• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Αψυχολόγητες μεθοδεύσεις εις βάρος των ψυχολόγων

May 31, 2024 525
Ο υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος προωθεί σχέδιο επαναρρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, με στόχο την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών ιατρικών σχολών και το βόλεμα όσων δεν διαθέτουν κανονικό πτυχίο Ψυχολογίας.
Πώς επιχειρεί να στήσει ένα ΝΠΔΔ το οποίο θα χορηγεί άδειες, αγνοώντας τον ΣΕΨ που είναι ο μοναδικός επίσημος φορέας του κλάδου.

Την παραθεσμική επαναρρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του επαγγέλματος του ψυχολόγου επιχειρεί εν κρυπτώ και πραξικοπηματικά ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, τον τελευταίο καιρό. Αγνοώντας επιδεικτικά τον μοναδικό επίσημο φορέα και εκπρόσωπο του κλάδου, τον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), έχει ήδη αρχίσει ν’ απεργάζεται σχέδιο αποχαλίνωσης του πλαισίου πιστοποίησης προσόντων και χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος.

 

Για κάλυψη έβαλε μπροστά ένα επιστημονικό σωματείο, την Ελληνική Εταιρεία Ψυχολόγων (ΕΛΨΕ) και θα φτιάξουν, όπως διαφημίζουν αμφότεροι, ένα αχρείαστο ΝΠΔΔ για να ορίσει τα ήδη… ορισμένα. Γιατί όλα αυτά; Μόνο οι ψυχολόγοι ξέρουν. Και η κυβέρνηση, η οποία, μετά την αντισυνταγματική νομιμοποίηση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, προχωρά στο επόμενο βήμα. Ετοιμάζει το έδαφος για τις ειδικότητες που θα κατακλύσουν την αγορά της Υγείας. Σύντομα θ’ ανοίξει η πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή. Τα κολέγια θα βαφτιστούν Πανεπιστήμια και θα μπορούν, επίσης, να ανοίξουν κι αυτά μια Ιατρική Σχολή. Το έχει κάνει ευκολάκι η κυβέρνηση. Θα βγουν πολλοί γιατροί στην αγορά. Γιατί να εμποδιστούν οι ψυχολόγοι; Γιατί πρέπει, ντε και καλά, να έχουν κι αυτοί στο βιογραφικό τους πολυετείς σπουδές και πρακτική άσκηση; Μια γενική άδεια από ένα ΝΠΔΔ αρκεί.

Αυτή είναι η ιδέα και την προώθηση ανέλαβε ένα από τα δύο διαμάντια του υπουργείου Υγείας. Ο υφυπουργός που, όπως φαίνεται, δεν σταματά να καλπάζει στο λαμπρό πεδίο όπου συγκλίνουν η επιστήμη και η πολιτική. Με την ίδια πάντα -φανταζόμαστε- έντονη, επιθετική και βιολογικά προικισμένη ρώμη που νιώθει ως αρσενικό. Λόγια δικά του χρησιμοποιούμε. Βιολογικά εξήγησε τις γυναικοκτονίες, λογική έχει βρει τη χρήση πλαστικών σφαιρών αδιακρίτως και αναπολόγητα από την αστυνομία και πάντα δηλώνει έτοιμος για την επίδειξη των εθνικοπατριωτικών του φρονημάτων. Δύσκολο να πεις στον αχαλίνωτο να φρενάρει. Πρέπει, όμως, να καταλάβει ότι όλοι τον έχουν πάρει χαμπάρι.

 

Οπως έγινε απολύτως κατανοητό γιατί, έτσι βιαστικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να νομιμοποιήσει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, το ίδιο άμεσα γίνονται αντιληπτές όλες οι παράπλευρες ενέργειες για να στρωθεί καλά το έδαφος στις νέες αγορές Υγείας. Το πεδίο της Ψυχικής Υγείας κρίθηκε εύκολο, όπως φαίνεται, από την κυβέρνηση. Κρύβεται στα σκοτάδια της.

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
 

Δεν πρόκειται, απλώς, για πολιτική μεθόδευση αλλά για τρομακτική εξέλιξη. Μαζί με όλες τις άλλες που έχει δρομολογήσει η ηγεσία αυτού του υπουργείου. Για ακόμη μία φορά, γίνεται παιχνίδι συμφερόντων το αγαθό της υγείας, το συνταγματικά προβλεπόμενο και πολιτικά διωκόμενο. Οι ψυχολόγοι έχουν βγει στα κάγκελα. Η διαμάχη έχει φτάσει στο αποκορύφωμα. Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων καταγγέλλει τις υπόγειες ενέργειες που γίνονται και καλεί τον υφυπουργό «να δηλώσει ότι το επάγγελμα είναι νομοθετικά ρυθμισμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα από το 1979». Εκτός εάν, όπως τονίζουν, «από μόνος του θεωρεί ότι οι άδειες άσκησης επαγγέλματος που χορηγεί η πολιτεία (νόμοι 991/79, 2646/98), τις οποίες έχουμε όλοι οι ψυχολόγοι, δεν είναι νόμιμες και ως εκ τούτου εργαζόμαστε παράνομα στη χώρα μας».

Αυτή τη στιγμή, ο υφυπουργός και η ΕΛΨΕ, αγνοώντας επιδεικτικά τον επίσημα αναγνωρισμένο ΣΕΨ, προχωρούν από κοινού για τη δημιουργία του νέου καθεστώτος αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων και χορήγησης αδειών άσκησης επαγγέλματος. Η ΕΛΨΕ, μάλιστα, έχει μεριμνήσει και για τις αρμοδιότητες του ΝΠΔΔ που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση. Και είναι πέραν όλων όσα συμφωνήθηκαν πριν από δύο χρόνια μεταξύ μεταξύ του ΣΕΨ, της ΕΛΨΕ και της Συνόδου των Προέδρων Τμημάτων Ψυχολογίας. Τότε είχε συμφωνηθεί, ομόφωνα, ότι η άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου στο μέλλον θα χορηγείται στους νέους ψυχολόγους εφόσον έχουν συμπληρώσει:

● 5 έτη ακαδημαϊκών σπουδών στην ψυχολογία (300 ECTS) και

● 1 έτος εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης (1.500 ώρες, 60 ECTS).

Παρ’ όλα αυτά, λίγο αργότερα, η ΕΛΨΕ διαφώνησε και έδωσε το δικό της πλαίσιο το οποίο και αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το τρέχον πλαίσιο που εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτό, το ΝΠΔΔ που θα δημιουργηθεί:

● Θα χορηγεί τις άδειες μέσω επιτροπών και όχι βάσει όσων ισχύουν σήμερα και είναι σύμφωνα με τον νόμο 991/1979.

● Θα χορηγεί μια ΓΕΝΙΚΗ άδεια ψυχολόγου, χωρίς πεδίο άσκησης του επαγγέλματος, με περιορισμένα δικαιώματα.

● Θα χορηγεί μια ΔΕΥΤΕΡΗ άδεια με εξειδίκευση, δηλαδή άδεια ειδικότητας βάσει μεταπτυχιακών προγραμμάτων τα οποία ουσιαστικά θα είναι το εξής ένα: Κλινική Ψυχολογία. Μόνον.

● Θα ανανεώνει την άδεια κάθε 7 χρόνια με την προϋπόθεση ανά διετία οι ψυχολόγοι να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν τουλάχιστον 20 ECTS, ήτοι βεβαιώσεις από επιπλέον «εκπαιδεύσεις» επί πληρωμή. Κι αν δεν τα έχουν, θα χάνουν και την άδεια.

Σημειωτέον, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΨ, «η συντριπτική πλειονότητα των μελών της ΕΛΨΕ δεν έχουν πτυχίο Ψυχολογίας, ούτε άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου, παρά μόνον έναν διδακτορικό τίτλο σπουδών σε σχέση με την επιστήμη της Ψυχολογίας. Μέσα από το ΝΠΔΔ θα επιχειρήσει ώστε όλα τα μέλη της ν’ αποκτήσουν άδεια και ειδικότητα!».

Το πιάσαμε το μήνυμα. Πώς θα είναι κερδοσκοπικά τα «μη κερδοσκοπικά» παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων; Κάπως έτσι θα γίνει αρμόδιο το αναρμόδιο ΝΠΔΔ των ψυχολόγων.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search