• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ασύλληπτη καταστροφή

September 10, 2023 536

Για ένα ακόμα καλοκαίρι η χώρα παραδόθηκε από άκρη σε άκρη στις φλόγες. Από τη Ρόδο μέχρι την Καβάλα, τη Ροδόπη και τον Έβρο, από την Κέρκυρα μέχρι τον Βόλο, τη Φθιώτιδα και τη Νότια Εύβοια και για ακόμη μια φορά στην Αττική, την Πάρνηθα και το λεκανοπέδιο, η εγκληματική κυβερνητική πολιτική άφησε και φέτος πίσω της καμένη γη. Το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εκκενώθηκε με ασθενείς να στοιβάζονται σε πλοίο και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ ανατινάχθηκε και η αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Μια τεράστια οικολογική καταστροφή συντελέστηκε, οι λαϊκές περιουσίες έγιναν στάχτη, ενώ μόνο θλίψη και οργή προκαλεί ο τραγικός απολογισμός των ανθρώπινων απωλειών.

Οι φωτιές του φετινού καλοκαιριού αποτελούν μια από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας με 1,7 εκατομμύρια στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων να γίνονται στάχτη, ενώ η φωτιά στον Έβρο -που έκαιγε για πάνω από δύο εβδομάδες- έκαψε περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα συνολικά, με τη ζημιά στο δάσος της Δαδιάς να είναι τεράστια. Ήταν τόση η έκταση και η διάρκεια των πυρκαγιών που σύμφωνα με δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών, η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται η χώρα μας είχε την χειρότερη ποιότητα αέρα σε όλη την Ευρώπη.

Από την άλλη, ο μακάβριος κατάλογος των απωλειών περιλαμβάνει δεκάδες ανθρώπους που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, είτε επιχειρώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες ή να σώσουν τις περιουσίες τους, είτε ήταν οι απανθρακωμένοι πρόσφυγες στον Έβρο που βρήκαν φρικτό θάνατο.

Κύριος υπεύθυνος της επαναλαμβανόμενης αυτής τραγωδίας, που βιώνει η χώρα κάθε χρόνο πλέον, είναι η κυβέρνηση και η εγκληματική της πολιτική που έχει απαξιώσει κάθε μέσο λαϊκής προστασίας από τέτοιου είδους φαινόμενα, που έχει εγκαταλείψει κάθε πολιτική πυροπροστασίας και δασοπροστασίας και έχει αναγάγει το… 112 σε βασικό μέσο πρόληψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις στο πυροσβεστικό σώμα υπολογίζονται σε 4.500 άτομα, τα πυροσβεστικά οχήματα είναι κατά κανόνα γερασμένα και ορισμένα από αυτά ακινητοποιημένα από τις βλάβες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών με κάποια από αυτά να είναι 50 ετών. Το ποσοστό καθαρισμού των δασών από καύσιμη ύλη παρέμενε πριν το καλοκαίρι σε χαμηλά ποσοστά, ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Συνολικά χαμηλά παραμένει ο προϋπολογισμός για τη δασοπροστασία. Και όλα αυτά, όταν ο πρωθυπουργός δήλωνε στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου ότι όλα είναι έτοιμα για φέτος και πως υπάρχει «πολύ μεθοδικός σχεδιασμός».

Η αμείλικτη πραγματικότητα όμως κουρέλιασε το κυβερνητικό αφήγημα του «πολύ μεθοδικού σχεδιασμού». Για αυτό και η κυβέρνηση επιστράτευσε για μια ακόμα φορά το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής. Είναι γνωστό άλλωστε τα τελευταία χρόνια ότι, μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά, πλημμύρα ή χιονιά, η κυβέρνηση επιστρατεύει τον μπαμπούλα της κλιματικής κρίσης προκειμένου να πετάξει από πάνω της τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει. Και ενώ από τη μια επικαλείται την κλιματική αλλαγή, από την άλλη δεν φροντίζει να πάρει κανένα μέτρο απέναντι σε αυτά που αυτή ονομάζει ακραία καιρικά φαινόμενα, καλλιεργώντας λίγο πολύ την αντίληψη ότι ο άνθρωπος είναι έρμαιο των φυσικών φαινομένων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου πριν δύο χρόνια σχετικά με τις πλημμύρες στη Β. Εύβοια «Με το Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα». Μόνο που η ανθρωπότητα έχει κατακτήσει τις τεχνολογικές δυνατότητες για να αντεπεξέρχεται ακόμα και σε έντονα καιρικά φαινόμενα. Δεν είναι λοιπόν η κλιματική κρίση. Δεν είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Είναι η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που συνεχίζει και οξύνει την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και στοχεύει στο τσάκισμα κάθε λαϊκού δικαιώματος, κάθε μέτρου πρόληψης και κάθε πολιτικής λαϊκής προστασίας.

Τα ίδια και χειρότερα επανέλαβε ο πρωθυπουργός και στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη βουλή για τις πυρκαγιές. «Αν πιστεύετε μέσα στην αφέλειά σας ότι μπορούμε να προστατεύσουμε 70 εκατ. στρέμματα με δάσος, τότε είστε από άλλο πλανήτη. Και επειδή εγώ έρχομαι από τον πλανήτη Γη, κύριο μέλημά μας είναι η προτεραιοποίηση, πολύ απλά διότι ούτε τους πόρους έχουμε, ούτε τις δυνάμεις» δήλωσε ανερυθρίαστα. Στην ίδια συζήτηση ο Μητσοτάκης, δίπλα στο αφήγημα της κλιματικής κρίσης ως υπεύθυνης των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, φρόντισε να κατασκευάσει ενόχους για τις πυρκαγιές. Αίφνης, την πυρκαγιά στον Έβρο έβαλαν οι πρόσφυγες που στη συνέχεια απανθρακώθηκαν… Ένα σενάριο που αναπαράχθηκε και προηγουμένως από τα κυρίαρχα ΜΜΕ τα οποία, όταν δεν κατάφερναν να υποβαθμίσουν το ζήτημα των πυρκαγιών, κατασκεύαζαν ενόχους στο πρόσωπο των προσφύγων και των μεταναστών, ενισχύοντας την ξενοφοβία, διοχετεύοντας το ρατσιστικό δηλητήριο στην ελληνική κοινωνία και αποθρασύνοντας τα κάθε λογής φασιστοειδή που σε ρόλο σερίφηδων προχωρούσαν σε συλλήψεις προσφύγων στον Έβρο. Γενικότερα, τα πετσωμένα ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία επιχειρούν κατά τα γνωστά, με εξοργιστικό τρόπο, να κάνουν το μαύρο – άσπρο, να κρατήσουν πάση θυσία τον Μητσοτάκη και σύσσωμη την κυβέρνηση μακριά από το κάδρο των ευθυνών, χωρίς να αφήνουν την παραμικρή χαραμάδα αντιπολιτευτικής κριτικής. Λιβανίζουν την υποτιθέμενη «αποτελεσματικότητα του 112» πλασάροντας την επίπλαστη εικόνα της εργώδους τάχα κινητοποίησης του κατά τα λοιπά παντελώς ανυπόληπτου – ξεκούρδιστου επιτελικού κράτους της Δεξιάς.

Ιδιαίτερα εξοργιστική πάντως είναι και η προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να αναποδογυρίσουν την πραγματικότητα. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και η τοποθέτηση Πέτσα, ο οποίος με ύφος απύθμενης αλαζονείας επιτέθηκε στο εθνικό αστεροσκοπείο, γιατί τόλμησε να αποκαλύψει το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η πυρκαγιά στον Έβρο. «Ξέρετε τι βλέπω; Και δεν το βλέπω τώρα, το βλέπω από την εποχή που είχαμε χιονοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, βλέπω μια… πολιτικοποίηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που δεν μου αρέσει καθόλου» δήλωσε, απηχώντας την άποψη πως οτιδήποτε παρεκκλίνει έστω και στο ελάχιστο από την κυβερνητική γραμμή, ακόμα και αν πρόκειται για επιστημονικά στατιστικά δεδομένα, θα βρίσκεται κάτω από τα κυβερνητικά πυρά.

Εξίσου πάντως προκλητική είναι και η δήλωση του υπουργού προστασίας του πολίτη, Γ. Οικονόμου, που συνιστά απροκάλυπτο εξωραϊσμό των σωμάτων καταστολής προς επίρρωση του σιδερόφραχτου κράτους της Δεξιάς, σύμφωνα με την οποία «οι αστυνομικοί είναι στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο όπως πάντα, όταν χρειάζεται συνδράμουν την κοινωνία και την πολιτεία σε όλες τις δραστηριότητες προστασίας της κοινωνίας και επιβολής του νόμου».

Απέναντι στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική πραγματοποιήθηκε μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο στις 24/8 στο Σύνταγμα.
Αποτέλεσμα της ίδιας ακριβώς πολιτικής είναι και οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών. Και πάλι για μια κακοκαιρία που είχε εγκαίρως προβλεφθεί το επιτελικό κράτος φανέρωσε τη γύμνια του. 112 και όπου βγει… για μια ακόμα φορά αποτέλεσε την κυβερνητική πολιτική πρόληψης και προστασίας. Ταυτόχρονα, για μια ακόμα φορά το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής μπαίνει σε πρώτο πλάνο, την ώρα που κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας πλημμύρισαν διότι ούτε οι αγωγοί όμβριων υδάτων έχουν καθαριστεί, ούτε επαρκούν τα αντιπλημμυρικά έργα που υπάρχουν. Ως αποτέλεσμα στις γειτονιές της Αθήνας κόσμος βρισκόταν μέχρι το γόνατο στο νερό, ενώ ακόμα και στο κέντρο άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα… ορμητικά νερά σε κεντρικό δρόμο. Μέχρι και τα ΜΜΜ παρουσίασαν προβλήματα στη λειτουργία τους. Ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση στην περιφέρεια με πρωτεύουσες νομών να βουλιάζουν κυριολεκτικά στη βροχή και τη λάσπη, αυτοκίνητα να χάνονται στο νερό, σπίτια και μαγαζιά να πλημμυρίζουν. Τραγικός απολογισμός τρεις νεκροί άνθρωποι, και άλλοι δυο αγνοούμενοι, θύματα της κυβερνητικής πολιτικής της εγκατάλειψης κάθε μέσου πρόληψης και προστασίας και της «επιτελικής» αδιαφορίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search