του Λάκη Μαργαρίτη*

Εικόνες φρίκης και αποτροπιασμού αντικρίζουν εδώ και πολλές μέρες οι Βολιώτες απ’ τα νεκρά ψάρια στο λιμάνι της πόλης, αλλά και σε όλη σχεδόν την ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού κόλπου, που αποτελούν μια υγειονομική βόμβα που απειλεί τη δημόσια υγεία.

Χάθηκε στην κυριολεξία η θάλασσα, σκεπασμένη από εκατομμύρια νεκρά ψάρια και η δυσοσμία είναι πάρα πολύ έντονη, προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων της πόλης και των παράκτιων οικισμών. Τέτοια εικόνα δεν έχουν ξαναδεί άλλωστε σε όλη την περιοχή.

Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα ψάρια έρχονται νεκρά απ’ τη λίμνη Κάρλα μέσω του ποταμού Ξηριά και όχι όπως λένε ότι πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να οξυγονωθούν στη θάλασσα και εξαιτίας της αλατότητας του θαλασσινού νερού.

Απ’ τον περασμένο Σεπτέμβρη, μετά τον Ντάνιελς, χύνονται στον Παγασητικό κόλπο χιλιάδες τόνοι νερού καθημερινά από την Κάρλα και την ευρύτερη περιοχή (Πηνειός), εμποτισμένα με μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων, με χιλιάδες νεκρά ζώα και πιθανόν βαρέα μέταλλα. Όλοι οι επίσημοι φορείς, απ’ την κυβέρνηση – περιφέρεια- δήμο – ιατρικό σύλλογο και πανεπιστήμιο, διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει καμία μόλυνση στον Παγασητικό, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τα μεγάλα βιομηχανικά συμφέροντα που μολύνουν καθημερινά τον κόλπο, καθώς και τις τουριστικές επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για την περιβαλλοντική καταστροφή και την υγεία των κατοίκων. Μάλιστα ο δήμαρχος του Βόλου, Μπέος, που σήμερα βγαίνει και κατηγορεί όλους τους άλλους και δηλώνει ότι αυτός δεν έχει καμία ευθύνη, ο ίδιος με την κουστωδία του έκανε ένα μπάνιο στον κόλπο, τώρα όμως ρίχνει τις ευθύνες αυτός και όλοι οι άλλοι δήθεν υπεύθυνοι, ο ένας στον άλλο για το συντελούμενο έγκλημα. Κανείς λοιπόν δεν φταίει που δεν έκλεισαν έγκαιρα οι υδατοφράκτες απ’ την Κάρλα για να περιορίσουν τη μόλυνση!

 Μετά από αρκετές ημέρες αδράνειας από όλους, τη Δευτέρα 26/8, δόθηκε εντολή απ’ την εισαγγελία Βόλου στο λιμεναρχείο να ελέγξει το φαινόμενο καθώς και την ποιότητα του νερού. Όμως και μέχρι σήμερα 28/8 εκτός από μερικά καΐκια που με δική τους πρωτοβουλία συνέλεξαν ορισμένες ποσότητες νεκρών ψαριών, δεν υπάρχει ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, ό,τι έργα γίνονται είναι έργα προχειρότητας με κάποια μπαλώματα, που την επόμενη φορά με κάποιες νέες πλημμύρες θα έχουμε τα ίδια ή και χειρότερα αποτελέσματα. Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει γίνει, αφού όχι μόνο σχέδιο δεν υπάρχει, αλλά ούτε και σκέψη για την αποκατάσταση των καταστροφών σε όλη τη Θεσσαλία και τη θωράκισή της. Στο Βόλο, που έχει ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα από διάφορους παράγοντες μόλυνσης, όπως η καύση των σκουπιδιών απ’ την ΑΓΕΤ, έρχεται τώρα να προστεθεί και η μόλυνση του Παγασητικού απ’ το νέο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα. Δεν πρέπει άλλωστε να μας ξεφεύγει ότι είναι σε εξέλιξη το σχέδιο για την εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσα στον κόλπο, όπως εξάλλου δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης.

Απ’ τη μια μεριά η μόλυνση, απ’ την άλλη η έντονη λειψυδρία και φυσικά η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα της ακρίβειας, της ανεργίας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, έχουν μετατρέψει τη ζωή των κατοίκων σε κόλαση.

 Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί! Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ένα μαζικό μπλοκ αντίστασης, τόσο για την άμεση αντιμετώπιση το σημερινού περιβαλλοντικού εγκλήματος, όσο και για την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που ρημάζει τη ζωή μας!  

* μέλος της κομματικής οργάνωσης Βόλου του Μ-Λ ΚΚΕ