• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Δασικές πυρκαγιές 2023: Ενα προαναγγελθέν έγκλημα

July 17, 2023 864

«Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες που επικρατούν και αναμένεται να επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες διευκολύνουν την έναρξη και εξάπλωση των πυρκαγιών. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας». Ετσι τελείωνε η on camera δήλωση του εκπροσώπου του Πυροσβεστικού Σώματος πριν από λίγες ώρες. Ωστε έτσι, λοιπόν, ο καιρός φταίει και για την έναρξη και για την καταστροφική εξάπλωση των πυρκαγιών. Δεν φταίει η εγκατάλειψη των δασών στην τύχη τους.

Η πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και ώρες και καταστρέφει το νότο της Αττικής, ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε στο κανάλι ΟΡΕΝ ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού, Φιλίππου. Φταίει ο καιρός που οι πορσελάνες στους πυλώνες έχουν να καθαριστούν πάρα πολλά χρόνια, γιατί το ειδικό ελικοπτεράκι που έφερναν για να τους καθαρίσει θεωρείται περιττό κόστος από τα golden boy της ΔΕΗ και τις αστικές κυβερνήσεις; Οταν στις πορσελάνες των πυλώνων μαζεύεται λάσπη που στεγνώνει, η μόνωση παύει να λειτουργεί. Και οι σπινθήρες που δημιουργούνται βάζουν φωτιά στα ξερόχορτα που ούτε κι αυτά καθαρίζονται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δασικές πυρκαγιές ξεκινούν από πυλώνες της ΔΕΗ. Και στα Γεράνεια Ορη αυτό συνέβη και στην περιοχή Τατόι-Βαρυμπόμπη αυτό συνέβη. Η πολιτική των κυβερνήσεων, όμως, δεν αλλάζει. Το εξοργιστικό είναι ότι πριν από μερικές μέρες ο Κικίλιας έκανε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ και συμφώνησαν ότι οι δυο εταιρίες θα τα… καθαρίσουν όλα. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στην περιοχή της Λαυρεωτικής (και είμαστε ακόμα στην αρχή).

Φταίει ο καιρός που οι δασικές πυρκαγιές εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα ή φταίει το γεγονός ότι δεν γίνονται τα απαραίτητα έργα προστασίας και ανάπτυξης του δάσους, με αποτέλεσμα μέσα στα δάση να συσσωρεύονται τεράστιες ποσότητες εύφλεκτης μάζας και να τα μετατρέπουν σε πυριτιδαποθήκες; Αν γίνονταν τα απαραίτητα έργα, αν τα δάση καθαρίζονταν, τότε οι δασικές πυρκαγιές δε θα ήταν τόσο καταστροφικές. Δε θα καθιστούσαν άχρηστα τα -έτσι κι αλλιώς λιγοστά και περιορισμένης αποτελεσματικότητας- μέσα πυρόσβεσης. Ακόμα και πρωτοετή της δασολογίας να ρωτήσετε, θα σας πει ότι τη μεγαλύτερη σημασία για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τον περιορισμό του καταστροφικού τους έργου έχει η πρόληψη και όχι η καταστολή όταν ξεσπάσουν.

Να τελειώνει, λοιπόν, το παραμύθι του… κακού μας του καιρού. Σε μεσογειακή χώρα ζούμε, το καλοκαίρι έχουμε ζέστη και ξηρασία. Και κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε μελτέμια, δηλαδή ισχυρούς βόρειους ανέμους. Είναι φαινόμενο γνωστό από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων που ονόμαζαν «ετησίες» τα μελτέμια, σημειώνοντας την επανάληψή τους κάθε χρόνο. Δεν συμβαίνει, λοιπόν, κάτι παράξενο από πλευράς καιρού κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Μόνο που στη συνεπή περιοδικότητα των φυσικών φαινομένων έχει προστεθεί και η συνεπής περιοδικότητα της εγκληματικής πολιτικής διαχείρισης των δασών μας.

Μόλις χθες αποκαλύψαμε πως στην περιοχή των Γερανείων, που είχε κατακαεί το 2021, δεν καθάρισαν το δάσος ούτε από τα καμμένα δέντρα, που θα λειτουργήσουν σαν επιταχυντές στο ενδεχόμενο νέας πυρκαγιάς! Το ίδιο και στη Βόρεια Εύβοια. Μόνο σε Τατόι-Βαρυμπόμπη, στη βιτρίνα της Αθήνας, δηλαδή, έχουν ξεκινήσει κάποια έργα καθαρισμού των καμένων, που κι αυτά παίρνουν τη μια αναβολή πίσω από την άλλη.

Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύψαμε ότι και φέτος (όπως και τα προηγούμενα χρόνια) δεν προσελήφθησαν δασεργάτες που θα έπρεπε από την άνοιξη να «πέσουν» μέσα στα δάση και να δουλέψουν υπό την καθοδήγηση των δασικών υπηρεσιών για την προστασία και την ανάπτυξή τους, που είναι η μοναδική άμυνα απέναντι στις δασικές πυρκαγιές. Επιπρόσθετα, και φέτος (όπως και τα προηγούμενα χρόνια) τηρήθηκε ο κανόνας 10:1 στα αιτήματα των δασικών υπηρεσιών για χρηματοδότηση. 17 εκατομμύρια ευρώ ζήτησαν οι υπηρεσίες για να κάνουν τα στοιχειωδώς απαραίτητα έργα, 1,7 εκατομμύρια ενέκρινε η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Αυτή είναι η αλήθεια, που δε θα την κρύψουν οι γελοίες δηλώσεις του Αρτοποιού, τα «άλαλα μπάλαλα» του Κικίλια και η γκεμπελίστικη προπαγάνδα της κρατικής τηλεόρασης.

Καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονται από το μεσημέρι και στο Λουτράκι και στο Καπανδρίτι. Και σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια. Γιατί η εγκατάλειψη των δασών είναι σε όλη τη χώρα.

ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search