Δραματικές είναι οι πρώτες εικόνες από τα χωριά και τους οικισμούς, όπου υποχωρεί σταδιακά το νερό, καθώς γέφυρες και υποδομές έχουν καταρρεύσει, το οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει, η σιδηροδρομική υποδομή έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και η βλάβη στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο μοιάζει ανήκεστος. Δεκάδες σπίτια έχουν υποχωρήσει και ο όγκος του νερού έχει μεταβάλλει τη γεωμορφολογία όλης της περιφέρειας.

 

Την ώρα που τα νερά από την απέραντη λίμνη του κάμπου αποτραβιούνται και αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής, σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι παραποτάμιες περιοχές σχεδόν σε όλο το μήκος του Πηνειού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, γειτονιές της Λάρισας έχουν ήδη πνιγεί στα νερά, και συνεργεία τοποθετούν αναχώματα και εγκαθιστούν μηχανήματα άντλησης για να μην πλημμυρίσει το κέντρο της πόλης, που είναι αποκλεισμένη οδικώς και σιδηροδρομικώς.

Πολύ δύσκολη είναι κατάσταση για τους κατοίκους των χωριών πέριξ της κοιλάδας των Τεμπών. Τα χωριά στα πεδινά της Καρδίτσας και των Τρικάλων παραμένουν βυθισμένα στα νερά και τις λάσπες, παρόλο που η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει. Οι απεγκλωβισμοί των κατοίκων συνεχίζονται, ενώ όσοι παρέμειναν στα σπίτια τους λαμβάνουν βοήθεια: Νερό, τρόφιμα και εφόδια από τον στρατό και τους διασώστες. Τα Μεγάλα Καλύβια, μια κωμόπολη 2 χιλιάδων κατοίκων, έσβησε από τον χάρτη.

 

Η Αγία Τριάδα είναι ένα από τα χωριά της Καρδίτσας που καλύφθηκε από τα νερά. Οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στις στέγες και τα κεραμίδια, μέχρι να έρθουν οι ειδικές δυνάμεις και οι μονάδες υποβρυχίων καταστροφών για να τους απεγκλωβίσουν.

Χωρίς ηλεκτρικό και νερό παραμένουν αρκετά χωριά στο Πήλιο, με την πρόσβαση να είναι πολύ δύσκολη, καθώς το οδικό δίκτυο στο βουνό των Κενταύρων έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Ο κόσμος απεγκλωβίζεται από τη θάλασσα, από όπου φτάνουν και τα εφόδια για τους κατοίκους. 

Όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του δήμου Τεμπών στο Facebook τα νερά που γέμισαν την κοιλάδα έφτασαν σχεδόν να καλύψουν την κρεμαστή γέφυρα.

 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ1, η στάθμη του Πηνειού έπεσε στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 μέτρα, και συνεχίζει να κατεβαίνει, ενώ είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα πριν από δύο μέρες.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στραγγίζουν τα νερά από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και το κέντρο της Λάρισας διαφεύγει τον κίνδυνο ωστόσο, τα νερά μετατοπίζονται προς την Κοιλάδα των Τεμπών και στη συνέχεια στο Δέλτα του Πηνειού, όπου υπάρχει στο σημείο μεγάλος όγκος νερού.

Mε πληφορίες real.gr