• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ευκαιρία για νέα χαράτσια στον λαό, ακρίβεια που τον λεηλατεί και κέρδη στους δικούς μας μαυραγορίτες

September 15, 2023 365

Ευκαιρία» και για νέα χαράτσια στον λαό αποτελούν για την κυβέρνηση οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, με επίκληση στη «δημοσιονομική σταθερότητα», για να μην πειράξει δηλαδή «ούτε τρίχα» από την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές τους.

Ενδεικτικά τα όσα ανακοίνωσε χτες ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», προαναγγέλλοντας την επιβολή ειδικού τέλους για τις φυσικές καταστροφές, με στόχο, επισήμως, να συμβάλει στους πόρους που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, προσθέτοντας ότι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό αύριο Σάββατο στη ΔΕΘ.

Εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι έχουν επανέλθει οι σκέψεις για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων από τους κινδύνους φυσικών καταστροφών, με τον λαό να φορτώνεται άλλο ένα χαράτσι και το αστικό κράτος να απαλλάσσεται από ένα ακόμη «βάρος», όπως αντιμετωπίζει ακόμη και αυτά τα ελάχιστα που δίνει για να αποζημιώνει όσους πρώτα καταστρέφει με την πολιτική του. «Πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά μας και να δούμε και το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης», πρόσθεσε ισχυριζόμενος ότι «η υποχρεωτικότητα μπορεί να οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος Ασφάλισης», προετοιμάζοντας και για δεύτερο χαράτσι.

Αλλωστε, δείχνοντας τις προτεραιότητές τους, έδωσε έμφαση στη «διάσταση των αγορών και της δημοσιονομικής αξιοπιστίας». Ανέφερε, δε, πως η κτήση της επενδυτικής βαθμίδας ήταν μεγάλος στόχος, αλλά «συνδέεται και με υποχρεώσεις και με τη σφραγίδα της αξιοπιστίας, καθώς όταν ένας επενδυτής βλέπει την Ελλάδα πρέπει να σκέφτεται ότι είναι μια αξιόπιστη χώρα», επιβεβαιώνοντας πως οι «εθνικοί στόχοι» του κεφαλαίου έχουν ως προϋπόθεση το τσάκισμα του λαού. Για αυτό και είπε ότι δεν θα αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2023 και το 2024, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό, που θα φορτωθεί πάνω από 50 δισ. φοροληστείας, 4 δισ. ματωμένων πλεονασμάτων, την ίδια ώρα που το εισόδημά του θα ροκανίζεται από την ακρίβεια που αναμένεται να αυξηθεί παραπέρα, ειδικά στα τρόφιμα.

κυνισμός της κυβέρνησης απέναντι στην ανεξέλεγκτη ακρίβεια, που έχει απογειώσει τις τιμές των βασικών νωπών εποχικών προϊόντων, συμπυκνώνεται στην απόφασή της να κόψει μετά τον Οκτώβριο ακόμη και το πενιχρό επίδομα των 20-40 ευρώ, το market pass.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του υπουργού «ειδικών αποστολών», κήρυξε το τέλος του «φιλοδωρήματος», στο όνομα της τεράστιας καταστροφής που έχει συντελεστεί από τις πλημμύρες και την κρατική παραλυσία στη Θεσσαλία.

Ελάχιστα εκατομμύρια επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη αυτού του επιδόματος, που θα επέτρεπε στα φτωχότερα νοικοκυριά να αγοράσουν δυο-τρία μπουκάλια λάδι, να βάλουν λίγα φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι. Ακόμη κι αυτά τα λίγα εκατομμύρια κόβονται.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε χτες ότι «αυτό το οποίο συνέβη δεν έχει προηγούμενο, γι' αυτό και κινήθηκε άμεσα η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για να αναζητηθούν και να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη αυτών των νέων αναγκών», δίνοντας δηλαδή ένα που παίρνει από την άλλη τσέπη του λαού ή ανακυκλώνοντας ήδη προϋπολογισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια με τους γνωστούς όρους και «κόφτες».

Έκκληση στα σουπερμάρκετ να... βάλουν πλάτη, με εκπτώσεις στους πλημμυροπαθείς, απευθύνει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα να ανακοινώνει ως επιτυχία ότι ήδη τρεις αλυσίδες μείωσαν τις τιμές τους 20% για τη Θεσσαλία και ακολουθούν και άλλες. Μόνο που αυτού του τύπου οι δράσεις εταιρικής φιλανθρωπίας ή εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που λήγουν το Σάββατο, λειτουργούν περισσότερο ως διαφημιστικός κράχτης για τις αλυσίδες και λιγότερο ως ανακούφιση για τους πληγέντες.

Ανάλογα, το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την επικράτεια και αναμένεται να δυναμώσει, με πρώτο δείγμα τις υπέρογκες ανατιμήσεις σε νωπά τρόφιμα, δεν συγκρατείται από επικοινωνιακά μέτρα όπως το πλαφόν-κοροϊδία στο εμφιαλωμένο νερό στη Θεσσαλία, με την ανώτατη τιμή να ορίζεται έως και 85% υψηλότερα από τις τιμές λιανικής (2,50 ευρώ η εξάδα, όταν ακόμα και σε μικρά μπακάλικα πωλείται από 1,35). 

Η κυβέρνηση, που αρνείται να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια στις τιμές της τομάτας, του αγγουριού, του μήλου, του ροδάκινου, του αχλαδιού, που συγκομίζονται αυτή την εποχή, πρωτοστατεί σε μια πολύ χειρότερη πολιτική και ηθική αισχροκέρδεια εις βάρος του συνόλου των πολιτών.

Στην ουσία, ασκεί έναν αισχρό ηθικό και ψυχολογικό εκβιασμό στην κοινωνία: «Μη διαμαρτύρεστε για τις τιμές, δείτε τι περνάνε οι πλημμυρόπληκτοι της Θεσσαλίας». Και ετοιμάζεται να κλιμακώσει αυτόν τον εκβιασμό, διά στόματος Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αύριο, προαναγγέλλοντας την επιβολή «τέλους φυσικών καταστροφών».

Από την άποψη αυτή ελάχιστα διαφέρει ο κυβερνητικός θίασος από τους μαυραγορίτες -κυριολεκτικά και μεταφορικά- που θέλουν να κάνουν την κρίση ευκαιρία. Και με πρόσχημα την καταστροφή της παραγωγής στον Θεσσαλικό Κάμπο απογειώνουν τις τιμές σε προϊόντα που βρίσκονται σε αφθονία αυτή την εποχή σε χωράφια, μποστάνια και θερμοκήπια.

Επιμέλεια: Π.Ε.

ΠΗΓΗ: ΡιζοσπάστηςΕφσυν - Αναδημοσίευση από euforipediada.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search