• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Εργατικά ατυχήματα: θανάσιμα, καθημερινά, χωρίς σταματημό

October 11, 2023 687

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες σχεδόν καθημερινά κάποιο εργατικό ατύχημα απασχολεί την τρέχουσα ειδησεογραφία. Τα ατυχήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι πάνε ουσιαστικά απροστάτευτοι στο μεροκάματο, χωρίς να γνωρίζουν αν και σε τι κατάσταση θα γυρίσουν στα σπίτια τους.

Η παντελής έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας, Κανονισμοί Ασφαλείας επικίνδυνων εργασιών που δεν τηρούνται, η υπερ-εντατικοποίηση της δουλειάς, η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τεχνικού έργου και η αδιαφορία που αυτή συνεπάγεται από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού είναι κάποιοι από τους παράγοντες που έχουν παίξει ρόλο για τους βαριά τραυματισμένους ή και νεκρούς εργάτες και εργάτριες που βρέθηκαν στην τρέχουσα ειδησεογραφία το τελευταίο διάστημα.

Στο λιμάνι του Πειραιά, δύο ναυτικοί (ναύτες) γλίστρησαν ενώ εκτελούσαν εργασίες καθαρισμού στο ταχύπλοο «Speed Runner Jet» της εταιρείας «Seajets» και έπεσαν στη θάλασσα γλιτώνοντας από καθαρή τύχη, καθώς εάν είχαν πέσει στον λιμενοβραχίονα τα πράγματα θα είχαν λάβει πολύ άσχημη τροπή, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ. Στην ίδια ανακοίνωση λέει ότι το ατύχημα υπογραμμίζει περισσότερο από ποτέ ότι η οποιαδήποτε παρέκκλιση ή έκπτωση στα μέτρα ασφαλείας μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε τραγωδία.

Τις σοβαρές επιπτώσεις του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου αναδεικνύει το τραγικό ατύχημα που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στα ναυπηγεία Σαλαμίνας, όπου ένας εργάτης ακρωτηριάστηκε έπειτα από δεκάωρη εργασία. Το νέο εργατικό ατύχημα ανακοίνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σαλαμίνας εκτοξεύοντας μύδρους κατά του Άδωνι Γεωργιάδη και προχωρώντας σε σοβαρές καταγγελίες. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο εργολάβος άρχισε να εφαρμόζει το νομοσχέδιο πριν καν δημοσιευθεί το σχετικό ΦΕΚ και σημειώνει ότι «ο συνάδελφος μετά από συνεχή εργασία άνω των δέκα ωρών και χωρίς να έχει πάρει ρεπό για πολύ καιρό, να τραυματιστεί σοβαρά στο χέρι και να ακρωτηριαστεί στα δάχτυλα».

Πριν από λίγες μέρες, στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας (Κόρου) έπεσε οικοδομικός γερανός με αποτέλεσμα, εργαζόμενος σε εργασίες συντήρησης και ελέγχου να χτυπήσει πολύ σοβαρά. Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε, διαπιστώθηκε ότι είναι πολυτραυματίας και πολυκαταγματίας.
Τραγικό τέλος είχε 50χρονη εργαζόμενη στο Μεσολόγγι. Βρήκε φριχτό θάνατο σε κρεοπωλείο, όταν καθαρίζοντας τον χώρο πιάστηκε στη μηχανή του κιμά. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε μάλιστα μπροστά στα μάτια της νεαρής κόρης της, που εργαζόταν μαζί της, ενώ για τον απεγκλωβισμό της άτυχης γυναίκας χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος συνελήφθη. «Και το χθεσινό (σ.σ. 29/9) φριχτό εργατικό “ατύχημα” στο Μεσολόγγι φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο και επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς», σημείωσε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της άτυχης γυναίκας, που «έφυγε» από τη ζωή στη μάχη για το μεροκάματο, δουλεύοντας καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ και μάλιστα ανασφάλιστη.

Στις 03-10-2023 ο εργαζόμενος Μ. Σ. εκτελούσε εργασίες σε παλιό φρεάτιο αποχέτευσης στην οδό Πολυδεύκους στον Πειραιά, το έδαφος υποχώρησε, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να εγκλωβιστεί στο φρεάτιο και να καταπλακωθεί από χώματα και πέτρες.

Περίπου 4 ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, για να επιβεβαιωθεί ο θάνατός του στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί. Οι εργασίες αφορούσαν ανάπλαση στον Άγιο Διονύσιο και ήταν έργο της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιά, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε δοθεί σε εργολαβική εταιρεία, η οποία με τη σειρά της το είχε αναθέσει …σε άλλη εταιρεία και αυτή με τη σειρά της σε τρίτο εργολάβο! Τρεις εργολάβοι στη σειρά δηλαδή! Και, με δεδομένο ότι ο κάθε εργολάβος προσπαθεί να «πάρει» τη δουλειά συμπιέζοντας το κόστος αλλά και να βγάλει κέρδος, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι αντίκτυπο έχει αυτή η «συμπίεση» στα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως και το κατά πόσο η Περιφέρεια και ο Δήμος είχαν μεριμνήσει για την τήρηση των μέτρων. Την επόμενη μέρα το Εργατικό Κέντρο Πειραιά πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοραή, καθώς και πορεία στην Περιφέρεια Πειραιά, απαιτώντας να παρθούν τώρα από την κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search