• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Μια κυβέρνηση μέσα στη λάσπη

October 18, 2023 722

Με πρόταγμα την κλιματική αλλαγή, οι «επιτελικοί» της Δεξιάς προσπαθούν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους πως το οικονομικό αντιστάθμισμα των φυσικών καταστροφών δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Έτσι, η κυβερνητική βοήθεια θα περιοριστεί στις αποζημιώσεις των 6.600 € για τις οικοσκευές, μέχρι 10.000 € για τη αποκατάσταση των σπιτιών και 4.000 € για επιχείρηση ή χωράφι, ενώ για τις πλήρεις αποζημιώσεις σπιτιών, οικοσκευών, επιχειρήσεων, χωραφιών, ζωικού κεφαλαίου, οχημάτων κλπ «γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την άμεση αντιμετώπισή τους». Τρέχα γύρευε δηλαδή. Πρόκειται για μία ακόμα κοροϊδία, γιατί στην πραγματικότητα τα υπόλοιπα παραπέμπονται στις καλένδες, μιας και δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα κονδύλια. Με δύο λόγια οι παθόντες ό,τι πήραν, πήραν. Εφεξής τα υπόλοιπα θα διακινούνται μέσω τραπεζών προς τις γνωστές κατασκευαστικές εταιρείες, που θα «αναλάβουν» τα έργα, όταν εξευρεθούν τα σχετικά κονδύλια. Ήδη το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αποφάνθηκε ότι «…οι αποζημιώσεις θα καλυφθούν με ευρωπαϊκούς πόρους» και ότι «η κρατική κατανομή των αποζημιώσεων δεν θα πρέπει να συγκεντρωθεί σε ένα μόνον έτος…». Και η κοροϊδία συνεχίζεται δια στόματος της προέδρου της Κομισιόν φον ντερ Λαϊεν, η οποία δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό στο Στρασβούργο, πως τα κονδύλια των διάφορων Ταμείων της ΕΕ έχουν ήδη εξαντληθεί για το 2023 (τα πήραν Ισπανία, Σλοβακία και Ουκρανία) και επομένως τυχόν εκταμιεύσεις θα γίνουν (αν γίνουν) από το 2024 και μετά.

Αδίστακτοι και κυνικοί οι «επιτελικοί» Χατζιαβάτες, αφού ενορχήστρωσαν κανάλια και εφημερίδες να παίζουν τον χαβά της κλιματικής αλλαγής, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια την καταστροφική μανία των θεομηνιών «Daniel» και «Elias» που έπληξαν τη Βορ. Εύβοια, τη Θεσσαλία, την Αττική, ψήφισαν την περασμένη Τρίτη το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο η κυβέρνηση μετατρέπει τους ΟΤΑ σε ακόμα πιο εχθρικούς μηχανισμούς απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και διεκδικήσεις. Περιφέρειες και Δήμοι θα αναλαμβάνουν εφεξής ιδιωτικοποιήσεις, «πράσινες» μπίζνες, εκμετάλλευση ελεύθερων χώρων, αιγιαλών και βουνών, σύμφωνα και με τα ισχύοντα του «Ταμείου Ανάκαμψης». Με κατεστραμμένα χιλιάδες σπίτια, χωράφια, δομές ηλεκτρισμού και ύδρευσης, γέφυρες, δρόμους κλπ, ξαφνικά ως δια μαγείας το θέμα των πλημμυροπαθών εξαφανίστηκε από τα πρωτοσέλιδα και πέρασε στα δεύτερης και τρίτης προβολής θέματα, προβάλλοντας τα νέα έργα της Περιφέρειας και των Δήμων!

Μέσα από τις βιβλικές καταστροφές στη Μαγνησία (ιδιαίτερα στο Βόλο), κάτω από τη λάσπη και τα νερά, αναδύονται και τα τεράστια προβλήματα έλλειψης μιας στέρεης αντιπλημμυρικής προστασίας. «Φλούδες» ασφαλτοστρώσεων πάνω σε 20 εκατοστά αμμοχάλικο, γεφύρια στενά με ελάχιστη σιδεροδομή και σκουριασμένα «πέδιλα», ανυπαρξία στέρεων και υπερυψωμένων αναχωμάτων στους ποταμούς, λίμνες και παραπόταμους, ανυπαρξία μετεωρολογικών κλωβών και οργάνων (ραντάρ, drones, υδρομέτρων, sonar κ.ά.) για την πρόγνωση των βροχοπτώσεων. Οι γελοίες αναφορές στα κάθε 300 ή 16.000 χρόνια αντίστοιχων καιρικών φαινομένων, ανατρέπονται εκ του αποτελέσματος. Για να μην αναφέρουμε και την πλήρη καταστροφή του στρατοπέδου της 110 πτέρυγας Μάχης του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου που ισοπεδώθηκε, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή! Εξάλλου, επικίνδυνο φαινόμενο και η δήθεν δραστήρια παρουσία του αποχαλινωμένου Δημάρχου Βόλου, Μπέου, ο οποίος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί προεκλογικά την καταστροφή της πόλης και να εμφανιστεί σαν ο δήθεν προστάτης της, δίνοντας δεξιά και αριστερά εντολές σε ανύπαρκτα συνεργεία αποκατάστασης των ζημιών και χαστουκίζοντας πλημμυροπαθείς πολίτες που διαμαρτύρονται για την καταστροφή των περιουσιών τους. Αυτός είναι ο Δήμαρχος που, όταν πνιγόταν η πόλη, όταν κάποιοι φώναζαν για μέτρα προστασίας, φύτευε καλλωπιστικά λουλούδια και κρέμαγε χριστουγεννιάτικες καμπανούλες στους στύλους της ΔΕΗ!
Φυσικά, την ίδια γραφική παρουσία καταγράφουν και άλλοι παράγοντες της Δεξιάς (Σκρέκας, Αυγενάκης κ.ά.).

***

Κατατέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατ. € στη Βουλή (22/09) με το άρθρο 4 της τροπολογίας επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Από τα 600 εκατ. €, τα 450 εκατ. αφορούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 150 εκατ. στον τακτικό Προϋπολογισμό, για να καλύψει τις πρώτες αποζημιώσεις από τις καταστροφές.
Τα έργα αποκατάστασης υποδομών θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το «Ταμείο Ανάκαμψης».

Προς το παρόν δεν υπάρχει δεκάρα τσακιστή, αλλ’ όμως τα πάντα εξαρτώνται από τα «μαζέματα» που θα κάνει η Κομισιόν.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Θάνος Πετραλιάς, έδωσε στη δημοσιότητα τα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς:
«Οι πιστώσεις του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού χρησιμοποιούνται για μέτρα όπως:
Η ενίσχυση μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες έως 6.600 ευρώ.
Η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής κτιρίων που υπέστησαν βλάβες έως 10.000 ευρώ και εν συνεχεία η στεγαστική συνδρομή ύψους 80% επί του κόστους επισκευής ή ανακατασκευής των κτιρίων.
Η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ το μήνα.

Η αναστολή συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων.
Η πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις ύψους έως 4.000 ευρώ και εν συνεχεία η αποζημίωση 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης όπως μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα.
Οι αποζημιώσεις προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που περιλαμβάνει τόσο αποζημίωση 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της αγροτικής εκμετάλλευσης όπως μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες και εμπορεύματα, όσο και η αποζημίωση της τρέχουσας παραγωγής μέσω του ΕΛΓΑ
».

Σημειώνεται ότι έως την Τετάρτη το μεσημέρι (3/10), καταγράφηκαν ήδη 22.589 αιτήσεις στην κρατική αρωγή οριστικοποιημένες και 4.840 εκκρεμείς. Όπως διαπιστώνεται, τα μέτρα αναφέρονται στο 70-80% των ζημιών, χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες -όπου κρύβεται και ο γνωστός διάβολος- απόδοσης των σχετικών κονδυλίων και οι προϋποθέσεις των αποδεκτών της αποζημίωσης. Προς το παρόν τα κονδύλια της «άμεσης βοήθειας», έχουν περιοριστεί στα 20.600 € για οικοσκευή, σπίτι, επιχείρηση, χωράφι! Η καταστροφή σε ολόκληρη τη Θεσσαλία που έχει καταμετρηθεί μέχρι τώρα, ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, δεκάδες χιλιάδες ζώων, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας. Από τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, όταν θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της ζημιάς, μετά το τέλος του χειμώνα.

Την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα (22/09), έγινε η δοκιμαστική καθέλκυση της πρώτης γαλλικής φρεγάδας belhara (κατασκευάστρια εταιρεία Naval). Θυμίζουμε πως οι τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ 200, που ήδη έχουν παραγγελθεί για την δήθεν υπεροπλία στο Αιγαίο και που σε μερικά χρόνια θα είναι παρωχημένης τεχνολογίας, θα κοστίσουν συνολικά 9,9 δισ. €!

Να θυμίσουμε ακόμα το διαβόητο 112 που καλούσε τους πολίτες σε εκκένωση μέσα στα λασπόνερα, χωρίς καν ένα στοιχειώδες σχέδιο εκκένωσης, χωρίς μεταφορικά μέσα, χωρίς νερό, χωρίς ασφαλείς τόπους μεταφοράς; Πού να πήγαν άραγε οι χιλιάδες των καθημαγμένων κατοίκων, που απέμειναν χωρίς στον ήλιο μοίρα;

***

Θα έλεγε κανείς πως όλη αυτή η καταστροφή που χτύπησε τη χώρα μας (πυρκαγιές, βροχές, πλημμύρες κλπ θεομηνίες) έρχεται να κουμπώσει πάνω στα σχέδια της κυβέρνησης αφενός σε ό,τι αφορά την αλλαγή στη χρήση γης, με στόχο νέες κερδοφόρες επενδύσεις (κυρίως ΑΠΕ), το ταχύτερο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, όσο και την αποψίλωση κάποιων περιοχών-φιλέτων, προκειμένου να αναπτυχθεί ο «πράσινος και ψηφιακός σχεδιασμός» του προγράμματος «Ελλάδα 2.0». Και προφανώς δεν πρόκειται για σενάρια συνωμοσίας, από τη στιγμή που έχουν προηγηθεί και κυρωθεί οι Δασικοί χάρτες (ΣτΕ ΟΛ.1364/2021) οι οποίοι ναι μεν προβλέπουν την αναδάσωση καμένων περιοχών, αλλ’ όμως αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο προκειμένου «για λόγους δημοσίου συμφέροντος να δίνονται για στρατιωτική χρήση, δημόσιους δρόμους, ανεμο­γεννήτριες κλπ». Ήδη, συνολικά 17 δημόσια έργα έχουν ανατεθεί σε ξένα μονοπωλιακά μεγαθήρια (Vestas, Enercon, Siemens-Gamesa, Nordex, GE Renewable Energy κ.ά.) και τους ντόπιους ατζέντηδες, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ, την ENEL Green Power, την EREN και την Iberdrola Rokas. Όπως αναφέρεται παρακάτω στον Νόμο 1364/21: «Οι ιδιωτικές εκτάσεις που εμποδίζουν την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων θα μπορούν με «fast track» διαδικασίες να απαλλοτριώνονται, με απόφαση μονομελούς Πρωτοδικείου, ακόμη και με μείωση έως 30% της αντικειμενικής τους αξίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων».

Είναι τραγική η εικόνα που φέρει τη σφραγίδα των εγκληματικών ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλων όσων ασκούν ή άσκησαν διοίκηση στην Περιφέρεια και τους δήμους της περιοχής. Εξάλλου, να τονίσουμε ότι παρά τις μεμονωμένες περιπτώσεις «διασώσεων», αυτό που προβάλλεται είναι η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού, τον οποίο υποκατέστησε τόσο η προσωπική εργασία, όσο και η αυθόρμητη αλληλεγγύη των κατοίκων. Να σημειώσουμε επίσης, πως το σύνθημα του ΚΚΕ ότι: «ο λαός σώζει τον λαό», επί της ουσίας απαλλάσσει από τις ευθύνες του τον κρατικό μηχανισμό και καλεί το λαό να υποκαταστήσει το ρόλο του ανύπαρκτου κράτους, ενώ θα έπρεπε να προτρέπει το λαό σε αντικυβερνητικούς αγώνες, χωρίς τυμπανοκρουσίες για λαϊκή αλληλεγγύη. Άλλωστε, η αλληλεγγύη δεν δίνεται με στρατιωτικά παραγγέλματα, αλλά πηγάζει αυθόρμητα από την ανθρώπινη συνείδηση και το αξιακό φορτίο του καθένα μας. Παράλληλα, διαπιστώνεται η κυνική, η αλαζονική και η απαξιωτική αντιμετώπιση του Μητσοτάκη στις δηλώσεις του για τους πλημμυροπαθείς και η στοχοπροσήλωσή του πάνω στο ζήτημα της «πράσινης ανάπτυξης», σαν το κύριο πρόβλημα της συγκυρίας. O Μητσοτάκης μιλώντας στον τ/σ «Alpha» (2/10), κάλεσε τους αφανισμένους κατοίκους του Έβρου, της Θεσσαλίας, της Ρόδου, των νησιών κλπ να κάνουν ξανά υπομονή για μελέτες αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων και να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα και την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης, των Δήμων και των Περιφερειών!

Αλλά όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, ο κυβερνητικός στόχος βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος, τα δε περίπου 52 δισ. του «Ταμείου Ανάκαμψης» προορίζονται για να γεμίσουν άλλες τσέπες. Για το «επιτελικό κράτος» δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ακόμη και η καταστροφή γεννάει ευκαιρίες! Όπως ο νέος σκληρός Προϋπολογισμός, που προβλέπει το νέο χαράτσι «φυσικών καταστροφών», ιδιωτική ασφάλιση κατοικιών, κατάργηση των pass και των επιδομάτων, έργα αποκατάστασης υ­ποδομών, αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά κλπ. Ανυπολόγιστος ακόμη αριθμός πλημμυρισμένων σπιτιών και νοικοκυριών πνιγμένων στη λάσπη, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών κάτω από το νερό και τα φερτά υλικά, δρόμοι και γεφύρια διαλυμένα, χωριά αποκλεισμένα, φρεάτια βουλωμένα, ρέματα μπαζωμένα, ηλεκτροδότηση κομμένη, κόποι μιας ζωής χαμένοι μέσα σε λίγες ώρες.

Με όχημα το «Ταμείο Ανάκαμψης» και στόχο την «πράσινη μετάβαση», οι δήμοι αναβαθμίζονται και χρηματοδοτούνται από το «Ταμείο» τόσο για τη χωροθέτηση επενδύσεων και άλλων επιχειρηματικών δράσεων, όσο και ως εισπρακτικός μηχανισμός των «πράσινων» φόρων. Τριάντα τέσσερις νέοι νόμοι, 44 συμπληρωματικές διατάξεις και 94 «εμβληματικές πολιτικές» θα «τρέξουν» μέχρι το τέλος του 2023, ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

***

Κοντά μία δεκαπενταετία ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική επίθεση των ξένων κέντρων, των πολιτικών τους υπηρετών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ) και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης, που σώριασε σε ερείπια τα εισοδήματα των πλατειών εργατολαϊκών στρωμάτων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Βρίσκεται αντιμέτωπος με την ωμή πραγματικότητα της επιβίωσης, παλεύοντας καθημερινά με τα χαράτσια, τις αυξήσεις, τα μέτρα που επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική των νέων «επιτελικών» εθνοσωτήρων της Δεξιάς. Βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανεργία να παίρνει «πρωτιά» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, με τη φτώχεια να έχει ξεπεράσει το 65% των ελληνικών νοικοκυριών, με την παραγωγή στα κατώτατα επίπεδα, την αγροτιά στους δρόμους, τους δημόσιους υπάλληλους μπροστά στο όργιο των μετατάξεων και των απολύσεων, τους εργαζόμενους χωρίς ΕΓΣΣΕ και με μισθούς πείνας, τους συνταξιούχους κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη των συνεχών περικοπών, με την ακρίβεια να καλπάζει ανενόχλητη, τον πληθωρισμό να σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα, τη νεολαία άνεργη, αμήχανη, ανερμάτιστη, χωρίς προοπτική και μέλλον. Βρίσκεται με τη χώρα μας καταστραμμένη από τις θεομηνίες και την ανυπαρξία υποδομών, ξεπουλημένη νεοαποικία της ΕΕ και των Αμερικάνων, την καπιταλιστική βαρβαρότητα να οργιάζει αναθέτοντας απ’ ευθείας συμβάσεις στα μο­νοπώλια για φαραωνικά έργα που σαπίζουν, όπως αυτό το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ, να υπαγορεύει όρους, να εγκαταλείπει στη μοίρα τους εκατοντάδες χιλιάδων πλημμυροπαθών και πυροπαθών, να νομοθετεί εξοντωτικά για το λαό μέτρα, με μία κυβέρνηση πιστό λακέ των ξένων αφεντικών και της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Δέκα πέντε χρόνια ζόφου και απαντοχής, αγανάκτησης και οργής. Φτάνει πια.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος, 7/10/2023

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search