• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Αλεξανδρούπολη: Ανυπολόγιστη καταστροφή – Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, σπίτια, αυτοκίνητα, κτηνοτροφικές μονάδες

August 20, 2023 882

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, με τον κρατικό μηχανισμό να «τρέχει» κατόπιν εορτής ν’ αντιμετωπίσει την φωτιά, καθώς τα μέτρα πρόληψης είναι ανύπαρκτα, η Πυροσβεστική στενάζει κάτω από σοβαρές ελλείψεις και η κυβέρνηση με τα μηνύματα του 112, μεταφέρει την ευθύνη στους κατοίκους και στην ουσία τούς αφήνει στο έλεος της καταστροφής. 

Η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την τραγική έλλειψη σε μέσα πυρόσβεσης, δυνάμεις, εξοπλισμό αλλά και μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που θεωρεί τα προληπτικά μέτρα προστασίας, ως κόστος, και αφήνει ανοχύρωτη τη χώρα και τον κόσμο στο έλεος των καταστροφών. 

 

Στη μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Αγνάντια, διαπιστώθηκε πως αρκετοί πυροσβεστικοί κρουνοί που βρίσκονταν κοντά στα σημεία της φωτιάς, δεν λειτουργούσαν με αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά οχήματα να αναγκάζονται να κάνουν μεγαλύτερες αποστάσεις ώστε να γεμίσουν τις δεξαμενές τους και να χάνεται έτσι πολύτιμος χρόνος. 

Ο νομός Αλεξανδρούπολης έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα κάηκαν σπίτια, αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα, μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες.

Χθες πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς μήνυμα «112» για εκκενώσεις έλαβαν σε Νίψα, Αετοχώρι, Πεύκα, Αγνάντια, Αριστινό, Δωρικό και Άνθεια. Κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο Πολυκοινωνικό Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Προειδοποίηση εστάλη και προς όλους τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, καλώντας τους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και με κλειστά παράθυρα, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους καπνούς.

Πολλοί άνθρωποι είδαν όλη την περιουσία τους να γίνεται στάχτη εξαιτίας της πολιτικής που προτιμά να πληρώνει αποζημιώσεις – ψίχουλα αντί να φτιάχνει έργα υποδομής και προστασίας των λαϊκών οικογενειών και των περιουσιών τους. 

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσχεραίνουν το έργο της Πυρόσβεσης.

 

Η φωτιά μαίνεται σε δύο μέτωπα, ένα νοτιοδυτικά κι ένα ανατολικά, στα Λούτρα της Τραϊανούπολης, όπου οι φλόγες απείλησαν σπίτια. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα evros-news.gr, κάηκαν εννέα σπίτια στα χωριά Πεύκα, και Αετοχώρι. Σε κάποιες περιπτώσεις, πυροσβέστες και κάτοικοι έσπασαν λουκέτα σε πόρτες για να μπουν σε αυλές και να σώσουν τις οικίες.

Σοβαρό πρόβλημα έχουν δημιουργήσει οι πυκνοί καπνοί, οι οποίοι καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν έρθει σε επαφή με τον αερολιμενάρχη να είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, λόγω του ότι η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί ο πυκνός καπνός να δημιουργήσει προβλήματα στην ορατότητα.

Καμία μέριμνα για τους πυροσβέστες

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 176 πυροσβέστες με 48 οχήματα ενώ από νωρίς το πρωί ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 καναντέρ και τρία ελικόπτερα. 

Με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Σπύρος Κούτρας. 

Εκατοντάδες εθελοντές μαζί με τους πυροσβέστες δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες με στόχο να σταματήσει η φωτιά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αγρότες συνέδραμαν φτιιάχνοντας ζώνες με τα τρακτέρ τους ακόμα και μέσα στη νύχτα. 

Τρόφιμα και νερά συγκεντρώνουν οι κάτοικοι των χωριών της Αλεξανδρούπολης και τα προσφέρουν στους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, καλύπτοντας έτσι, το κενό του κρατικού μηχανισμού που δεν φροντίζει και δεν παρέχει καμία μέριμνα στους άνδρες της πυροσβεστικής. 

Επίση, κλιμάκια του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στα σημεία της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, συμβάλλοντας στο έργο της κατάσβεσης και της αντιμετώπισής της.

Με μηχανήματα και τρακτέρ τα μέλη του ΚΚΕ, συνέβαλλαν στο άνοιγμα των δρόμων, ώστε να φτάσουν τα πυροσβεστικά πιο κοντά στο μέτωπο της φωτιάς οδηγώντας τους χειριστές μηχανημάτων στα κατάλληλα σημεία καθώς και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που είχαν έρθει από άλλες περιοχές και δεν γνώριζαν την τοποθεσία.

 ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ 

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search