• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ισραηλινά τανκς μπήκαν τη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας Ισραηλινά τανκς μπήκαν τη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας

Μεγάλη χερσαία επίθεση στη Γάζα-Νέο αδιέξοδο στον ΟΗΕ

October 26, 2023 805
 ΠΗΓΗ: 
Αμφισβητεί τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων ο Τζο Μπάιντεν. Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., σήμερα η κατάσταση στη Γάζα.
Ισραηλινά τανκς μπήκαν τη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σχετικά μεγάλη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά και άρματα μάχης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ, είδηση που επιβεβαίωσε αργότερα και το ισραηλινός στρατός.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο περιέγραψε την επιδρομή ως τη μεγαλύτερη από όσες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, ενώ η επίθεση στην αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή μπαίνει στην 20η ημέρα της, με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ να προτείνει την παράταση της εκκένωσης των κοινοτήτων κατά μήκος του φράχτη της Γάζας και των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο έως τα τέλη Δεκεμβρίου

Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί με βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Al Jazeera Arabic στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, να δείχνει τον απόηχο μιας μεγάλης ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής που έπληξε πολλά κτίρια στην Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

Στο βίντεο, διασώστες και πολίτες φαίνονται να προσπαθούν να σκάψουν μέσα στα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε, μέσα σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, ενώ άλλοι μεταφέρουν τα βαριά τραυματισμένα θύματα σε νοσοκομείο, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 18 νεκρούς, πολλοί εκ των οποίων παιδιά.

Παράλληλα, λίγες ώρες μετά την τραγωδία που έζησε ανταποκριτής του Al Jazeera ο οποίος έχασε όλη την οικογένειά του, ο ραδιοφωνικός σταθμός Αλ Ακσά, που πρόσκειται στην Χαμάς, ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι η δημοσιογράφος του Ντοάα Ασράφ σκοτώθηκε, μαζί με το παιδί της, κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.

 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν πλήγμα στον Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους – αέρος. «Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος βλήθηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. «Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση».

Την ίδια ώρα εντάθηκαν και οι ολονύχτιες επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου τουλάχιστον 85 Παλαιστίνιοι – μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες – συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, ανεβάζοντας σε 1.450 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις 7 Οκτωβρίου.

Δεκάδες βαριά οπλισμένοι Ισραηλινοί στρατιώτες εθεάθησαν να εισβάλλουν στη γειτονιά Σουαφάτ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς οι νυχτερινές επιδρομές συνεχίζονται με στόχο κατοίκους στα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Al Jazeera Arabic στο X, πρώην Twitter.

Ξεχωριστές ισραηλινές επιδρομές νωρίς την Πέμπτη αναφέρθηκαν επίσης στο παλαιστινιακό χωριό Μπέιτ Χαλίλ, βόρεια της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και στη Ναμπλούς.

Νέο αδιέξοδο στον ΟΗΕ

Εντωμεταξύ, δύο ακόμη ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έγινε κατορθωτό να εγκριθούν, μετά την άσκηση βέτο εκατέρωθεν, παρατείνοντας το διπλωματικό αδιέξοδο.

Το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Ρωσία, ζητώντας «ανθρωπιστική εκεχειρία» και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας υποστηρίχθηκε από την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Γκαμπόν. ΗΠΑ και Βρετανία το καταψήφισαν, ενώ απείχαν εννέα χώρες-μέλη (Γαλλία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Βραζιλία, Ισημερινός, Γκάνα, Μοζαμβίκη και Ιαπωνία).

Νωρίτερα, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Το σχέδιο καταψηφίστηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίχθηκε από 10 χώρες-μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Ισημερινό, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία), ενώ Βραζιλία Μοζαμβίκη απείχαν από την ψηφοφορία.

Άλλα, μη μόνιμα, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ φέρονται τώρα να προετοιμάζουν ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος που θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Αμφισβητεί τον αριθμό των νεκρών ο Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αντιδράσεις καθώς αμφισβήτησε τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα και περιέγραψε τους θανάτους αθώων Παλαιστινίων στον πολιορκημένο θύλακα ως «το τίμημα του πολέμου».

«Δεν έχω ιδέα αν οι Παλαιστίνιοι λένε την αλήθεια για το πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Είμαι όμως βέβαιος ότι αθώοι έχουν χάσει τη ζωή τους και αυτό είναι το τίμημα της διεξαγωγής ενός πολέμου», είπε ο Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε που επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 6.546 Παλαιστίνιοι έχουν  σκοτωθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και 102 στη Δυτική Όχθη, ενώ περισσότεροι από 1.405 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Εντωμεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ ενός ψηφίσματος, το οποίο προτάθηκε από τον νέο Πρόεδρο Μάικ Τζόνσον και επιβεβαιώνει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ.

Η Βουλή υποστήριξε το ψήφισμα με 412 ψήφους υπέρ, 10 κατά, με έξι μέλη να ψηφίζουν «παρών», αντανακλώντας την παραδοσιακή ισχυρή υποστήριξη του Κογκρέσου στο Ισραήλ.

Οι εκπρόσωποι που καταψήφισαν το μέτρο ήταν οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί Ρασίντα Τλάιμπ, Κόρι Μπους, Αλεξάνδρεια Οκάσιο-Κόρτεζ και Ιλχάν Ομάρ, καθώς και ο Ρεπουμπλικανός Τόμας Μάσι από το Κεντάκι.

Στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. η κατάσταση στη Γάζα

Λίγες ημέρες μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι 27 θα συζητήσουν και πάλι σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής για τη Μέση Ανατολή, καθώς η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία.

Η συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, αναμένεται να επικεντρωθεί στην έκκληση για «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

 

Μετά από μέρες διαπραγματεύσεων, ένα προσχέδιο δήλωσης για τη σύνοδο κορυφής φέρεται να ζητά «συνεχιζόμενη, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ωστόσο, η δήλωση, η οποία είναι πιθανόν να αλλάξει κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπολείπεται της έκκλησης των Ηνωμένων Εθνών για «κατάπαυση του πυρός».

Το μπλοκ των 27 αγωνίζεται τόσο για ενότητά του, όσο και για επιρροή ενόψει της κρίσης που έχει τυλίξει τη Μέση Ανατολή από τότε που η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες, η Γαλλία, μέλος της Ε.Ε., επανέλαβε ότι υποστηρίζει σθεναρά τη στρατηγική της ισραηλινής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ.

Αναστολή των επιθέσεων ζητά η Ιαπωνία

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιόκο Καμικάουα συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Ιαπωνία, Γκιλάντ Κοέν, για να καταθέσει το αίτημα του Τόκιο για προσωρινή αναστολή των μαχών στη Γάζα.

Σε δήλωση που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο διπλωματών αργά την Τετάρτη είχε ως στόχο να πιέσει το Ισραήλ να αναστείλει τις μάχες και να επιτρέψει την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους περισσότερους από δύο εκατομμύρια πολίτες που ζουν στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Λιβύη: Να φύγουν όσοι στηρίζουν το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, το εγκατεστημένο στην ανατολική Λιβύη κοινοβούλιο απαίτησε, χθες Τετάρτη, την άμεση αποχώρηση των πρεσβευτών χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ, αναφερόμενο ονομαστικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες, ο θεσμός, προσκείμενος στο στρατόπεδο του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απαίτησε ακόμη να ανασταλεί ο εφοδιασμός των χωρών αυτών με λιβυκούς υδρογονάνθρακες αν δεν σταματήσουν οι σφαγές Παλαιστινίων.

«Απαιτούμε από τους πρεσβευτές των κρατών που υποστηρίζουν τη Σιωνιστική οντότητα Ισραήλ στα εγκλήματά της να εγκαταλείψουν αμέσως το έδαφος της Λιβύης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Εάν οι σφαγές που διαπράττει ο σιωνιστής εχθρός δεν σταματήσουν, απαιτούμε από την κυβέρνηση της Λιβύης να αναστείλει την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κράτη που την υποστηρίζουν», συνέχισε.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search