• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ο νέος νόμος θεσπίζει εργασιακό μεσαίωνα

September 15, 2023 511

Γιώργος X. Παπασωτηρίου - artinews.gr

Kατάργηση 8ώρου–40ώρου, απασχόληση έως και 13 ώρες την ημέρα, κατάργηση του ορίου των υπερωριών, εξαήμερη απασχόληση, καθώς και ποινικοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης στους χώρους εργασίας (θα θεωρείται «Παρεμπόδιση εργασίας» που θα τιμωρείται με φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ για όσους καταλαμβάνουν χώρους εργασίας ή εισόδους εργασίας), κυριολεκτικά η επαναφορά εργασιακού μεσαίωνα θεσπίζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι μικρές Κίνες

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εναρμονίζεται πλήρως με την πολιτική των ΗΠΑ, των G7 και της ΕΕ, και επιβάλει με το νέο νόμο (που θα ψηφισθεί οσονούπω) εργασιακές σχέσεις «κινεζικού τύπου».

Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2022 (δες σχετικά στο artinews.gr), οι G7 αποφάσισαν μετά από πρόταση των ΗΠΑ να επενδύσουν 600 δις δολάρια στις αναπτυσσόμενες χώρες(Τουρκία, Μαρόκο, Πορτογαλία κ.ά.) με στόχο να δημιουργήσουν πολλές «μικρές Κίνες», με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων κ.α. προκειμένου να πετύχουν εκεί την μετεγκατάσταση των εργοστασίων των πολυεθνικών που θα φύγουν από την Κίνα. Αυτή είναι η απάντηση στην στρατηγική της Κίνας για τον περίφημο «δρόμο του μεταξιού». Ο επανασχεδιασμός της παγκόσμιας παραγωγής από τους δυτικούς στον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντάσσει την Ελλάδα (σ.σ. με πλήρη στρατιωτική εμπλοκή) έγινε ήδη.  

Η Ινδία

Οι δυτικοί όμως «τρέχουν» κι ένα παράλληλο με τις «μικρές Κίνες» στρατηγικό πρόγραμμα, το «China +1». Τον πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ θα αναλάβει η Ινδία, καθώς μόνο αυτή έχει εργατικό δυναμικό και εσωτερική αγορά αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη (σύμφωνα με τον ΟΗΕ) με αυτή της Κίνας. Δεν ήταν τυχαία η επίσκεψη Μόντι στην Αθήνα (Θα έχουμε άραγε έναν ινδικό τομέα διαμετακομιστικού εμπορίου δίπλα στην κινεζική Cosco στο λιμάνι του Πειραιά;) ούτε η σύσκεψη των G20 στην Ινδία. Ήδη η Apple επεκτείνει ήδη σημαντικά την παραγωγή iPhone στην Ινδία, ενώ στα τεράστια βιομηχανικά πάρκα στο Sriperumbudur, ξένοι κατασκευαστές παράγουν αυτοκίνητα και συσκευές που απευθύνονται στην τεράστια ινδική αγορά.

Όμως, ο στρατηγικός σχεδιασμός απόσυρσης των μεγάλων εργοστασίων από την Κίνα προσκρούει στον αμείλικτο καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της φυγής επιχειρήσεων από την Γερμανία για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και για την Κίνα! Η τεράστια γερμανική χημική βιομηχανία BASF έκλεισε το εργοστάσιο λιπασμάτων στη Γερμανία και ανακοίνωσε επένδυση 10 δισ. δολαρίων στην Κίνα!

Επίσης, το πρόγραμμα «China +1» προσκρούει στις δεσμεύσεις της Ινδίας που συμμετέχει στις BRICS.

Όμως οι BRICS δεν αποτελούν ακόμα μία ισχυρή συμμαχία με θεσμούς που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στο νέο «ψυχρό πόλεμο» και στη γεωπολιτική σύγκρουση ΗΠΑ και Κίνας. Η πολιτική της «μη ευθυγράμμισης» που ακολουθούσαν -κατά τη διάρκεια του πρώτου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης- πολλές χώρες στον παγκόσμιο Νότο, δεν συνιστά ακόμα τουλάχιστον μια εφικτή εναλλακτική δυνατότητα. Πάντως, μέλη των BRICS από τώρα δηλώνουν πως δεν επιθυμούν να εμπλακούν στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των παγκόσμιων δυνάμεων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα… Παρόλα αυτά εμπλέκονται εκούσια ή ακούσια.

Και το μάρμαρο πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και θα ενταθεί με το νέο νόμο για τα εργασιακά…

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search