• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ο τραγέλαφος 5 (+1) συνδυασμών στην ΠΙΝ και... τα αυτιά ή τα μάτια;

September 24, 2023 222

Τέτοιον τραγέλαφο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που έχει το «μεγάλο πουγκί» και «ταΐζει» ποικίλων ειδών επενδυτές στα νησιά μας, πρώτη φορά ζούμε. Πέντε συνδυασμοί κάνουν τα αδύνατα δυνατά, θαρρείς, να παρανοήσουμε. Δεν μπορεί, σίγουρα το 'βαλαν σκοπό τους να μας τρελάνουν! Ίσως όμως και να 'χουν μελετήσει καλά στίχους του Κώστα Βάρναλη για τη λαϊκή ψυχή. Εκείνους δηλαδή τους στίχους του πολυβραβευμένου ποιητή και υποστηρικτή μιας φωτεινής κοινωνίας, που λένε πως οι λαοί τείνουν συχνά «να πιστεύουν πιότερο τ' αυτιά τους, παρά τα μάτια τους. Πιότερο το μύθο παρά τα γεγονότα. Πιότερο τη φαντασία τους από την κρίση τους...».

Γράφει ο Χρήστος Κορφιάτης

Αν είναι έτσι, πάμε «πάσο», καθώς λέμε, μολονότι ο Βάρναλης με το έργο του, σύμφωνα και με μια μελέτη της ποίησής του γραμμένη στην Κέρκυρα το 1960 από τον Ι. Σ. Περιθειώτη όπως ήταν το ψευδώνυμο που προτιμούσε, δηλαδή τον γυμνασιάρχη Γιάννη Σαρακηνό, πρέσβευε σαφώς την τελική νίκη των λαών και την ήττα κάθε ιδεαλιστικής απάτης. 

Εκφράζουμε μάλιστα την κατανόησή μας και τη συμπάθειά μας προς τους αγαπητούς και αξιότιμους συμπολίτες μας επικεφαλής των συνδυασμών «Ιόνιο Δυνατά» κυρία Ρόδη Κράτσα, «Ιόνια Εποχή» κ. Γιάννη Τρεπεκλή, «ΑΝΑΣΑ» κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, «Μένουμε Ιόνιο» κυρία Μαρία Δρυ και «Αριστερή Αγωνιστική Συνεργασία για τα Επτάνησα» κ. Γιώργο Ραιδεστινό για την τόσο δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται, αναγκαζόμενοι να επινοούν κάθε λογής προσβλητικούς για την κοινή νοημοσύνη ισχυρισμούς, όταν έρχονται σε επαφή με τους δυνητικούς ψηφοφόρους τους. Ομολογούμε πως ούτε εμείς θα μπορούσαμε να βγούμε αξιοπρεπώς από τα αδιέξοδά τους. Ολημερίς κι εμείς, όπως κάνουν αυτοί τώρα, στις ίδιες νοηματικές ακροβασίες απόκρυψης της ένδειας και της αντιφατικότητας των επιχειρημάτων τους θα επιδιδόμασταν, εφόσον είχαμε αυτό το ταλέντο τους. 

Ακόμα πιο πολύ εκφράζουμε για τον ίδιο λόγο τη συμπάθειά μας σε όσους απλούς υποψήφιους αυτών των συνδυασμών, φίλους και μη, έχουν μπει σε αυτή την περιπέτεια, καλούμενοι τώρα να συμβιβάσουν ασυμβίβαστα μεταξύ τους επιχειρήματα, ενώ μας έχουν συνηθίσει σε έντιμο και ευθύ λόγο. 

Από πού να αρχίσουμε όμως και πού να τελειώσουμε;

Ελάτε λίγο στη θέση της κας Ρόδης Κράτσα και του «Ιόνιο Δυνατά». Υπερασπίζονται με φανατισμό, ως επωφελές και αποτελεσματικό, ένα έργο ταύτισης με τις προτεραιότητες της γνωστής και τρικομματικής αποδοχής εφαρμοζόμενης πολιτικής ενός τύπου «ανάπτυξης» με «ατμομηχανές» τα μεγάλα πορτοφόλια και με παράκαμψη των λαϊκών αναγκών και προτεραιοτήτων σε δεύτερη μοίρα ή, πιο απλά, «όταν μπορέσουμε». Ωστόσο, το έργο αυτό οι άνθρωποι που το εκθείαζαν και το υλοποίησαν κατέχοντας μέχρι το παρά πέντε των εκλογών τις «θέσεις - κλειδιά» στη διοίκηση της ΠΙΝ υπό την ηγεσία της περιφερειάρχη, ως αντιπεριφερειάρχες στους πιο κρίσιμους τομείς, βρίσκονται πια σε άλλον συνδυασμό και λούζουν τον μέχρι χτες συνδυασμό τους πατόκορφα, διαψεύδοντας την απερχόμενη περιφερειάρχη για το έργο. Η οποία με τη σειρά της εκθέτει ως αδιάφορους για τα λαϊκά προβλήματα - όπως αυτό της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους - και διαχειριστικά ανίκανους, ως «μηδενικά» και «βαρίδια» μάλιστα, εκείνους που επιτέλεσαν το κατά τα άλλα σπουδαίο έργο! 

Η κραυγαλέα αντίφαση των λεγομένων του συνδυασμού της αγαπητής κας Κράτσα ίσως και να 'ναι κάπως πιο εύκολα διαχειρίσιμη, ωστόσο, μπροστά σ' εκείνες ανταγωνιστών της που μοιάζουν σε τόσα και τόσα χαρακτηριστικά τους, παρά τις διαφορές που έχουν, σαν μια σταγόνα νερό.  

Έτσι, σαν να τα 'χουν χαμένα φέρονται με τη σειρά τους η «Ιόνια Εποχή» και ο εξίσου καλός στις πολιτικές ακροβασίες υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Γιάννης Τρεπεκλής, σχεδόν φτύνοντας - θα μας συγχωρέσουν ελπίζουμε για την υπέρβαση αυτή του λόγους μας - τον πολιτικό εαυτό τους. Στον συνδυασμό αυτό μοιάζουν να είναι σε ακόμη χειρότερη θέση. Εκεί που «το έπαιζαν» διαφορετικοί από την κα Κράτσα και το δικό της «Ιόνιο Δυνατά», ως εναλλακτικός συνδυασμός με δήθεν διαφορετική πολιτική νέων και «άφθαρτων» στελεχών, μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα, καθώς απορρόφησαν τα στελέχη που διοικούσαν τους πιο νευραλγικούς τομείς της ΠΙΝ, έγιναν «Ιόνιο Δυνατά» με άλλο όνομα. «Ιόνιο Δυνατά» Νο 2. Πυροβολώντας κατακούτελα τον εαυτό τους. 

Επειδή το είχε έτοιμο φαίνεται από καιρό, προτού οι τόσοι αντιπεριφερειάρχες και τομεάρχες της κας Κράτσα δουν «το φως το αληθινό» στο ψηφοδέλτιο του κ. Τρεπεκλή, η «Ιόνια Εποχή» δεν δίστασε να «βγάλει στον αέρα» ένα spot - κόλαφο. Υποτίθεται ότι αυτό προσβάλλει το αναιμικό έργο της περιφερειάρχη, αποκαλύπτοντας ένα μέρος από την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, με τα μάτια τους - θα λέγαμε - και όχι με τ' αυτιά τους. Κατ' ουσία, όμως, το spot αποκαλύπτει τα κάθε άλλο παρά φιλολαϊκά πεπραγμένα του νέου ηγετικού επιτελείου της «Ιόνιας Εποχής» και ότι αυτή αποτελεί στην πραγματικότητα «μία από τα ίδια». Ένα φτυστό δίδυμο αδελφάκι του «Ιόνιο Δυνατά»! 

Όπως είναι άλλωστε δίδυμα και υπηρετούν τον ίδιο σκοπό της εξυπηρέτησης των δικών τους αλληλοσυγκρουόμενων, όμως, προτεραιοτήτων, εκείνα τα μεγάλα και μικρομέγαλα οικονομικά συμφέροντα που είναι δυσαρεστημένα από τη μετρήσιμη με δικές τους μεζούρες «απόδοση» της κυρίας Κράτσα και εκείνα που εμφανίζονται πιο ικανοποιημένα και συνεχίζουν να προκρίνουν εκείνη ως καλύτερη λύση.    

Άλλωστε τόσον καιρό μια χαρά «έστρωνε τον δρόμο» του κ. Τρεπεκλή η «ΑΝΑΣΑ», εστιάζοντας στην προσωπική αποδόμηση της κας Κράτσα ως αξιόπιστης ηγεσίας της ΠΙΝ, εισφέροντας, όσο και να 'ναι, κάποιους τέτοιους κρίσιμους «πόντους» σε αυτή τη μόνο  προσωπική νεοδημοκρατική ωμή αντιδικία. Έτσι και τα καταφέρει ο κ. Τρεπεκλής, τον κ. Γαλιατσάτο οφείλει να ορίσει Νο 2 στην ΠΙΝ, «τιμής ένεκεν» για τις υπηρεσίες που μονότονα και βαρετά του προσέφερε τόσον καιρό βάλλοντας προσωπικά - και μόνον έτσι - εναντίον της κας Κράτσα, ενώ εκείνος φρονίμως ποιών σιωπούσε, αφήνοντας σε άλλους αυτό το θλιβερό έργο. Αφού δεν είχε λόγους να αντιτάσσεται στην ουσία της πολιτικής που εξέφραζε η περιφερειάρχης, ο επικεφαλής του «ΑΝΑΣΑ» εστίαζε στο πρόσωπό της, ώστε να καλύπτει - συχνά με αστερίσκους για το θεαθήναι - τις εξόφθαλμες συμπτώσεις πολιτικής. Πολύ αργά, τώρα, σαν να κατάλαβε τι έκανε, «τρέχει και δεν φτάνει», καθώς λέμε, στρεφόμενος εναντίον αλλήλων, ενώ την ίδια ώρα, αφού βοούν ακόμη τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας του συνδυασμού του στην ΠΙΝ, τα μισά μέλη του εξακολουθούν να καμαρώνουν δημοσίως για εκείνη, ενώ τα άλλα μισά, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, ψελλίζουν μισόλογα μήπως, σαν να υπάρχει μία πιθανότητα στο εκατομμύριο, έκαναν ενδεχομένως κάποιο λάθος στην υπόθεση μόνο των απορριμμάτων και των αξέχαστων ΜΑΤ! 

Μέχρι προχτές ο συνδυασμός τους σάλπιζε «αντι-κρατσικό» - κατά το «αντι-μητσοτακικό» -   μέτωπο, λες και ήταν Γραφείο Τύπου του επερχόμενου κ. Τρεπεκλή, υιοθετώντας μια ρηχή και επιφανειακή κριτική και αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πυρήνα της πολιτικής που ακολουθούσε η απερχόμενη περιφερειάρχης. Τώρα σαλπίζει... ένας Θεός ξέρει τι! 

«Σκοτώνονται» χωρίς ανάσα άλλωστε, όπως έδειξε η δημόσια οικεία επίθεση που δέχθηκε μέλος του για προγενέστερο άρθρο του στο διαδίκτυο, ανάμεσα σε εκείνους που επιμένουν ότι καλώς επελέγη ως επικεφαλής ο κ. Γαλιατσάτος διότι άκουσον-άκουσον δεν υπάρχει ούτε για δείγμα... «μάγκας» στην Κέρκυρα (!!!) και στους υπόλοιπους που μπας και σωθούν προτιμούν να διαψεύδουν τα αδιάψευστα ή, πιο αξιοπρεπώς, κουνάνε σιωπηλά το κεφάλι. Άντε, με το καλό να προτείνετε και τη μεταφορά της έδρας της ΠΙΝ σε άλλο νησί με «μάγκες»! 

Τουλάχιστον όμως εκείνοι, αφού δεν συνέπραξαν ως πλειοψηφία συμπολίτευσης και διοίκησης της ΠΙΝ διοριζόμενοι από την κα Κράτσα σε κρίσιμα πόστα, δεν βρίσκονται στην απελπιστική θέση της εξίσου αγαπητής κας Μαρίας Δρυ και του «Μένουμε Ιόνιο». Ακριβώς γι' αυτό, επειδή ο χώρος που η κα Δρυ εκπροσωπεί ήταν συμπολίτευση και πολλές φορές «βασιλικότερο του βασιλέως» μέρος της πλειοψηφίας της κας Κράτσα στην ΠΙΝ, διαβάζεις, διαβάζεις, διαβάζεις κείμενα του συνδυασμού «Μένουμε Ιόνιο» και δεν βγάζεις άκρη για τη συνένοχη πολιτική που ακολούθησε ο χώρος όλα τα τελευταία χρόνια και για το αν ήταν συμπολίτευση ή αντιπολίτευση. Κατά τα άλλα, ενώ ο χώρος αυτός είχε λάβει ολόκληρον αντιπεριφερειάρχη στη διοίκηση της ΠΙΝ ως αντάλλαγμα για την πλήρη υποστήριξη που της  προσέφερε, υποτίθεται πως η πλειοψηφία υπό την κα Κράτσα ήταν απλώς «ματαιοδόδοξη» και έπραξε ερήμην του χώρου όσα διέπραξε! Με άλλα λόγια... όποιος θέλει μας πιστεύει, δημοκρατία έχουμε, ακόμα και το μεγαλύτερο ψέμα μπορεί να λέει ο καθένας και η καθεμιά και σε όποιον αρέσει! 

Μέρος αυτού του τραγέλαφου, σε άλλον εξίσου αναξιόπιστο ρόλο αλλαγής - μούφας στην ΠΙΝ, δέχθηκε να γίνει, ως πέμπτο μέλος του, ή «ΑΝΑΣΑ Νο 2», ο συνδυασμός «Αριστερή Αγωνιστική Συνεργασία για τα Επτάνησα» υπό τον κ. Γιώργο Ραιδεστινό - υποσχόμενος μάλιστα «ομελέτα χωρίς αβγό», καθώς λέμε. Προφανώς στους συντελεστές του δεν φάνηκε πολύ... επαναστατικός, όσο ο βαρύγδουπος δικός τους, ο τίτλος «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» που φέρει ο αγωνιστικός έτερος συνδυασμός που δεν αρέσκεται σε ταμπέλες, για να ενταχθούν σ' εκείνον και να τον υποστηρίξουν όπως έκαναν ένα σωρό άλλοι προερχόμενοι από διάφορους χώρους, όπως το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συντασσόμενοι με εκείνους του ΚΚΕ. Έτσι, στη διακήρυξη ανακοίνωσης του «αριστερού» και «συνεργατικού» αυτού συνδυασμού επιμελώς βάλλεται μοναχά εκείνος της απερχόμενης πλειοψηφίας της ΠΙΝ. Δεν αναφέρεται ούτε μία λέξη ενδεικτικά για την ανάλογη σε πεπραγμένα θητεία του «ΑΝΑΣΑ» στην ΠΙΝ. Σαν να μην ήταν κι αυτοί οι ίδιοι μέρος του τότε, προφανώς επειδή δεν διαφέρουν από αυτόν σε τίποτα ουσιαστικό και δεν «τα βρήκαν» ακόμα. Για να επιπλεύσουν προτιμούσαν «συμφωνίες κορυφών», αρκούμενοι τελικά σε υπονόμευση στο περιβάλλον τους εκείνου μόνο του συνδυασμού που με επικεφαλής μια κομμουνίστρια με μακρά θητεία στην Τοπική Διοίκηση και μέλη του πολλούς ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές καταβολές και ιδέες το 2019 είχε λάβει διψήφιο ποσοστό, απειλητικό για τους τρικομματικής προέλευσης «κλειδοκράτορες» της ΠΙΝ από τη δημιουργία της ίσαμε σήμερα. 

Κοντολογίς, πέντε κατά τα άλλα άξιοι και ικανότατοι ίσως σε προσωπικό επίπεδο ηγέτες ισάριθμων συνδυασμών επιδίδονται χωρίς πολιτική αιδώ, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, σε έναν τραγέλαφο αλληλοσυγκρουόμενων επιχειρημάτων αυτών των ιδίων! 

Υπάρχει ως γνωστόν - μόλις τον αναφέραμε - κι ένας ακόμη Ιόνιος συνδυασμός. Αουτσάιντερ, αφού το 2019 είχε τιμηθεί με σημαντικότατο διψήφιο ποσοστό. Με επικεφαλής του μια κυρία, Κερκυραία πρώην υπάλληλο σε τραπεζικά γκισέ, από αγωνιστική γενιά, που έχει πείρα 33 χρόνων ενασχόλησης με την Τοπική Διοίκηση και ονομάζεται Αλεξάνδρα Μπαλού και με μέλη του και συνυποψήφιους, συμπίπτοντας σε πρόγραμμα αναδημιουργίας, πρόσωπα γνωστά όπως είναι οι κ.κ. Κώστας Παπικινός, Χαράλαμπος Αρβανιτάκης, Χρήστος Τσερκάνος, Γιώργος Κεντρωτής, οι κες Έφη Κάντα και Βέρα Κορωνάκη, ο κ. Βασίλης Γισδάκης, πλάι σε ακόμη πιο γνωστά πρόσωπα που διέπρεψαν και διαπρέπουν σε μέτωπα της καθημερινής ζωής ημών και των παιδιών μας, όπως ο κ. Μπάμπης Χαραλάμπους και ο κ. Ηλίας Μιχαλαρέας. Που χρόνια τώρα όλοι τους αγωνίζονται με σεμνότητα, με αξιοπρεπή, συνεπή και διόλου αντιφατικά επιχειρήματα και με πολλές ιδέες για την άμεση βελτίωση της ζωής σε κάθε έναν από τους διαφορετικούς τομείς της, για εμάς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Και με πολλήν αγάπη όχι μόνο για την Κέρκυρα ως Λιστόν και φύση, αλλά ταυτόχρονα για τους ανθρώπους της. Αυτούς  που μοχθούν σε αυτήν και στερούνται ζωτικών υπηρεσιών και υποδομών, ενώ ο μεγάλος πλούτος που νυχθημερόν δημιουργούν ρέει κυρίως, όπως έγινε προ μηνών με την απόφαση δωρεάν επιχορήγησης ύψους δεκατεσσάρων εκατ. ευρώ σε ξενοδοχειακή επιχείρηση έντεκα χιλιόμετρα από την πόλη μας, σε λίγες, παραφουσκωμένες τσέπες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search