• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Με τις πορδές δεν βάφονται αυγά - Για το κέρδος θα ανάψουν χιλιάδες πυρκαγιές

August 03, 2023 1250

Για άλλη μια χρονιά καίγονται δάση, αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια, καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον, χάνονται τα αναγκαία για την επιβίωση. Μέχρι στιγμής, 5 νεκροί (2 πιλότοι), 500.000 στρέμματα καμένα, εκατοντάδες σπίτια, ζώα, καλλιέργειες ... Οι εκρήξεις πυρομαχικών και οι εκκενώσεις από τα σπίτια τους χιλιάδων λαϊκών ανθρώπων από τη Νέα Αγχίαλο ανέδειξαν και τον κίνδυνο ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

 Η κυβέρνηση έχει αδιαφορήσει σκόπιμα για την έγκαιρη πυροπροστασία. Δεν είναι αιφνιδιασμένη, αφού πέρσι και πρόπερσι είχε δεσμευτεί για μέτρα που φυσικά δεν πάρθηκαν ποτέ. Παράλληλα έχει υπονομεύσει σε οριακό σημείο την Πυροσβεστική και κάθε δυνατότητα πυρόσβεσης, με την επιλογή της υποστελέχωσης του προσωπικού που δίνει ηρωικό αγώνα με παλιά οχήματα, παρωχημένο και ελλιπή εξοπλισμό. Ο ηρωικός και ανιδιοτελής αγώνας των χιλιάδων εθελοντών δεν μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση. Οι «εκκενώσεις», η ατομική ευθύνη, η υποκριτική επίκληση της κλιματική αλλαγής, έρχονται για να ρίξουν τις ευθύνες παντού εκτός από τους αυτουργούς αυτού του προμελετημένου εγκλήματος με τις καταστροφικές πυρκαγιές κάθε χρόνο.

Δεν είναι μυστικό εξάλλου ότι το κεφάλαιο, τουριστικό, εργολαβικό, «πράσινο» πάντα θεωρεί τα «καμμένα» πεδίο κερδοσκοπίας, ιδιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης χωρίς όρια. Τον δρόμο ανοίγουν οι αλλεπάλληλες νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις, όπως και η απουσία μέτρων πρόληψης πυρκαγιών όλων των κυβερνήσεων, αλλά και του τοπικού κράτους δήμων και περιφερειών σε βάρος της περιβαλλοντικής προστασίας, των όρων μιας αξιοβίωτης ζωής.

Εξάλλου η κλιματική αλλαγή δεν είναι παρά μια κλιματική κρίση που προκαλεί η επιθετική πολιτική της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Για άλλη μια χρονιά, διαψεύδονται η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που όπως το 2019 και το 2021, διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα του κράτους απέναντι στις δασικές πυρκαγιές. Φέτος πάλι έγινε "ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό", για τις καταστροφές φταίνε τα "ακραία καιρικά φαινόμενα", η "κλιματική κρίση" κ.λπ. Με τα μέτρα πορδές δεν βάφονται αυγά, δεν αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές…

Για την ενοχή της κλιματικής αλλαγής μάς βεβαίωσε "αρμοδίως" ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας. Τα ίδια έκαναν και όλες οι άλλες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) στην τελευταία ανακοίνωσή του.

«Η πραγματικότητα είναι σκληρή και εντελώς διαφορετική. Οι καταστροφές είναι το διαχρονικό πολιτικό έγκλημα της πολιτικής κόστους - οφέλους, του κέρδους για το κεφάλαιο, της εμπορευματοποίησης της γης, των δασών, της κατοικίας. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της "πράσινης μετάβασης", που υλοποιείται με τη συνενοχή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων», σημειώνεται, και τονίζεται:

«Τα δάση - εμπόρευμα καταστρέφονται διαχρονικά. Η αλλαγή του χαρακτήρα και προορισμού των δασικών οικοσυστημάτων καλά κρατεί. Το αστικό πολιτικό σύστημα με τους νόμους του διασπά διαχρονικά τα δασικά οικοσυστήματα σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές εκτάσεις. Ακόμη και τον ασπάλαθο (σε παγκόσμια πρώτη), από δασικό είδος το μετέτρεψε σε χορταράκι. Έτσι αποχαρακτηρίστηκαν και θα συνεχίσουν να αποχαρακτηρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών οικοσυστημάτων στις νησιωτικές και τουριστικού ενδιαφέροντος περιοχές της χαμηλής ζώνης, στην Κρήτη κ.λπ. Κι όσα δεν έχουν το εκμεταλλευτικό "επενδυτικό" ενδιαφέρον, θα αφήνονται στην τύχη τους. Επιφυλάσσουν, δε, για τη Δασική Υπηρεσία, που έτσι κι αλλιώς εξειδικεύει την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, να παραπαίει στις αντιφάσεις που προκύπτουν από την αντιμετώπιση του δάσους και συνολικά του περιβάλλοντος σε εμπόρευμα και μετατρεπόμαστε όλοι σε πρωτοκολλητές, πολλές φορές μέχρι και "σφουγγοκωλάριοι", των ομίλων των ΑΠΕ.

«Αναδασώσεις» με επιχειρηματικά σχέδια

Πότε διευρύνονται οι επεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα, πότε τα επιχειρηματικά συμφέροντα της δήθεν "πράσινης μετάβασης" μετατρέπονται σε δημόσιο συμφέρον και έτσι φυτρώνουν σε όλα τα βουνά πάρκα ανεμογεννητριών. Ακόμη και σε περιοχές που οι "αφιλότιμοι" (ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις) έχουν ονομάσει προστατευόμενες περιοχές Natura. Οι αναδασώσεις στα καμένα γίνονται κι αυτές με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά».

Εκατομμύρια στρέμματα, λοιπόν, έχουν δοθεί ή ετοιμάζονται να δοθούν προίκα στο κατασκευαστικό, τουριστικό και ενεργειακό κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια δασική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ετοιμάζεται να γράψει ένα ακόμη νέο αντιλαϊκό - αντιπεριβαλλοντικό κεφάλαιο. Να δώσει τη διαχείριση των δασών σε επιχειρηματικούς ομίλους (ξυλοβιομηχανίες, μεγάλες τουριστικές, εμπορικές επιχειρήσεις, τράπεζες), όπως σε διάφορες συναντήσεις και ημερίδες ζητούσαν εκπρόσωποί τους και ο ΣΕΒ από τη 10ετία του 2010 με κυβερνητικούς παράγοντες. Διαχείριση που δίνει τη δυνατότητα το νομικό πλαίσιο να περιλαμβάνει ακόμη και ιδιωτικούς δασοπυροσβέστες και δασοφύλακες.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει επίσης να φορτώσει, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, σε μια απαξιωμένη, χωρίς επιστημονικό δασολογικό προσωπικό, χωρίς δασοπόνους, δασεργάτες, διοικητικό - οικονομικό προσωπικό, Δασική Υπηρεσία την εμπλοκή στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Χωρίς φυσικά να πάρει κανένα μέτρο για τη διαχείριση και προστασία σύμφωνα με τις αρχές της δασολογικής επιστήμης και τις ιδιαιτερότητες των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας.

Να παλέψουμε για:

  • Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, οι επαγγελματικοί χώροι, η αγροτική και ζωική παραγωγή τους.
  • Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα την προστασία του δάσους και τη δασοπυρόσβεση. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού:
  • 2.500 δασολόγοι
  • 350 δασοπόνοι
  • 10.000 δασεργάτες που θα εκπαιδευτούν για όλα τα αντικείμενα, από δασοτεχνικά έργα, μέχρι πρόληψη και κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.
  • 1.000 οδηγοί, διοικητικό - οικονομικό προσωπικό,
  • 300 δασοφύλακες.

Οι 500 προσλήψεις, που έχουν καταντήσει "γεφύρι της Αρτας" από το 2015, είναι ανεπαρκέστατες, αφού ούτε όσους φεύγουν στη σύνταξη δεν θα αντικαταστήσουν. Μάλιστα το 1/3 θα είναι διοικητικοί και οικονομικοί υπάλληλοι».

 Ενίσχυση και ανανέωση του εξοπλισμού δασοπροστασίας με επίγεια και σύγχρονα εναέρια μέσα.

  • Ενίσχυση των υπηρεσιών της περιφέρειας(και των δήμων) με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση-προστασία των αλσών, πάρκων και δασών.
  • Καμία αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα οικιστικά, επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Όχι στις ιδιωτικές αναδασώσεις ή όποια ιδιωτική διαχείριση στα δάση. Έξω το ΤΑΙΠΕΔ από τα δάση.
  • Απόλυτη προστασία της φύσης, των δασών, των αλσών, των ακτών από τους «επενδυτές». Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι.
  • Αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και επαρκή εναέρια και χερσαία μέσα και σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα.
  • Να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Άμεση μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Όχι στις εξορύξεις σε στεριά και θάλασσα.

ΠΗΓΗ: euforipediada.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search