• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ακρίβεια: Θα πούμε το λάδι… λαδάκι, μέχρι και 14 ευρώ το κιλό!

September 03, 2023 556


Αντριάνα Βασιλά Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ τεύχος 2297 - 31/8/2023


Η ακρίβεια… κατάπιε και το λάδι, το οποίο πλέον μετατράπηκε σε είδος πολυτελείας, καθώς οι καταναλωτές βλέπουν τις τιμές στο ράφι να ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ήδη τα 14 ευρώ το κιλό.

Η αύξηση της τιμής της ελαιόλαδου μέσα σε λίγες μέρες έφθασε έως και το 101% και αναμένεται να ανέβει περαιτέρω!


Θυμίζουμε ότι στις αρχές του χρόνου, τον Ιανουάριο, το επώνυμο λάδι πωλούνταν στα 5,5 ευρώ το κιλό!

Η κακή σοδειά λόγω καιρικών συνθηκών και οι αυξημένες εξαγωγές σε Ισπανία και Ιταλία έχουν στραγγίσει την ελληνική παραγωγή, δημιουργώντας ελλείψεις που εκτινάσσουν τις τιμές.


Θυμίζουμε ότι στη ζώνη της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερή πτώση της παραγωγής. Πέρυσι από την παγκόσμια αγορά έλειπαν 1.500.000 τόνοι.

Η Ισπανία και η Ιταλία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους εισήγαγαν όλες τις ποσότητες ελαιόλαδου από την ελληνική αγορά. Όμως ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση, ώστε στις αγορές τους εκτόξευσαν την τιμή χονδρικής πάνω από τα 7 ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς, η καρπόδεση των ελαιόδεντρων στη χώρα μας αναμένεται να είναι εξαιρετικά μειωμένη ενόψει και της καλλιεργητικής περιόδου 2023-24, γεγονός που προεξοφλεί και την άνοδο της τιμής εξαιτίας της προσφοράς και της ζήτησης.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές λαδιού αυξήθηκαν κατά 135% σε σχέση με πέρυσι το ίδιο τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα ανατίμηση στα ράφια των σούπερ μάρκετ.


Τιμές που προκαλούν τρόμο
Ο λογαριασμός ανεβαίνει, ενώ οι τιμές ειδικότερα στα απορρυπαντικά, τα χαρτικά, τα είδη προσωπικής υγιεινής, τα παγωτά και τα οπωροκηπευτικά προκαλούν τρόμο. Στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει με τα απορρυπαντικά, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι ότι η κοστολόγηση γίνεται ανάλογα με τη συσκευασία κι όχι με τη μεζούρα, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. «Αυτό συμβαίνει επειδή η Ελλάδα έχει μικρή αγορά» εξήγησε ο Απόστολος Ραυτόπουλος.

Μέχρι και 15 ευρώ έχει φθάσει να κοστίζει ένα οικογενειακό παγωτό φέτος, σχεδόν 55% ακριβότερο από πέρυσι.

Σύμφωνα δε με την ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε έναν μήνα οι τιμές στα παγωτά είχαν αύξηση 5,4%. Συγκεκριμένα ο Ραυτόπουλος διευκρίνισε ότι όλα τα παγωτά των γαλακτοβιομηχανιών γίνονται από ανασυσταμένο αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη.

Σχετικά με την αισχροκέρδεια ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ανέφερε: «Από τον αγελαδοτρόφο αγοράζει το γάλα η γαλακτοβιομηχανία 45 λεπτά το λίτρο και το γάλα ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει στο σούπερ μάρκετ για τον καταναλωτή 1,12 λεπτά, όταν τον Νοέμβριο του 2022 το αγόραζε από τον αγελαδοτρόφο 61,50 λεπτά και οι καταναλωτές το αγόραζαν πάλι με 1,12 ευρώ».


«Φωτιά» ψωμί και δημητριακά
Εν τω μεταξύ «φωτιά» σε σχέση με πέρυσι έχουν πάρει οι τιμές σε ψωμί και δημητριακά, με τους αρτοποιούς να υποστηρίζουν πως περιμένουν αυξήσεις στα άλευρα, που πάντως αυτή τη στιγμή, όπως λένε οι ίδιοι, δεν είναι δικαιολογημένες.

Η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης Έλσα Κουκουμέρια δήλωσε πως «εμείς οι αρτοποιοί κρατάμε μια στάση αναμονής. Θεωρούμε ότι αυτή η αύξηση δεν είναι δικαιολογημένη. Δεν μπορεί η τιμή των σιτηρών να ανεβαίνει τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο στο Σικάγο και την Τετάρτη να ανεβαίνει το αλεύρι στην Ελλάδα».

Στα ύψη κινούνται και άλλα βασικά είδη διατροφής, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Η ακρίβεια βάζει φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών, με αποτέλεσμα εβδομάδα με την εβδομάδα να γεμίζει ολοένα και λιγότερο η σακούλα του σούπερ μάρκετ.

«Καλάθια» μαθητών και νοικοκυριού
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ενεργοποίησε από χθες το «καλάθι του μαθητή» με τα βασικά σχολικά είδη και τις βελτιωτικές αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού», σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα, στο «καλάθι του μαθητή» προβλέδιάστημα. Ειδικότερα για την επόμενη συγκομιδή ελιάς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα σε δύο μήνες, οι παραγωγοί ελαιόλαδου σε όλη τη χώρα είναι απογοητευμένοι από τα προβλήματα που πλήττουν τους ελαιώνες τους. «Υπάρχει μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα της επερχόμενης σοδειάς» δήλωσε ο Ιωάννης Καμπούρης, παραγωγός με έδρα την περιοχή της Κορινθίας στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, στην Olive Oil

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Απόστολος Ραυτόπουλος επισημαίνει:

«Είχαμε συνάντηση με ελαιοπαραγωγούς από τη Μυτιλήνη και μας έλεγαν ότι πριν από δύο μήνες το λάδι το πουλούσαν 4,5 ευρώ».

Όπως είπε, μάλιστα, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται «Ιταλοί έμποροι», οι οποίοι «αγόρασαν από την Ηλεία ελαιόλαδο αντί 11,36 ευρώ».

«Τον Ιανουάριο το επώνυμο λάδι πωλούνταν, και στο καλάθι του νοικοκυριού και εκτός καλαθιού, στα 5,55 ευρώ. Σήμερα το ίδιο λάδι, στην ίδια αλυσίδα, πωλείται 14 ευρώ. Και δεν μιλάμε για βιολογικά προϊόντα».

Ο ίδιος σημειώνει, μάλιστα, ότι «ο τενεκές λάδι από το χωριό», από 80 ευρώ που κόστιζε πέρυσι στον καταναλωτή, φέτος θα ξεπεράσει τα 150 ευρώ.

Έτσι πλέον ο μέσος Έλληνας αδυνατεί να ζήσει με τις τιμές που υπάρχουν πλέον στην αγορά. Η απόγνωση στους καταναλωτές είναι ξέχειλη__

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search