΠΑΣΟΚ βάδιζε «ακάθεκτο» προς τη νίκη στις εκλογές που είχαν οριστεί για τις 18 Οκτώβρη 1981. Μια νίκη που ήρθε θριαμβευτικά με ποσοστό πάνω από 48%!

Ωστόσο οι ενδοκομματικές συγκρούσεις καλά κρατούσαν, κυρίως στη Σπουδάζουσα Νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Στις 22 Ιούνη διαγράφτηκαν 15 μέλη εντελώς και 5 προσωρινά. Στο κείμενο που συντάξαμε οκτώ από τους διαγραφέντες (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω τα ονόματα των άλλων συντρόφων) τονίζαμε μεταξύ άλλων: «Οι διαγραφές αυτές, στη σπουδάζουσα ΑΕΙ 'Αθήνας και τα ΚΑΤΕΕ, σύμφωνες με τα πρότυπα αυθαιρεσίας που αντικατάστησαν τις κομματικές διαδικασίες, αποτελούν τη συνέχεια μια πολιτικής που εγκαινιάστηκε από καιρό και που κλιμακώθηκε τον τελευταίο χρόνο με τις διαγραφές, τις αναστολές, τις καθαιρέσεις και τις διαλύσεις οργανώσεων στην Αθήνα, Πειραιά και την επαρχία.» Καταγγείλαμε την ηγεσία του πασοκ, το «μπλοκ εξουσίας του, που εκφράζεται πολιτικά απ’ τη γνωστή ομάδα των φιλελεύθερων - συντηρητικών πολιτευτών, απ’ την αναπτυσσόμενη και πολύμορφη συμπαράταξη τεχνοκρατών - σοσιαλδημοκρατών και τα ψευτοαριστερά στοιχεία του γραφειοκρατικού μηχανισμού που με αντάλλαγμα συμμετοχή στην εξουσία διεκπεραιώνουν αυτή την πολιτική.» Όπως και «διάφορα “Αριστερά” καιροσκοπικά στοιχεία που στην επιδίωξη αναρρίχησής τους και ταυτόχρονης καπηλείας των επιτευγμάτων των αγώνων του ΠΑΣΟΚ "συμφωνούν" στα λόγια και αντιμάχονται στη πράξη την προσπάθεια των μελών του ΠΑΣΟΚ κάτω απ’ το πρόσχημα της “ταχτικής” δηλαδή μέσα απ’ την υποκατάσταση των αρχών πάλης του ΠΑΣΟΚ με τις υποκειμενικές τους και έξω από αρχές “ελιγμούς” που νομίζουν πως τους εξασφαλίζουν τις πάρα πάνω επιδιώξεις. Ο ρόλος των τελευταίων αυτών επιβεβαιώνεται κάθε φορά σε κάθε φάση προετοιμασίας και πραγματοποίησης της αποδόμησης του ΠΑΣΟΚ.»

Μια σειρά διαπιστώσεις και εκτιμήσεις που δικαιώθηκαν δραματικά μέσα στον χρόνο. Το ΠΑΣΟΚ που πριν από το 1981 αναφερόταν στον Σοσιαλισμό με όραμα μια αταξική κοινωνία και είχε χαρακτηριστεί από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή «Αριστερά της Αριστεράς» πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση είχε μεταλλαχθεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, βασικό πυλώνα για δεκαετίες μέχρι σήμερα του καπιταλιστικού συστήματος.

42 χρόνια μετά φαίνεται να δικαιώνεται η εκτίμηση για «την ανάπτυξη ενός Μαζικού - Οργανωμένου - Πολιτικοποιημένου Κινήματος για Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση.»

42 χρόνια μετά – και πολλά περισσότερα- διαψεύδεται η θεωρία του μαγικού χαρτιού. Η θεωρία ότι μέσα από τις εκλογές με ένα «μαγικό ψηφοδέλτιο» θα αλλάξουμε τον κόσμο.

Αποδεικνύεται ότι μόνο η ανάπτυξη ενός Μαζικού - Οργανωμένου - Πολιτικοποιημένου Κινήματος μπορεί να αναχαιτίσει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας, της φτώχειας και της ανεργίας. Την πολιτική των απολύσεων, των πλειστηριασμών και της κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Την πολιτική κατάπνιξης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Για δημόσια-δωρεάν Παιδεία και Υγεία, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για να ανατραπεί η εξωφρενική ακρίβεια και η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Μόνο η ανάπτυξη ενός Μαζικού - Οργανωμένου - Πολιτικοποιημένου Κινήματος μπορεί να προβάλλει την αναγκαιότητα της πάλης για Εθνική Ανεξαρτησία, για την ανατροπή της διπλής κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης. Η εξάρτηση της χώρας μας από τον ιμπεριαλισμό αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της και έχει βάλει τη σφραγίδα της σε όλη τη νεότερη ιστορία του λαού και του τόπου. Η έξοδος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το διώξιμο των αμερικανονατοϊκών βάσεων, αποτελούν πολιτικούς στόχους πάλης για την κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, αποτελούν απαραίτητους όρους για να ανοίξει ο δρόμος για την ανασυγκρότηση του αριστερού, κομμουνιστικού κινήματος!.

Η ψήφος έχει αξία προς τις δυνάμεις που δεσμεύονται ιστορικά για τους αγώνες της επόμενης μέρας και που το μέγεθος τους δε μετριέται με εκλογικά ποσοστά, που το υπέρμετρο κυνήγι τους αλλοτριώνει τα αριστερά χαρακτηριστικά,  αλλά από τις βαθιές ρίζες που έχουν μέσα στο λαϊκό κίνημα.

Το ιστορικό ντοκουμέντο:

23 Ιουνίου 1981

Σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ.

Η γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ μας διέγραψε χτες (15 εντελώς και 5 προσωρινά) από τους καταλόγους της στην προσπάθεια να μας διαγράψει και απ’ το ΠΑΣΟΚ. Οι διαγραφές αυτές, στη σπουδάζουσα ΑΕΙ 'Αθήνας και τα ΚΑΤΕΕ, σύμφωνες με τα πρότυπα αυθαιρεσίας που αντικατάστησαν τις κομματικές διαδικασίες, αποτελούν τη συνέχεια μια πολιτικής που εγκαι-νιάστηκε από καιρό και που κλιμακώθηκε τον τελευταίο χρόνο με τις διαγραφές, τις αναστολές, τις καθαιρέσεις και τις διαλύσεις οργανώσεων στην Αθήνα, Πειραιά και την επαρχία.

Έχει γίνει πια σ’ όλους φανερό πως η πολιτική αυτή δεν αποτελεί την “κομματική απάντηση” σε “αντικομματικές ενέργειες” όπως προσπάθησαν μέσα από συκοφαντίες και χαλκεύσεις να την παρουσιάσουν πως ακόμα δεν αποτελεί αντίδραση σε “λαθεμένες ταχτικές” αλλά στοχεύει στο να διαμορφώσει - παγιώσει πολιτικούς, οργανωτικούς και ιδεολογικούς όρους που θα επιτρέψουν την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη χειραγώγηση τού ΠΑΣΟΚ έξω απ’ τις αρχές και τους στόχους του.

Οι διαγραφές αυτές στοχεύουν ειδικότερα στην καταστολή των λειτουργιών της οργάνωσης, στην εξαγωγή της αμφισβήτησης ενάντια στη νόθα "ΠΑΣΟΚΙΚΗ” πολιτική και πρακτική έξω απ’ τις οργανώσεις, στην τρομοκράτηση των προβληματισμένων μελών, στην απογοήτευση, παθητικότητα και την “οπαδοποίηση” των μελών του ΠΑΣΟΚ, στη δημιουργία κλίματος “αδιέξοδου” σε κάθε αγωνιστική προσπάθεια και στην ενσωμάτωση - γραφειοκρατικοποίηση των πιο ασταθών ιδεολογικά - πολιτικά στοιχείων

Φορέας της πολιτικής αυτής είναι το ξένο στη κοινωνική βάση ΠΑΣΟΚ, μπλοκ εξουσίας του, που εκφράζεται πολιτικά απ’ τη γνωστή ομάδα των φιλελεύθερων - συντηρητικών πολιτευτών, απ’ την αναπτυσσόμενη και πολύμορφη συμπαράταξη τεχνοκρατών - σοσιαλδημοκρατών και τα ψευτοαριστερά στοιχεία του γραφειοκρατικού μηχανισμού που με αντάλλαγμα συμμετοχή στην εξουσία διεκπεραιώνουν αυτή την πολιτική. Ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου εξακολουθώντας να αποτελεί ένα κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ, αναγκάζεται να καθορίζεται κάθε φορά απ’ τα ίδια τα αποτελέσματα των αλλεπάλληλων λαθών του.

Σύμμαχοι φορείς μιας τέτοιας πολιτικής είναι διάφορα “Αριστερά” καιροσκοπικά στοιχεία που στην επιδίωξη αναρρίχησής τους και ταυτόχρονης καπηλείας των επιτευγμάτων των αγώνων του ΠΑΣΟΚ "συμφωνούν" στα λόγια και αντιμάχονται στη πράξη την προσπάθεια των μελών του ΠΑΣΟΚ κάτω απ’ το πρόσχημα της “ταχτικής” δηλαδή μέσα απ’ την υποκατάσταση των αρχών πάλης του ΠΑΣΟΚ με τις υποκειμενικές τους και έξω από αρχές “ελιγμούς” που νομίζουν πως τους εξασφαλίζουν τις πάρα πάνω επιδιώξεις. Ο ρόλος των τελευταίων αυτών επιβεβαιώνεται κάθε φορά σε κάθε φάση προετοιμασίας και πραγματοποίησης της αποδόμησης του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος αθέλητος συνένοχος μιας τέτοιας πολιτικής είναι ίσως ο καθένας από μας που:

- Απαλλοτριώνει τα Αγωνιστικά του καθήκοντα υπέρ μιας απογοήτευσης και παθητικότητας.

- Αντικαθιστά την πίστη του στην αναγκαιότητα (άρα και τη δυνατότητα) της ανάπτυξης και της νίκης του ΠΑΣΟΚ με τις ταλαντεύσεις για τις προοπτικές του κινήματος.

- Αλλάζει το ρόλο μιας πρωτοπόρας παρουσίας με το ρόλο του οπαδού που "κάπου” ελπίζει.

- Αντικαθιστά την χωρίς όρους στράτευση στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ με την απαίτηση μιας “σίγουρης” (και έξω από την ανάπτυξη της πάλης) προοπτικής (μιας στέγης).

- Βάζει μπροστά τις “ταχτικές” απ’ τις αρχές.

- Προαπαιτεί συσχετισμούς νικηφόρους αντί να τους διαμορφώνει μέσα από την πάλη.

- Δεν κατανοεί τη γενική φύση του προβλήματος προσπαθώντας να ολοκληρώσει υποκειμενικά, τοπικές, οργανωτικές, στρατηγικές κ,τ.λ. καταχτήσεις διασπώντας το ΠΑΣΟΚ και επιτρέποντας την εφαρμογή του σαλαμιού.

- Θεωρεί το “δικό του” χτύπημα σαν το “ξεχείλισμα του ποτηριού” στην πορεία του ΠΑΣΟΚ, που δήθεν καταδικάζει τις προοπτικές του αγώνα.

- Παρέχει εύκολες και πρόσκαιρες διεξόδους - στέγες για να ανακυκλωθεί η κατάσταση.

- Νομιμοποιεί στη συνείδησή του τα αποτελέσματα της ΑντιΠασοκικής αυθαιρεσίας καθιστώντας την αποτελεσματική.

Η κατάσταση (και είναι μια κατάσταση γνωστή) στο ΠΑΣΟΚ σφραγίζεται απ’ τα αποτελέσματα μιας τέτοιας πολιτικής, όπως όμως σφραγίζεται και απ’ τα αποτελέσματα της ΠΑΣΟΚΙΚΗΣ πάλης μέσα στο κίνημα που αποτελεί την άλλη πλευρά της ταξικής πάλης του ΠΑΣΟΚ. Αν δούμε πέρα απ’ την απομάκρυνση μελών από όργανα και οργανώσεις όπου η ουσιαστική συμμετοχή μας μόνο πάλη θα σήμαινε, και που έτσι έγινε απαγορευμένη, αν κινηθούμε πέρα απ’ το μύθο της ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ χωρίς κρίσεις σαν να μην είναι φορέας και πεδίο ταξικής πάλης, αν κατανοήσουμε πως κάθε κατάχτηση απαιτεί θυσίες, τότε θα σημειώσουμε στα θετικά αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης: τη προϊούσα σφυρηλάτηση μιας ενότητας πάλης στη βάση των Αρχών και των στόχων του ΠΑΣΟΚ ενάντια στους αντίπαλούς της (όπου κι αν βρίσκονται αυτοί). Μιας ενότητας που ξεπερνάει τόσο τους υποκειμενισμούς μας όσο και τη νομιμότητα που καθορίζει η αυθαιρεσία των πειθαρχικών "μαγειρείων". Μία ενότητα που κάνει ένα όλους εμάς... είτε βρίσκεται σε όργανο, είτε είναι απλό μέλος της οργάνωσης, είτε έχει, στερηθεί με διάταγμα την “ιθαγένειά τού” αρκεί να παλεύει έξω και μέσα στο ΠΑΣΟΚ στη βάση των αρχών του, αρκεί να ’ναι κατ’ αρχήν στρατευμένος στο ΠΑΣΟΚ κατανοώντας τη διαδικασία ιδεολογικής - πολιτικής - οργανωτικής ανάπτυξής του σαν ζήτημα επόμενο μιας τέτοιας στράτευσης. Μιας ενότητας που να επενδύει διαρκώς τα αποτελέσματα της πάλης μέσα στο ΙΙΑΣΟΚ, διατηρώντας σαν βάση ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ το μαζικό κίνημα, όπως αυτό στις συγκρούσεις του αναπαράγει σ’ ανώτερο επίπεδο την ιδεολογία - πολιτική και οργάνωσή του, αχρηστεύοντας τόσο την αντιπασοκική πολιτική των μηχανισμών όσο και την όποια εσοδιστική ή κάπηλη υποκειμενική πολιτική.

Μια τέτοια διαδικασία θα ενταθεί στις συνθήκες κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όπου οι αρνητικές του πλευρές θα προσκρούσουν στις μαζικές αμφισβητήσεις, θα συναντήσουν την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και όπου όρος για την θετική μεταστροφή τους είναι η διατήρηση και ένταση της στράτευσής μας.

Σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ,

Δεν Απευθυνόμαστε σε σας σαν ορισμένη πολιτική ομάδα ή κίνηση αλλά σαν μέλη του ΠΑΣΟΚ με τις ίδιες αγωνιστικές όπως πριν σχέσεις μεταξύ μας όπως και μ’ όλους εσάς.

Δεν θεωρούμε τη διαγραφή μας παρά σαν ένα επεισόδιο που κοστίζει αλλά και που επενδύει στο ΠΑΣΟΚ, σαν ένα επεισόδιο της πάλης που συνεχίζεται, διατηρώντας το ίδιο πάντα περιεχόμενο δηλαδή την ανάπτυξη ενός Μαζικού - Οργανωμένου - Πολιτικοποιημένου Κινήματος για Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση.

Ακολουθούν τα ονόματα

...

* Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος στο 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης» του Εκπαιδευτικού Ομίλου.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search