• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Μαγική βραδιά στο Χαϊδάρι με κερκυραϊκές και άλλες μελωδίες

November 11, 2023 2709

 

Μαγική βραδιά η χθεσινή, Παρασκευή 10/11, στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου στη συνάντηση χορωδιών που διργάνωσε ο Σύλλογος των εν Αττική Αργυραδιτών.

Τρεις χορωδίες έδωσαν ανάσα πολιτισμού που τόσο το έχουμε ανάγκη ειδικά στις μέρες που ζούμε! Η Χορωδία Βραυρωνίας – Αρτέμιδος, η Χορωδία Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής (ΟΣΚΑ) – Ι.  Καποδίστριας - Φαιάκων Ωδή και η Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυράδων με τις μελωδίες τους μάγεψαν το κοινό που ανταπέδωσε με θερμό χειροκρότημα και ενθουσιασμό.

Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα με πλήθος αποδήμων συμπατριωτών, φίλων, έδωσαν εντυπωσιακό παρόν!

Προεπισκόπηση εικόνας

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του Γιώργου Καββαδία από τον Σύλλογο των εν Αττική Αργυραδιτών που καλωσόρισε το κοινό και τις χορωδίες επισημαίνοντας μεταξύ άλλων.  “Η σημερινή συνάντηση Χορωδιώνείναι εκδήλωση πρωτόγνωρη για τον Σύλλογό μας και πολύ σημαντική. Είναι μεγάλη μας χαρά που τρεις χορωδίες που έχουν διαγράψει μια ιστορική πορεία. Μαζί μας η χορωδία Βραυρωνίας - Αρτέμιδος και φυσικά έντονη και ξεχωριστή η κερκυραϊκή παρουσία. Η χορωδία των Κερκυραίων της Αττικής, η Φαιάκων Ωδή που μας συνδέουν στενοί δεσμοί και η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυράδων που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά.

 Η σύνδεση των ανθρωπίνων φωνών σαν ένα αρμονικό σύνολο, ο χορός με την ωδή, δηλαδή η πολυφωνική χορωδία, είναι το ύψιστο επίτευγμα της μουσικής, ως μορφωτικής αξίας. Αυτή η αρμονία των φωνών ενσαρκώνει την ανώτερη αξία της ανθρώπινης συνεργασίας για συνύπαρξη, για συναδέλφωση, για αλληλεγγύη.

Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η βαρβαρότητα επελαύνει με τον πόλεμο να μαίνεται στις γειτονιές μας. Σήμερα που λαοί, όπως ο λαός της Παλαιστίνης σφαγιάζονται για τα συμφέροντα και τα κέρδη των ισχυρών. Για αυτό ας είναι η σημερινή χορωδιακή αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και κάθε λαού για λευτέρια και δικαιοσύνη!

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε Τις χορωδίες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη Χορωδιακή συνάντηση στο φιλόξενο Χαϊδάρι

  • Τον Δήμο Χαϊδαρίου και τους ανθρώπους του που μας φιλοξένησαν. Ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου Βαγγέλη Ντινιακό που μας τιμά με την παρουσία του και τη Διευθύντρια Πολιτισμού Αθηνά Χρυσικοπούλου. Επίσης τον Μιχάλη Σελέκο, νεοεκλεγέντα δήμαρχο Χαϊδαρίου που είναι κοντά μας.
  • Τον αγαπητό συγχωριανό μας Σπύρο Πανδή για την ευγενική χορηγία και προσφορά του
  • Τα μέλη του ΔΣ που βοήθησαν για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης
  • Τον Παντελή Μουρελάτο, πρόεδρο του ΑΜΦΙΩΝΑ, τον Γιάννη Μπάνο (ΟΣΚΑ), τον Γιάννη Αργυροκαστρίτη (ΟΣΚΑ), τον Ναπολέοντα Σκολαρίκη, τον Κώστα Αλυσανδράτο και όλους τους προσκεκλημένους.
  • και όλους εσάς τους φίλους - ες καισυμπολίτες μας που μας τιμάτε  με την παρουσία σας και ελπίζουμε να απολαύσετε τη μουσική πανδαισία.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η Γ. Γραμματέας του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών Ελένη Καββαδία, ενώ απηύθυνα χαιρετισμό ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυράδων Άγγελος Καββαδίας.

Πρώτα εμφανίστηκε η  Χορωδία Βραυρωνίας -Αρτέμιδος.  

Η μικτή πολυφωνική Χορωδία ‘’Φίλων ΜουσικήςτουΦιλανθρωπικού Συλλόγου Βραυρωνίας Αρτέμιδος’’ ιδρύθηκετο2007 από μια ομάδα κατοίκων της Αρτέμιδας με μεγάλη αγάπη για τη μουσική. Στα 16 χρόνια της ιστορίας της η χορωδίας μας έχει λάβει μέρος με επιτυχία σε χορωδιακά φεστιβάλ και πολιτιστικέςεκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπηπαρουσιάζοντας έργα γενικού ρεπερτορίου, ελληνικού κλασσικού και έντεχνου τραγουδιού με αποκορύφωματησυμμετοχή της χορωδίας στο Μέγαρο Μουσικής ΑθηνώντονΜαρτίο του 2023. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της χορωδίας έχει ο ΜαέστροςΛάμπρος Ανυφαντής ενώ τη χορωδία συνοδεύουν στοπιάνοηΜαγδαληνή Τσεκούρα και στη φυσαρμόνικα ο Αλέξανδρος Ψύχας.

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, κλαρινέτο, βιολί, τρομπέτα και σαξόφωνο

Τραγούδια:

1) Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε (Ηλ. Λυμπερόπουλος /Γ. Κατσαρός)

2) Μην κλαις (Μ. Μπουρμπούλης/Ηλ. Ανδριόπουλος)

3) Σαν απόκληρος γυρίζω (Βασίλης Τσιτσάνης)

4) Κόκκινο γαρύφαλλο (Νίκος Ιγνατιάδης)

5) Υπομονή (Αλ. Σακελλάριος/Στ. Ξαρχάκος)

Συνεχίζουμε με τη χορωδία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής Φαιάκων ωδή. Ιδρυθηκε το 2016 με πολύ αγάπη και μεράκι προς την παραδοσιακή Κερκυραϊκή μουσική από μέλη της ΟΣΚΑ 

Στη σχετικά μικρή της πορεία (και λόγου κορωνοϊου) εχει να επιδείξει πλούσια δραστηριότητα ,πραγματοπειωντας αρκετές εκδηλώσεις, όπως στο Μέγαρο μουσικής, Πολεμικό Μουσείο, Αίθουσα Παρνασσός, Θεατρο Άλφα κ.λ.π .

Απόψε θα σάς παρουσιάσουμε 3 παραδοσιακά τραγούδια της Κέρκυρας  καθώς και 3 Λαϊκά. 

Μπορεί να είναι εικόνα 12 άτομα και βιολί

1) Καλησπεριζω δύό αδελφές _παραδοσιακο 

2)Ξανθούλα  -Διονυσιου Σολωμού 

3(Αϊ Γιώργης_παραδοσιακό 

4)Κλειδακι _παραδοσιακό 

5)Άρνηση Μ.Θεοδωρακη 

6)Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητε Μ.Θεοδωράκης 

              Μαέστρος 

Ιωάννης Θεοδωροπουλος 

    Υπεύθυνος Χορωδίας 

Γιάννης  Μπάνος 

Το πρόγραμμα έκλεισε με τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυράδων.

Η χορωδία έχει ιστορία που ανάγεται στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920-30, ως κόρο με μαέστρο τον μουσικοδιδάσκαλο Κώστα Μανέτα .

Από τον Ιούλιο του 2017 τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυράδων διευθύνει ο Μαέστρος κ. Σπύρος Μπόχαλης , καθηγητής Β/θμιας εκπ/σης,ο οποίος διευθύνει επίσης τη χορωδία Βουνιατάδων τη χορωδία Φαιάκων και την εκκλησιαστική χορωδία του Αγίου Σπυρίδωνος. Στο πιάνο συνοδεύει η Μαρία Υφαντή, διπλωματούχος πιάνου και απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η χορωδία διοργανώνει κάθε χρόνο κατά τον τριήμερο εορτασμό του Αγίου Πνεύματος μεγάλη χορωδιακή συνάντηση. Επίσης συμμετέχει σε εκδηλώσεις θρησκευτικού και εθιμικού χαρακτήρα των Αργυράδων όλο το χρόνο, καθώς και σε πολλές χορωδιακές συναντήσεις ανά την Κέρκυρα και σε διεθνείς χορωδιακές συναντήσεις εκτός Κέρκυρας.

 Αριθμεί περίπου 40 μέλη από άτομα που αγαπούν τη χορωδιακή μουσική και επιθυμούν να προάγουν την πολιτιστική κουλτούρα του τόπου μας.

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα

Πρόγραμμα Χορωδίας Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυράδων

1 Πάρ’την καρδιάμου Παραδοσιακό Κέρκυρας Εναρμόνηση :Σπύρος Μπόχαλης

  1. Σου μιλώ και κοκκινίζεις Μουσική-Στίχοι. Δ.Σαββόπουλος
  2. Εφτά τραγούδια Μουσική: Μιχ. Κακογιάννης Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκης
  3. Όσο σκληρά κι αν είσαι Παραδοσιακό Κέρκυρας Εναρμόνηση :Σπύρος Μπόχαλης
  1. Μακρινή της αγάπης ώρα Μουσική: Δήμος Μούτσης Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
  1. Στην Κέρκυρα σαν πας Μουσική- Στίχοι: Σπύρος Προσωπάρης

Εκτός προγράμματος και μετά από έκκληση του κοινού η χορωδία Αργυράδων ερμήνευσε ακόμα τρία κερκυραϊκά τραγούδια. Η εκδήλωση έκλεισε με τον ύμνο της Κέρκυρας (“Κέρκυρα με το Ποντικονήσι”) που τραγούδησαν οι χορωδία Αργυράδων και Φαιάκων Ωδή.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και βιολί

Μια εκδήλωση που άφησε άριστες εντυπώσεις:

Χαρακτηριστικά μια φίλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει μεταξύ άλλων:

Η χθεσινή βραδιά ήταν εκτός από επιτυχημένη πολύ ζέστη και ανθρώπινη. Τραγουδήσαμε όχι για να βρούμε τον καλύτερο, αλλά γιατί αγαπάμε το τραγούδι και την πατρίδα. Σας συγχαίρω για αυτό και για ό,τι έχετε καταφέρει στον σύλλογό σας. Τη χορωδία των Αργυράδων την παρακολουθώ χρόνια και την θαυμάζω. Ήταν τέλεια. Επίσης πολλά συγχαρητήρια στον κύριο και στην κυρία που ήταν στους λουκουμάδες. Την ώρα που φεύγαμε μας προέτρεπαν να πάρουμε και μαζί μας γιατί "τους φέραμε για να τους φάμε και όχι για να τους ξαναπάρουμε πίσω". Τι άλλο να θέλει ένας Κερκυραίος της Αθήνας για να αισθανθεί ότι είναι με πατριώτες; Να είσαστε όλοι καλά.

ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ Γιάννης Αργυροκαστρίτης

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search