• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Οι εγκληματικές ευθύνες της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της απεμπόλησης της ενεργειακής αυτάρκειας

July 29, 2024 231

Νέα εκτόξευση της τιμής του ρεύματος

Η φωτογραφία από συλλαλητήριο ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ

«Ένας συνδυασμός καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα, ένας καύσωνας μη συνηθισμένος… αυξημένη ζήτηση στην ανατολική Ευρώπη και αδυναμίες στις διασυνδέσεις».
Σκυλακάκης (υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας)

«Υπάρχει ένα σκηνικό τέλειας καταιγίδας. Αυτοί οι λόγοι, λειψυδρία, κατάσταση δικτύων κτλ εκτόξευσαν τις τιμές σε μια περιφερειακή κατάσταση δύσκολη…».
Αλεξάνδρα Σδούκου (υφυπουργός Ενέργειας)

Με χρησμούς, ασυναρτησίες και λογικά άλματα, τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να παρουσιαστούν ως αθώοι, να αποπροσανατολίσουν και τελικά να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες μιας ακραία υποτελούς πολιτικής και στο θέμα της ενέργειας.
Η Ουκρανία, η λειψυδρία, η αυξημένη ζήτηση στην Ουγγαρία… και ο «απρόβλεπτος καύσωνας»… Ξεστομίζουν οτιδήποτε σκεφτούν οι άριστοι της ΝΔ, αρκεί να μείνουν στο απυρόβλητο αυτοί που πραγματικά έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Οι ίδιοι και οι πολιτικές τους.
Όμως ρεύμα, ενέργεια και ΔΕΗ υπήρχαν και πριν το χρηματιστήριο της ενέργειας, την «πράσινη μετάβαση» και τις ιδιωτικοποιήσεις. Και είναι πολύ λίγος ο χρόνος για να ξεχάσει αυτός ο λαός ότι μέχρι τότε ό,τι και αν συνέβαινε στη διεθνή σκηνή και όσους «απρόβλεπτους καύσωνες» και αν βίωνε η Ελλάδα, η τιμή της κιλοβατώρας ήταν σταθερή και τα τιμολόγια της ΔΕΗ τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Τώρα και κυρίως μετά από μια δεκαετία σαρωτικών ανατροπών στον τομέα της ενέργειας και της ΔΕΗ, που όπως επαναλάμβαναν οι θιασώτες των μνημονίων και της πολιτικής της αποθέωσης των «επενδυτών» θα έφερναν φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες για το λαό, αυτός βρίσκεται αντιμέτωπος πραγματικά με την τέλεια καταιγίδα.

Μέσα σε δέκα ημέρες η τιμή της μεγαβατώρας στην χονδρική έφτασε τα 218,77 € (στις 17/7) ενώ σε ποσοστό η αύξηση ξεπέρασε τα 238%.
Πρόκειται για μια αύξηση που αναμένεται να περάσει στους καταναλωτές στα τιμολόγια του Αυγούστου.

Ασύστολη δημαγωγία και αόριστες υποσχέσεις για ψίχουλα

Ως αποτέλεσμα της οργής που ξεσήκωσε αυτή η είδηση υπήρξε η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη 16/7, προκειμένου -όπως είπε- να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια.
Περιχαρείς οι κυβερνητικοί παπαγάλοι των ΜΜΕ επαίνεσαν για μια ακόμη φορά την «άμεση αντίδραση» της κυβέρνησης και άρχισαν το γνωστό λιβανιστήρι για την «ανακούφιση» που φέρνουν τα έκτακτα μέτρα. Με στόμφο, ήδη από την προηγούμενη, έκαναν λόγο για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο, η οποία μάλιστα θα προκύψει από έναν έκτακτο δίμηνο φόρο στους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν σε κάθε περίπτωση θα πάνε στο γνωστό ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Δεν πέρασαν όμως λίγες ώρες για να αποδειχθεί με νέες διευκρινήσεις ότι για την περίφημη επιδότηση του Αυγούστου δεν έχει προσδιοριστεί ούτε το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, αλλά ούτε και το ύψος αυτής. Και όπως ξεκαθαρίστηκε, αυτά θα προσδιοριστούν τέλη Ιούλη, αρχές Αυγούστου. Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο της πολιτικής των επιδομάτων και των ευφάνταστων pass στα οποία επιδίδεται η κυβέρνηση και που μοναδικό στόχο έχουν τη διαχείριση της οργής, τον αποπροσανατολισμό και τελικά την εμπέδωση της ακρίβειας και της φτώχειας.

Τι πραγματικά φταίει για το ενεργειακό χαράτσι που πληρώνει ο λαός

Όσο και αν οι κυβερνητικοί σαλτιμπάγκοι και οι παπαγάλοι τους παριστάνουν τους αθώους για τα όσα συμβαίνουν, τα ερωτήματα είναι αμείλικτα.

Τι έχει μεσολαβήσει ώστε μέσα σε ελάχιστο χρόνο από εκεί που είχαμε τα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος στην Ευρώπη, ο ελληνικός λαός καλείται τώρα να πληρώσει την πιο ακριβή κιλοβατώρα; Πίσω από τον μπουχό της άθλιας προπαγάνδας τους η αλήθεια προβάλλει καθαρή και εκκωφαντική. Και αυτή υπογραμμίζει ότι η αιτία δεν είναι άλλη από την επιβολή της πολιτικής του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της πλήρους παραχώρησης ενός τόσο κρίσιμου για το λαό και τον τόπο τομέα στα αδίστακτα συμφέροντα των ξένων και ντόπιων αρπακτικών του κλάδου. Αυτούς που στην αρχή αποκαλούσαν «επενδυτές» ή «παρόχους» και που, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, δεν είναι τίποτε άλλο από μια δράκα ληστών και κερδοσκόπων.

Η αλήθεια είναι ότι κάτω από τους εύηχους τίτλους της «απελευθέρωσης» και τις ανοησίες της πράσινης μετάβασης, η Ελλάδα απεμπόλησε την καθοριστικής σημασίας, όπως αποδεικνύεται, ενεργειακή της αυτάρκεια. Μια ενεργειακή αυτάρκεια που βασιζόταν πρώτα και κύρια στο λιγνίτη και που, σε μια στιγμή που οι νέες τεχνολογίες ελαχιστοποιούσαν τους ρύπους της καύσης του, ο επισπεύδων Μητσοτάκης επέβαλε την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων και εδραίωσε την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Αγνοώντας ακόμη και τις αλλεπάλληλες εκθέσεις της ΓΕΝΟΠ που τεκμηρίωναν ότι με τις νέες τεχνολογίες καύσης ο λιγνίτης μπορεί ακόμη και στους ρύπους να είναι ανταγωνιστικός και ως προς το φυσικό αέριο.

Αυτή η ολέθρια πολιτική επιλογή ήταν που οδήγησε την Ελλάδα στην πλήρη εξάρτηση από τις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Αυτή η πολιτική ήταν που οδήγησε την Ελλάδα στην πλήρη εξάρτηση από τις τιμές του εισαγόμενου ρεύματος, αφού πλέον ούτε οι εγχώριες μονάδες αρκούν για τις ανάγκες της. Αυτή η πολιτική της υπονόμευσης και διάλυσης της βιομηχανικής ναυαρχίδας της χώρας, της ΔΕΗ, ο τεμαχισμός της και η παράδοσή της στα λαμόγια της ενέργειας που οι άριστοι της ΝΔ παρουσίασαν στον Ελληνικό λαό σχεδόν ως ευεργέτες υπό τον τίτλο «πάροχοι». Που με τις οδηγίες της ΕΕ, για την απαγόρευση των μονοπωλίων (πόσο προκλητικό αν όχι αστείο) υποχρέωνε για χρόνια τη ΔΕΗ να προσφέρει ρεύμα στους «παρόχους» κάτω από την τιμή του κόστους παραγωγής. Για να μπορούν να την ανταγωνίζονται οι «πάροχοι»! Είναι αυτή η ίδια πολιτική που με το χρηματιστήριο της ενέργειας υποσχόταν «αυτορύθμιση» και χαμηλά τιμολόγια, δίνοντας επί της ουσίας το δικαίωμα σε λίγα αρπακτικά να αισχροκερδούν σε βάρος ενός λαού. Είναι αυτή η ίδια η εγκληματική πολιτική που λίγα χρόνια πριν, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, προχωρούσε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της εναπομείνασας ΔΕΗ. Χαρίζοντας τα τελευταία γιγαντιαία κεφάλαια (μαζί με τα υδροηλεκτρικά) μιας αναντικατάστατης λαϊκής περιουσίας στους δικούς της… κερδοσκόπους.
Σε αυτές τις μεγάλες αλήθειες βρίσκεται η αιτία για τις τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια και όχι στην «αύξηση της νυχτερινής ζήτησης στην Ουγγαρία» η στους «ασυνήθιστους» καύσωνες.

Η εξάρτηση των τιμολογίων από όλους αυτούς τους αστάθμητους παράγοντες δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα των πολιτικών τους.

Η παράδοση της ενέργειας στα αδίστακτα ιδιωτικά συμφέροντα συνιστά έγκλημα

Το έχουμε πει και το έχουμε γράψει πολλές φορές. Και δεν θα σταματάμε να το επαναλαμβάνουμε στους καιρούς της εξοπλιστικής και μιλιταριστικής φρενίτιδας, στους καιρούς μετατροπής της χώρας σε μια απέραντη στρατιωτική αμερικανική βάση.

Προϋπόθεση για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας αποτελεί η εξασφάλιση της ενεργειακής της αυτάρκειας και η περιφρούρηση του πρωτογενή τομέα της.

Αυτά, δηλαδή, ακριβώς που έχουν διαλύσει και απεμπολήσει οι τρίδουλοι που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτή τη χώρα.

Τα όσα συμβαίνουν σήμερα, εκτός των νέων οικονομικών δεινών για το λαό, αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Ότι η χώρα αυτή τη στιγμή είναι έρμαιο τυχαίων ή σκόπιμων κερδοσκοπικών ή άλλων παραγόντων. Μια τέτοια χώρα δεν μπορεί να ορίσει το μέλλον και τις τύχες του λαού της. Για την ακρίβεια δεν μπορεί να ορίσει τίποτα. Ακόμη και αν γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης της δυτικής πολεμικής βιομηχανίας για τις ανάγκες πάντα των νατοϊκών σχεδιασμών. Ψιλά γράμματα για τους υμνητές της εξάρτησης και τους οσφυοκάμπτες της υποτέλειας. Καθοριστικό ζήτημα για το λαό και την πάλη του.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search