• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Δεκάδες χιλιάδες στις πορείες για τα 50 χρόνια από την Εξέγερση

November 17, 2023 666

 

 

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχε στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, τιμώντας τα 50 χρόνια από την εξέγερση στα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, φορέων, κομμάτων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στη συνέχεια ο κύριος όγκος της διαδήλωσης κατευθύνθηκε προς την Ισραηλινή πρεσβεία για την σφαγή στη Γάζα.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία ήταν περισσότεροι από 25.000, ενώ οι εκτιμήσεις των οργανώσεων και των συλλογικών φορέων κάνουν λόγο για πάνω από 35.000 Ενδεικτικό του όγκου της, είναι ότι λίγο πριν τις 17:00 η «ουρά» βρισκόταν στα Χαυτεία, ενώ η «κεφαλή» στάσιμη στο Σύνταγμα. Kινητοποιήσεις σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Πάτρα.

Μερικά από τα συνθήματα: συνθήματα «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και πολλά με μηνύματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, όπως «Νίκη στην Ιντιφάντα» και «Λευτεριά, Λευτεριά στην Παλαιστίνη» 

v

 

Νωρίτερα, στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε το μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που προπορευόταν του συλλαλητηρίου.

Τα συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του Ισραήλ κυριάρχησαν μαζί με αυτά για τη μεγαλειώδη εξέγερση του 1973ενώ πολλές ήταν οι σημαίες για την Παλαιστίνη.

 

Φοιτητικοί σύλλογοι και νέοι έδωσαν δυναμικό «παρών» με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία»,

 
 
 
 

Πλήθος κόσμου γέμισε τους δρόμους της Αθήνας, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας και δημοκρατίας, ενώ ανέμιζαν πολλές σημαίες της Παλαιστίνης και πανό που έγραφαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» με αφορμή την ισραηλινή σφαγή στη Γάζα.

Τα συνθήματα «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Λε – λε – λευτεριά στην Παλαιστίνη» ακούστηκαν δυνατά στο χώρο του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων από τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Γιουσέφ Ντορχόμ και την Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδας.

Στην πορεία υπήρξε και συμμετοχή Ρομά οι οποίοι ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του 17χρονου Χρήστου ο οποίος έπεσε νεκρός μετά από καταδίωξη στην Βοιωτία.

 
 
 

Το μεσημέρι έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τους πολίτες που ήθελαν να τιμήσουν την εξέγερση των φοιτητών πριν από 50 χρόνια. Πάρα πολλοί άνθρωποι, κάθε ηλικίας βρέθηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου κατέθεσαν ένα λουλούδι και απέτισαν φόρο τιμής.  Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία σχολείων με μικρούς μαθητές.

Λίγο μετά τις 15:00 εκφωνήθηκαν τα ονόματα των νεκρών. Στο τέλος οι φοιτητές φώναξαν αθάνατοι και ακολούθησε το σύνθημα: «Μ’ αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας».

Το Πολυτεχνείο πλέον φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η οδός Πατησίων και άλλοι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας καθώς κόσμος ξεκίνησε να συγκεντρώνεται ώστε να συμμετάσχει στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Χιλιάδες κόσμου και φέτος, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει 50 χρόνια, βρέθηκαν στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στο κέντρο της Αθήνας κατά τους τριήμερους εορτασμούς. Εκτός από πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, συλλογικότητες, φορείς και εκπρόσωποι σωματείων κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στη μνήμη των ανθρώπων που πάλεψαν για τη δημοκρατία.

Μεγαλειώδης η πορεία στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες συμμετείχαν και στην καθιερωμένη πορεία για την 50η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ξεκίνησε η πορεία. Κινήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κατέληξε στο σημείο εκκίνησης.

Μεγάλη πορεία στη Θεσσαλονίκη για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου EUROKINISSI

 

Μεγάλη πορεία στη Θεσσαλονίκη για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου EUROKINISSI

 

 

Αντίστοιχα στην Πάτρα πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η πρώτη είχε σημείο εκκίνησης το Εργατικό Κέντρο και η δεύτερη το Παράρτημα.

Στην μεγάλη πορεία του Εργατικού Κέντρου, συμμετείχαν συνδικαλιστικοί φορείς και σωματεία, φοιτητές καθώς και η Δημοτική Αρχή Πάτρας.

 

Πορείες και στην Κρήτη

Την 50η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς της, τίμησαν και στο Ηράκλειο, με την καθιερωμένη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης να βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

Φορείς, σωματεία, σύλλογοι, φοιτητές και δεκάδες πολίτες, βρέθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, από όπου ξεκίνησε η καθιερωμένη πορεία.

 

CRETALIVE

Στα Χανιά, η συγκέντρωση ξεκίνησε με συνθήματα εναντίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και εξελίχθηκε ομαλά.

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΗΓΗ: Με στοιχεία από topontiki & news247

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search