• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Παραδώστε τα όλα: τη γη, τον αέρα, το νερό και τα νησιά μαζί Έτσι και αλλιώς δωσίλογοι είστε

August 03, 2023 1404

Ένα ακόμα επικίνδυνο βήμα στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που έχουν καταστήσει τη χώρα «στόχο αντιποίνων», είναι στα σκαριά. Έτσι, στο προσκήνιο επανέρχεται με τροπολογία που υπερψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στο αμερικανικό Κογκρέσο το θέμα δημιουργίας και νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Πρόκειται για τροπολογία (1.236 σελίδων) που συμπεριλαμβάνεται στο ήδη πολυσέλιδο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) του 2024 και η οποία υπερψηφίστηκε από τη βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας (SEC. 1236 to the National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2024) που επικαλείται το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητείται από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλλουν από κοινού έκθεση μέσα στο επόμενο δίμηνο στις επιτροπές Αμυνας, Πιστώσεων, Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ - Ελλάδας, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται σαφώς τα ακόλουθα θέματα:

  • Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
  • Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων (basing rights) που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας (MDCA) που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2021.
  • Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.
  • Αξιολόγηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου περί «Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας» του 2021 (U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act).

Οι πρώτες συζητήσεις για συμπερίληψη και νησιών του Αιγαίου στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας είχαν γίνει το 2018, στο πλαίσιο του 1ου Στρατηγικού Διαλόγου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε γενική βάση χωρίς αποτέλεσμα. Στις επόμενες διαπραγματεύσεις επί Ν.Δ. είχε μπει στο τραπέζι η Σκύρος, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές, πλην όμως δεν συμπεριελήφθη εν τέλει στη Συμφωνία. Το αμερικανικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη, που έκτοτε αποτελεί στόχο των τουρκικών επικρίσεων, ενίοτε και προκλήσεων.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν υφυπουργός Ενέργειας Τζ. Πάιατ αναφερόμενος στο θέμα της Σκύρου (συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, Οκτώβριος 2021) είχε δηλώσει μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι ΗΠΑ έκαναν σαφές και με τη σημαντική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν στον κ. Μητσοτάκη ότι είμαστε προσηλωμένοι στη συνέχιση της ανάπτυξης και διεύρυνσης της παρουσίας μας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν εστιάζουμε στη Σκύρο, δεν έχουμε κάποια λειτουργική απαίτηση εκεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το απέκλεια για το μέλλον».

Θυμίζουμε ότι ο Πάνος Καμένος ως υπουργός άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ συζητούσε με τους Αμερικανούς εκτός όλων των άλλων και τη δημιουργία βάσης στην Κάρπαθο.

Ακόμη και μερίδα του αστικού τύπου τονίζει: Αναμφίβολα δεν θα εγκατασταθούν αμερικανικές βάσεις στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αύριο το πρωί. Το ζήτημα κρατιέται ανοιχτό και, ύστερα από τη χθεσινή εξέλιξη, αρκετά ζεστό. Οι Αμερικανοί δεν στήνουν βάσεις όπου βρουν ή όπου τους παραχωρηθεί έδαφος. Στήνουν βάσεις όπου τους συμφέρει κι όπου αυτό απαιτούν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Με δεδομένο ότι οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στη γειτονιά μας οξύνονται και διευρύνονται ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το καίριο ζήτημα δεν είναι τι συμφέρει τους Αμερικανούς, αλλά τι συμφέρει τη χώρα μας. Έχει δε ιστορικά αποδειχτεί πως το συμφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή εξελίχθηκε σε τραγωδία για την Ελλάδα.

Το κυρίαρχο αφήγημα της κυβέρνησης και των αστικών κύκλων της χώρας ανεξαρτήτου κομματικής τοποθέτησης είναι ότι η πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ με όλα τα μέσα μας κάνει «αναγκαίους» στην υπερδύναμη και κατά συνέπεια θα μας προστατεύσει από κάθε επίθεση.

Ξεχνούν οι δωσίλογοι ότι για τις ΗΠΑ δεν είμαστε παρά «χρήσιμοι ηλίθιοι» και αναλώσιμοι μόλις τα συμφέροντα τους το επιβάλουν.

Ξεχνούν οι δωσίλογοι ότι τους Έλληνες πολλοί λαοί αγάπησαν τους γραικύλους κανένας.

Ξεχνούν οι δωσίλογοι ότι κάθε τέτοια πρόσδεση της χώρας με ιμπεριαλιστικά κέντρα μόνο τραγωδίες για τον λαό μας επέφερε.

Να μην ξεχνάτε όμως ότι τον τελευταίο λόγο θα έχουμε εμείς, ο λαός, και θα ακολουθήσετε τους πάτρωνες σας όταν τους πετάξουμε έξω από τη χώρα.

Επιμέλεια: Ν. Π.

ΠΗΓΗ: euforipediada.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search