ΠΗΓΗ:  Eksegersi.gr

Στην επινίκια δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής, o «γεια σας είμαι ο Στέφανος και έχω κάτι να σας πω» Κασσελάκης κάλεσε τους συριζαίους να πάνε στις κάλπες και στο δεύτερο γύρο και να τον ψηφίσουν για «να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με την κυβέρνηση η οποία αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπεί την ιστορία του τόπου επαρκώς»!

Κανονικά, θα έπρεπε να πέσουν με τη μούτρα στη δουλειά οι δοκιμιογράφοι, οι φιλόλογοι και οι κριτικοί λογοτεχνίες για ν’ αναλύσουν το βαθύ περιεχόμενο της φράσης, που ξεπερνά την ποίηση του Καβάφη, του Σεφέρη, του Σαχτούρη. Τι θέλησε να πει ο ποιητής κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν εκπροσωπεί την ιστορία του τόπου επαρκώς; Τίνι τρόπω μια κυβέρνηση εκπροσωπεί την ιστορία του τόπου; Και ποια ακριβώς ιστορία; Την ιστορία του Βενιζέλου και του αντικομμουνιστικού ιδιώνυμου ή την ιστορία των κομμουνιστών και του εργατικού κινήματος; Την ιστορία των αγγλόδουλων του Καΐρου ή την ιστορία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ; Την ιστορία του αμερικανόδουλου μοναρχοφασισμού με τα ξερονήσια, τις φυλακές και τα εκτελεστικά αποσπάσματα ή την ιστορία των εαμικών και κομμουνιστών αγωνιστών και του Δημοκρατικού Στρατού; Την ιστορία της στρατιωτικοφασιστικής χούντας και των «γεφυροποιών» αστών πολιτικών ή την ιστορία της αντιδικτατορικής αντίστασης;

Είναι κι εκείνο το «επαρκώς» στο τέλος, που χρήζει βαθιάς φιλολογικής ανάλυσης. Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εκπροσωπεί επαρκώς την ιστορία του τόπου, την εκπροσωπεί ανεπαρκώς. Την εκπροσωπεί, δηλαδή, σε κάποιο βαθμό. Δεν πρέπει να γίνει μια ανάλυση επί του βαθμού της επάρκειας και της ανεπάρκειας; Ασφαλώς και πρέπει.

Υπάρχει, βέβαια, και η πιο απλή εξήγηση που καθιστά περιττή την ενεργοποίηση δοκιμιογράφων, φιλολόγων και κριτικών της ποίησης. Κάτι του είπαν οι «κόουτς επικοινωνίας» προτού βγει στις κάμερες, αυτός δεν το πολυκατάλαβε (όχι γιατί είναι χαζός, αλλά γιατί είναι κοινωνικά και πολιτικά αμόρφωτος) και πέταξε μια παπάρα που νόμισε ότι θα τον κατατάξει στη χορεία των πολιτικών στοχαστών. Από την πλευρά του δεν έχει και άδικο. Μόνο ένας νάρκισσος, ένα καβαλημένο καλάμι, μπορεί να πείσει τους συριζαίους ότι «υπάρχει ελπίς».

Kατά τα άλλα, σήμερα άρχισε το πανηγύρι που θα μας προσφέρει άφθονη διασκέδαση μέχρι την Κυριακή (από Δευτέρα θα δούμε).

Κασσελάκης και Παππάς συναντήθηκαν στη Βουλή και ο δεύτερος ανακοίνωσε τη στήριξη στον πρώτο. Εκαναν δηλώσεις στις κάμερες, έκαναν και κοινή δήλωση. Ετσι και ο Κασσελάκης εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον ο Παππάς θα οριστεί πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Για λόγους… τάξης (και όχι μόνο) δημοσιεύουμε την κοινή δήλωση:

«Ανταποκρινόμαστε στο μήνυμα της τεράστιας συμμετοχής του δημοκρατικού κόσμου στη διαδικασία της 17ης του Σεπτέμβρη.

Οι 150.000 πολίτες, που περίμεναν για μία ή δύο ώρες στην ουρά, σάρωσαν σενάρια κρίσης που απεργάζονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Εστειλαν μήνυμα ενότητας. Ενα μήνυμα που μας δεσμεύει όλους και όλες για κοινή πορεία στη βάση της ιδρυτικής μας διακήρυξης, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα και η οποία συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.

Οικοδομούμε το κόμμα των μελών, με ουσιαστική συμμετοχή και απόφαση σε όλα τα επίπεδα, με περιφερειακή οργάνωση και αξιοποίηση όλων των στελεχών. Ενεργοποιούμε τα δίκτυα της παράταξης. Δημιουργούμε την πατριωτική, σύγχρονη, κυβερνώσα παράταξη.

Υπερασπιζόμαστε

  • την εξωτερική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015 – 2019. Διεκδικούμε λύσεις στην εξωτερική πολιτική στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
  • την προοπτική μιας χώρας όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ζήσει το δικό του Ελληνικό Ονειρο: να αναπτύσσει ελεύθερα τις δυνατότητές του, με δικαιοσύνη, εντιμότητα και δημοκρατία.

Ξανακερδίζουμε

  • τον κόσμο της εργασίας, τους μισθωτούς τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τη μεσαία τάξη και την υγιή μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα
  • τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.

Από σήμερα χτίζουμε την Μεγάλη Παράταξη της νίκης για να ανασυγκροτήσουμε την Ελλάδα με θεσμικές αλλαγές και δικαιοσύνη παντού. Ξεκινάμε από αυτή την Κυριακή για τη νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Συμμετοχή, Ενότητα, Νίκη».

Σημειώνουμε ότι Κασσελάκης και Παππάς υπερασπίζονται μόνο την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου (που το μόνο καινούργιο στοιχείο της ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών). Αντε να δεχτούμε ότι δεν υπερασπίζονται τη μνημονιακή πολιτική. Δεν υπερασπίζονται, όμως, ούτε την «έξοδο από τα Μνημόνια» και διάφορα άλλα «κοινωνικά», για τα οποία καμάρωναν οι συριζαίοι και προσπαθούσαν να παραμυθιάσουν τον κόσμο. Τι βάζουν στη θέση της λεγόμενης εσωτερικής πολιτικής; Το τραμπικής έμπνευσης «ελληνικό όνειρο». Τοποθετημένο καθαρά σε ατομική βάση («κάθε άνθρωπος»), χωρίς ίχνος κοινωνικής-συλλογικής αναφοράς!

Ο «αριστερός» Πολάκης, πάντως, περίμενε με το αριστερό χέρι στον φρέντο (ρακή τέτοια ώρα δεν νομίζουμε) και με το δεξί στο πληκτρολόγιο και μόλις ο Μάρκος του έστειλε το υλικό, έβαλε… βαθμολογία και έκανε την ανάρτηση:

Η Αχτσιόγλου έκανε το αναμενόμενο βήμα (μπας και πετύχει την ισοφάριση): επισημοποίησε την πρόταση για ντιμπέι(τ). Ο Στέφανος, όπως το προβλέψαμε χθες, απάντησε «πριτς». Με… πρωτότυπο τρόπο: τσιτάροντας Τσακαλώτο (που στηρίζει Αχτσιόγλου, αν και όχι ακόμα ανοιχτά):

H Αχτσιόγλου απάντησε τσιτάροντας… Νίκο Παππά:

Μόνο που δεν είδε το «τυράκι» στην ανάρτηση Κασσελάκη: «Tην καλώ σε κοινή περιοδεία. Να πάμε ενωμένοι στην κοινωνία»! Πού να το τολμήσει η Αχτσιόγλου; Στις διαφημίσεις οδοντόπαστας ο Κασσελάκης είναι άπαιχτος.

Aναμένουμε τα επόμενα επεισόδια σ’ αυτό το… πολιτισμένο ξεκατίνιασμα.

ΥΓ. Φαντάζεστε τον Ανδρέα Παπανδρέου να παραγγέλνει πίτσες, να τις παραλαμβάνει στην αυλόπορτα της βίλας στο Καστρί και να τις δίνει στη Μαργαρίτα για να τις κουβαλήσει μέσα; Το πολύ να έστελναν κανέναν/καμιά από το υπηρετικό προσωπικό κι όχι στην αυλόπορτα, μέσα στη βίλα. Ασε που γι’ αυτές τις δουλειές υπήρχε πάντοτε ο Ακης. Αλλοι καιροί, άλλα ήθη. Ο Κασσελάκης δεν άφησε τον ντελιβερά να ανεβάσει τις πίτσες στο γραφείο, όπως συνηθίζεται. Αμα ανέβαινε ο ντελιβεράς, πώς θα στηνόταν το σόου μπροστά σε δέκα κάμερες που περίμεναν στο πεζοδρόμιο για καμιά δήλωση; Κατέβηκε ο ίδιος ο ΣτέΚας, παρέλαβε τις πίτσες και τις παρέδωσε στον συμβίο του, που τον χρησιμοποιεί για ντεκόρ όπως και το σκυλάκι του. Δήλωση δεν έκανε ο ΣτέΚας, είπε απλά ότι κατέβηκε για να παραλάβει τις πίτσες γιατί… πεινάνε τα παιδιά μετά από τόση δουλειά. Δηλώσεις έκανε ο ντελιβεράς που περιέγραψε τι ακριβώς περιλάμβανε η παραγγελία (τόσες μαργαρίτα, τόσες ταρτούφο, τόσες πεπερόνι, τόσα αναψυκτικά (συγγνώμη ο Πολάκης με λεμονάδα την έβγαλε νυχτιάτικα;). Αμα πούμε πως ήταν κι ο ντελιβεράς δασκαλεμένος θα μας θεωρήσετε καχύποπτους;

Πάντως, μια πρωινατζού έκανε εξονυχιστικό ρεπορτάζ και ανακάλυψε ότι ο ΣτέΚας άφησε μόνο ένα δίευρο πουρμπουάρ στον ντελιβερά. Δε θέλουμε να το πιστέψουμε. Στις ΗΠΑ είναι θεσμοθετημένο το 20% επί του λογαριασμού στην εστίαση (τα μεροκάματα των σερβιτόρων τα πληρώνει ο πελάτης) κι αυτό το ξέρει ο ΣτέΚας…