• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Φωτιά στην Αττική: Η αποτυχία της κυβέρνησης και ο σκεπτικισμός Μητσοτάκη

August 13, 2024 455

Δημήτρης Χρυσικόπουλος - topontiki.gr

Παρά τις διάφορες θεωρίες – ακόμα και περί «χαοτικών κηλιδώσεων», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό – για τους λόγους που η φωτιά που άρχισε την Κυριακή στο Βαρνάβα κατέληξε το βράδυ της Δευτέρας να απειλεί άμεσα τον αστικό ιστό στα Βριλήσσια, η πραγματικότητα είναι ότι για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκαν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο τα μεγάλα κενά στον τομέα της πυρόσβεσης στη χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ήδη από τον Ιούνιο είχε προειδοποιήσει ότι το φετινό καλοκαίρι, από πλευράς πυρκαγιών και πυροπροστασίας, θα είναι δύσκολο. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να περιμένει ότι μια πυρκαγιά στην οποία υπήρξε παρέμβαση, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός, μέσα στα πρώτα λεπτά από την εκδήλωσή της θα κατέληγε να κατακαίει ανεξέλεγκτη ακόμα και σπίτια εντός αστικών περιοχών και η κατάσταση να παραμένει ανεξέλεγκτη μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.


Προφανώς οι συνθήκες δεν βοήθησαν: ισχυροί άνεμοι (που, μάλιστα, συχνά άλλαζαν ξαφνικά κατεύθυνση), ξηρασία, «δύσκολο» ανάγλυφο στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, ταχύτατη επέκταση του καταστροφικού μετώπου, όλα συνέβαλαν στο να καταστεί η φωτιά κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει και τις διαρκώς αυξανόμενες καταγγελίες για απουσία πυροσβεστικών μέσων (προς διευκρίνιση, ουδείς μπορεί να πει κουβέντα για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών) ή ακόμα και για… επιλεκτική δράση τους.

Και, φυσικά, ό,τι μέσα και να διαθέτει κάποιος (και αυτά που διαθέτει η Ελλάδα δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν μη πεπερασμένα), μπροστά σε ένα μέτωπο φωτιάς πολλών χιλιομέτρων είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξει συντονισμένη δράση για τον περιορισμό του. Ακόμα κι έτσι, όμως, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σχεδόν τρία χρόνια από την ίδρυσή του και μετά από πολλές ανακοινώσεις – και διά στόματος πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη – ότι είναι έτοιμο να επιτελέσει το έργο του, δύσκολα μπορεί κάποιος να πει ότι τα έχει πάει καλά.


Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, παρότι επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα και χθες βρέθηκε δύο φορές στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για την κατάσταση, μέχρι στιγμής δεν έχει πει το παραμικρό, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι επικρατεί και «σιγή ασυρμάτου» στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν έχει κάνει σχεδόν καμία διαρροή σχετικά με τα τεκταινόμενα. Πάντως, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο πρωθυπουργός, αφού κατακαθίσει η… στάχτη και ο καπνός, θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις και δηλώσεις και πολιτικού περιεχομένου, αλλά και πρακτικού, δεδομένου ότι έχουν καταστραφεί περιουσίες, σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, κ.ά.

Όσον αφορά στην… πολιτική πτυχή του πράγματος, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι μόλις σβήσει η φωτιά, η σχετικά ήπια στάση της αντιπολίτευσης θα αλλάξει άρδην και θα ζητηθούν ευθύνες και εξηγήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης και στενοί συνεργάτες του πραγματοποιούν διαδοχικές συσκέψεις, ώστε να χαραχθεί η «γραμμή» για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, η οποία, όπως παραδέχονται στελέχη της ΝΔ off the record, πληγώνει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση. Το πού θα… κάτσει η «γραμμή» αυτή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το μέγεθος της καταστροφής και από τον επιχειρησιακό απολογισμό που θα γίνει.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« August 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search