• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Υπερψηφίστηκε το άρθρο 61 για δουλειά έως τα 74 έτη

August 03, 2023 1047
 
Ποια κόμματα το ψήφισαν, ποια δήλωσαν «παρών» και ποια το καταψήφισαν.
 
 

Εν μέσω πυρκαγιών «πέρασε» η κυβέρνηση από την Ολομέλεια της Βουλής το άρθρο 61 ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 74 χρόνια.

 

Το άρθρο αυτό, ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών», ενώ οι υπόλοιποι («Νίκη», «Ελλ. Λύση») καταψήφισαν. Και από την άλλη το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» σε κάποια άρθρα, ενώ άλλα τα υπερψήφισε.

Τι προβλέπει το άρθρο 61

Το άρθρο 61 αποτελεί μέρους του συνολικού σχεδιασμού της κυβέρνησης ως προς την πολιτική για την απασχόληση και συνταξιοδότηση ηλικιωμένων και υπερηλίκων ανέργων, που δύσκολα προσλαμβάνονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακόμα και με τα αυξημένα οικονομικά κίνητρα (επιχορήγηση) των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων άνω των 50 ετών στον ιδιωτικό τομέα. Τα προγράμματα αυτά θεσμοθετήθηκαν και υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2017 και συνεχίστηκαν μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, η χαμηλή απορροφητικότητα όλων των προγραμμάτων νέων θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα επί Μνημονίων, λόγω της ύφεσης που αυτά προκάλεσαν, οδήγησε τον Οργανισμό να στραφεί σε προγράμματα απασχόλησης ανέργων στον δημόσιο τομέα.

Το μοναδικό στοχευμένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ πρόσληψης ηλικιωμένων ανέργων στο δημόσιο τομέα τη μνημονιακή περίοδο ήταν αυτό για τους μακροχρόνιους ανέργους 55-67 ετών. Το πρόγραμμα παρείχε από το 2011 σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ και, από το 2017, και σε δημόσιες επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα γενναία επιδότηση του κόστους των νέων θέσεων εργασίας για να προσλάβουν με συνέντευξη, εκτός ΑΣΕΠ, ανέργους των ανωτέρω ηλικιών. Παράλληλα, από το 2015, οι άνεργοι μεσαίων και μεγαλύτερων ηλικιών επωφελήθηκαν προνομιακά από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους ΟΤΑ και από τα ειδικά προγράμματα απασχόλησης στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ), που προέβλεπαν μοριοδότηση των ανέργων με βάση διαφανή κριτήρια, ένα εκ των οποίων ήταν η ηλικία, και εποπτεύονταν από το ΑΣΕΠ, ώστε να αποφευχθούν οι ρουσφετολογικές προσλήψεις.

 

Ωστόσο, τα παραπάνω προγράμματα απορροφούσαν ένα πολύ μικρό μέρος των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, που αριθμούσαν 110 χιλιάδες τον Δεκέμβριο του 2014, 185 χιλιάδες τον Δεκέμβριο του 2018 και 270 χιλιάδες τον Δεκέμβριο του 2022. Σημειωτέον, ότι στο μητρώο του ΟΑΕΔ είχαν δικαίωμα εγγραφής ως άνεργοι και οι συνταξιούχοι που λάμβαναν σύνταξη μικρότερη ή ίση με το κατώτατο όριο σύνταξης (κύριας και επικουρικής) του ΙΚΑ. Λόγω της χαμηλής κάλυψης των ηλικιωμένων ανέργων από τα προγράμματα απασχόλησης, όλο το παραπάνω διάστημα και μέχρι την 31.12.2022, βρισκόταν σε ισχύ το πρόγραμμα επιδότησης ανέργων άνω των 55 ετών «πλησίον της σύνταξης», που παρείχε σε όλους του ανέργους αυτής της ομάδας το δικαίωμα προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ μέχρι 5 έτη, με πλήρη κάλυψη των εισφορών από τους πόρους του λογαριασμού, ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα σε εθνική σύνταξη στα 67 με 15 έτη ασφάλισης ή σε πλήρη σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείτο από τον Λογαριασμό Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ), που συνδιαχειρίζονταν ο ΟΑΕΔ και οι κοινωνικοί εταίροι. Ο νόμος 4921, που μετονόμασε πριν από ένα χρόνο τον ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ, απέκλεισε από 1.1.2023 την εγγραφή συνταξιούχων στο μητρώο ανέργων και αφαίρεσε από τον ΛΑΕΚ, του οποίου η διαχείριση μεταφέρθηκε αποκλειστικά στους κοινωνικούς εταίρους, τη δυνατότητα χρηματοδότησης του προγράμματος «πλησίον της σύνταξης», το οποίο διακόπηκε.

Με το άρθρο 61, η κυβέρνηση επιθυμεί να επεκτείνει την κλίμακα του υπάρχοντος προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών στο δημόσιο με διαδικασίες πρόσληψης εκτός ΑΣΕΠ και επιλογή υποψηφίων μέσω συνέντευξης, αφενός διευρύνοντας τους δικαιούχους του και σε βραχυχρόνιους ανέργους, αφετέρου επεκτείνοντας το ηλικιακό όριο από τα 67 στα 74 έτη.

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search