• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Το περιβάλλον υποβαθμίζεται – Τα κέρδη των μονοπωλίων ποτέ

August 03, 2023 907

Η κυβέρνηση και η ντόπια ολιγαρχία κρυμμένες είτε μέσα στα πολυτελή γραφεία, είτε στα κυβερνητικά παρασκήνια, είτε στις παραθαλάσσιες ξαπλώστρες, αρνούνται να δουν το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής (περίπου 550.000 στρ.) που προκάλεσαν οι πρόσφατες 650 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και ιδίως οι πυρκαγιές στη Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λουτράκι, Ρόδο, Μαγνησία και Σπάρτη. Εκατοντάδες σπίτια, ξενοδοχειακές μονάδες, αυτοκίνητα, έγιναν στάχτη ή έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Ένα ολόκληρο στρατόπεδο (111ΠΠΜ) ισοπεδώθηκε, ενώ τα πύρινα μέτωπα έφτασαν μια ανάσα από μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα τα οποία εκκενώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και παρά τη θέληση των εργοδοτών, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Για τις εκάστοτε κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι πλημμύρες του χειμώνα αποτελούν «θεομηνίες», που αντιμετωπίζονται είτε με το άλλοθι της περιβαλλοντικής αλλαγής, είτε στη βάση λήψης κάποιων σπασμωδικών και αναποτελεσματικών μέτρων. Οι αντιπλημμυρικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας υποχρηματοδοτούνται, υπολειτουργούν, απαξιώνονται, εγκαταλείπονται. Σε όλες αυτές τις «θεομηνίες», τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν τη μερίδα του λέοντος σε πολύχρονα ξεσπιτώματα, σε φόρους και άλλες κρυφές και φανερές επιβαρύνσεις.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ξεπέρασε το όλο πρόβλημα στα γρήγορα: «Φωτιές είχαμε και θα έχουμε, είναι και αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση». Η μοιρολατρία σε συνδυασμό με την επιγραμματική αναφορά της περιβαλλοντικής κρίσης!

Βεβαίως και ένας παράγοντας είναι η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, αυτό που αποσιωπάται είναι το ότι για δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσει πορεύονται χωρίς εναέρια μέσα, χωρίς μηχανήματα, χωρίς οργάνωση, χωρίς πρόληψη, χωρίς συντονισμό των υπηρεσιών, χωρίς ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών, χωρίς σχέδιο άμυνας, χωρίς αντιπυρική ή αντιπλημμυρική πολιτική, χωρίς μπούσουλα για τις αλλεπάλληλες καταστροφές. Κι ενώ καιγόταν όλη η χώρα, με τον Μητσοτάκη να αναμασά τις χιλιοειπωμένες φράσεις των «ακραίων φυσικών φαινομένων», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Μηταράκης βρισκόταν για διακοπές στην Πάτμο !

Το φυσικό περιβάλλον και το πράσινο της Αττικής βρίσκονται στη φάση της οριστικής «περιβαλλοντικής υποβάθμισης», που σημαίνει παρατεταμένους καύσωνες και ξηρασίες, μεγάλες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

***

Γίνεται αντιληπτό πως υπάρχουν δύο ξεχωριστά ζητήματα. Το ένα είναι η κλιματική αλλαγή και το άλλο η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, πλημμυρών κ.ά.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι τα τελευταία χρόνια οι ασυνήθιστες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, οι πλημμύρες, οι υπερβολικοί καύσωνες, οι πυρκαγιές, με δυο λόγια οι «θεομηνίες» των κυβερνήσεων του Δυτικού κόσμου που μπήκαν με τραγικό τρόπο στη ζωή μας, αποτελούν απότοκα της κλιματικής καταστροφής και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Εξάλλου, χιλιάδες «ειδικοί» επιστήμονες στην υπηρεσία του παγκόσμιου κεφαλαίου, δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι οι τωρινοί παρατεταμένοι καύσωνες που βιώνει το βόρειο ημισφαίριο είναι συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Σε αυτήν την εδραιωμένη πεποίθηση της επιστήμης συστρατεύονται υποκριτικά όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις, ανάμεσα στις οποίες και η δική μας. Κι όμως, είναι βέβαιο ότι μετά τη Συμφωνία του Κιότο, η βιομηχανική παραγωγή (άρα και τα απόβλητα) αυξάνεται κατακόρυφα, το ίδιο και η περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς η θερμοκρασία της γης ανεβαίνει επικίνδυνα. Αυτά είναι αναμφισβήτητα γεγονότα, που υποχρεώνουν τις αστικές τάξεις να τα αποδεχθούν, επιχειρώντας να ρίξουν την ευθύνη στις «ανθρώπινες δραστηριότητες».

Την περιβαλλοντική καταστροφή που οδηγεί στην υποβάθμιση του αέρα, του εδάφους, του υπεδάφους, των θαλασσών, των ποταμών και των λιμνών. επισημαίνουν ακόμα και κορυφαίοι κρατικοί λειτουργοί, εκ «των αρίστων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είναι υπεύθυνη για τις θλιβερές εικόνες βιβλικής καταστροφής που κάνουν το γύρο του κόσμου για πολλοστή φορά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Από την πλευρά τους τα αργυρώνητα κυβερνητικά ΜΜΕ μπαίνουν σε εργώδη λειτουργία, προκειμένου να αντιστρέψουν την εικόνα υπέρ της κυβέρνησης. Τα τηλεοπτικά μέσα διαγράφουν τις οργισμένες αντικυβερνητικές αντιδράσεις των χιλιάδων πυρόπληκτων κατοίκων που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να αφανίζονται, ενώ παράλληλα -με κυβερνητικές εντολές- μετατοπίζεται το όλο θέμα στην κλιματική αλλαγή και στην «ατομική ευθύνη» είτε κάποιων ανεγκέφαλων που εν μέσω καύσωνα καίνε κλαδιά, είτε κάποιων κακόβουλων εμπρηστών! Από κοντά και ο Μητσοτάκης που, πέρα από τους ισχυρισμούς εξαπάτησης της κοινής γνώμης, ότι δήθεν «η χώρα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη από ποτέ», δηλώνει πως ήδη αγοράζονται καινούργια αεροσκάφη και προσλαμβάνεται «άμεσα» προσωπικό για την πυροπροστασία!

Αυτά τα ψέματα των αστικών κυβερνήσεων, οι ψευτολύσεις εκ των υστέρων, η αδιαφορία, η τυχοδιωκτική αντιμετώπιση των κλιματικών φαινομένων, αποτελεί μία μεγάλη ντροπή, καθώς υποθηκεύει τη ζωή του λαού και το μέλλον της χώρας μας. Για όλη αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή, είναι σκόπιμο να δοθούν κάποιες εξηγήσεις, αφήνοντας κατά μέρος τη συγγνωστή αντιδραστική αναφορά του «όλοι φταίμε».

1998 κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: Πάνω από 1.100.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων και 4 νεκροί (έτος μεταφοράς της κατάσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία).

2000 κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: 1.470.060 στρέμματα καμένων δασών και δασικών εκτάσεων (μετά τη μεταφορά της κατάσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία).

2007 κυβέρνηση ΝΔ: 63 νεκροί, συνολική καμένη έκταση 2.257.340 στρέμματα. 49 νεκροί στην Ηλεία, κάηκαν 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, 60.000 ζώα, 147 χωριά, περισσότερα από 1.500 σπίτια.

2018 κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Μάτι, 102 νεκροί, ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές. Συνολική καμένη έκταση πάνω από 200.000 στρέμματα.

2021 κυβέρνηση ΝΔ: 1.332.000 καμένα στρέμματα δασών και γεωργικών εκτάσεων.

2023 κυβέρνηση ΝΔ: 550.000 καμένα στρέμματα, πριν καλά-καλά βγει ο Ιούλης!

Σε όλες τις περιπτώσεις, ακολούθησαν πλημμύρες και νέες ζημιές σε βάρος της λαϊκής κατοικίας. Θυμίζουμε τον αποκλεισμό από τα χιόνια χιλιάδων αυτοκινήτων στην Αττική Οδό. Σε όλες τις περιπτώσεις ακολούθησαν εξαγγελίες για «άμεσες» προσλήψεις προσωπικού και αγοράς αεροπλάνων, διόρθωση των οικοδομικών στρεβλώσεων (για το Μάτι), αποκατάσταση των πλημμυροπαθών της Μάνδρας και των σεισμοπαθών της Πάρνηθας, που όμως δεν έγιναν ποτέ. Η ίδρυση υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, το «πόρισμα Γκολντάμερ» και η μεταφορά της Δασικής Υπηρεσίας στο ΥΠΕΝ, έδωσε άλλη μία ευκαιρία προσλήψεων «δικών τους παιδιών».

***

Σήμερα, η όλη κυβερνητική μέριμνα ήταν το πασίγνωστο 112 που προτρέπει τους κατοίκους στη φυγή, ενώ ένα μεγάλο μέρος της πυρόσβεσης σήκωσαν στις πλάτες τους οι φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών κατοίκων που αρνούνται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, αρκεί να σημειώσουμε πως τα υπάρχοντα κακοσυντηρημένα Canadair έχουν ξεπεράσει τα 45 χρόνια πτήσης με τα ανταλλακτικά τους να είναι εξαιρετικά σπάνια!

Οι εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών της 111ΠΠΜ στην Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας έσπειραν την καταστροφή, το φόβο και τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής, μολύνοντας την ατμόσφαιρα με τοξικό νέφος, σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων! Η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να διατάξει ΕΔΕ και να καρατομήσει τον διοικητή της 111ΠΠΜ, υποδεικνύοντάς τον σαν υπεύθυνο των εκρήξεων. Αρωγός του πρώην διοικητή Ν. Δημητριάδη εμφανίστηκε ο επίτιμος Α/ΓΕΣ Κ. Ζιαζιάς που με άρθρο του σε καθημερινή εφημερίδα ξεκαθαρίζει ότι: «Δεν είναι στρατιωτικά δεοντολογικό και ηθικό να διασύρεται δημόσια ένας διοικητής μιας κρίσιμης για την ασφάλεια της χώρας μας μονάδος (…) Δυστυχώς βρέθηκε η “Ιφιγένεια” που θα εκτονώσει την οργή του κόσμου για την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να αντεπεξέλθει με ορθολογικό τρόπο σε μια κρίση, είναι ο διοικητής μιας στρατιωτικής μονάδος. Η Πολιτεία για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε ανέτοιμη και ανίκανη να προστατεύσει από την πύρινη λαίλαπα τους πολίτες της χώρας μας, περιουσίες, καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις, ακόμα και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Στην Κέρκυρα πάλι, τις ώρες που οι κάτοικοι έτρεχαν αλλόφρονες να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από την πύρινη λαίλαπα που είχε ζώσει την βορειοανατολική περιοχή του νησιού, κατατρώγοντας τον δασικό πλούτο, τη χλωρίδα και την πανίδα, απειλώντας ζωές, ζωικό κεφάλαιο και σπίτια, εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του τεράστιου «τουριστικού χωριού» στον Ερημίτη της Κέρκυρας, που απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από την φλεγόμενη ζώνη, γνωστού και ως «Kassiopi Project».

***

Γίνεται αντιληπτό πως κυβέρνηση, ντόπια ολιγαρχία και ξένα μονοπώλια προσπαθούν να επισπεύσουν το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» που αφορά την «πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη», ακολουθώντας τις Εκθέσεις της ΕΕ για το στρατηγικό αυτό στόχο. Οι επενδύσεις για τα μεγάλα έργα προβλέπουν να ορθωθούν οι πυλώνες των ανεμογεννητριών και τα πάνελ των φωτοβολταϊκών, πεντάστερα ξενοδοχεία, κατασκευές υποδομών σε παραλίες, σε πολυτελείς κατοικίες κλπ κι όλ’ αυτά πάνω στα αποκαΐδια, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πυρκαγιάς πάνω στο λαό. Ο ανταγωνισμός των ξένων μονοπωλίων και των ντόπιων συνεργατών τους είναι για το ποιος θα προλάβει να αρπάξει τα «φιλέτα» της χώρας.

Η υποκρισία τους περισσεύει πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Έγιναν δεκάδες συσκέψεις στο πλαίσιο της ΕΕ, συντάχθηκαν εκατοντάδες Εκθέσεις χιλιάδες μελέτες και ομιλίες «ειδικών». Κανένα αποτέλεσμα, κανένα κοινό ανακοινωθέν. Τα 27 κράτη-μέλη εμφανίζονται διασπασμένα σε 5-6 κομμάτια, με διαφορετικές εκτιμήσεις. Μόλις προχθές (30/07/23) η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο την πολιτικής της για ενεργειακή ανεξαρτησία, ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει περισσότερες από 100 νέες άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Το ίδιο είχε κάνει και η Γερμανία πριν λίγους μήνες χορηγώντας άδειες εξόρυξης λιγνίτη. Είναι φανερό πως αφήνονται σκόπιμα ατελείς οι αποφάσεις της ΕΕ προκειμένου να επωφελούνται τα ενεργειακά μονοπώλια. Κι αυτό εν γνώσει της Κομισιόν που δήθεν κόπτεται για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, και προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες, το ΝΑΤΟ παραβλέπει προσωρινά την απολιγνιτοποίηση, η οποία οδήγησε από τη μία εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια και από την άλλη στην αύξηση κερδών των αμερικάνικων ενεργειακών μονοπωλίων, με το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά και το ελληνόκτητο εφοπλιστικό κεφάλαιο που δεν προλαβαίνει να κατασκευάζει τεράστια πλοία μεταφοράς.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ψήφιση του άρθρου 1,του κλιματικού νόμου (3/06/2021), ζήτησε να περιληφθεί (και έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη) η φράση ότι η «…πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη ως προς το κόστος μετάβασης και δημοκρατική…». Η κοροϊδία εαυτών και αλλήλων! Να προσθέσουμε ότι ο κλιματικός νόμος με την «πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη» και τις «πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις», τα προαπαιτούμενα, τους όρους και προϋποθέσεις, τις προβλεπόμενες «μεταρρυθμίσεις», το πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα, τους «πράσινους» φόρους, την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και του νέου «πράσινου» εξοπλισμού οδηγούν τελικά στον μόνιμο παρονομαστή: την οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, με το πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα, τους «πράσινους» φόρους, την επιβάρυνση των ΑΠΕ.

Ο σκοπός της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, είναι η δήμευση των αναπόδεικτων ιδιοκτησιών, η αλλαγή της χρήσης γης και η απόδοσή της -μέσω τραπεζών- στα ενεργειακά μονοπώλια στο πλαίσιο της «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ, με την πλήρη αποδοχή όλων των ευρώδουλων αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ). Γι’ αυτό και η πρεμούρα της νομοθετικής κατοχύρωσης των «επενδυτικών» σχεδίων των μονοπωλίων που προϋποθέτει και το ξεκλήρισμα ενός μεγάλου μέρους της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search