• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Αναγκαστικές μεταγραφές μαθητών και αλλαγή σχολείου!

October 13, 2024 176

Αναγκαστικές μεταγραφές και μάλιστα λίγο πριν τις πανελλήνιες στους μαθητές του 3ου λυκείου Μυτιλήνης είναι η ... προφορά του Υπουργείο παιδείας, μετά το πρωτοφανές κύμα συμπτύξεων σε όλη τη χώρα μεθοδεύοντας με τον τρόπο αυτόν την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Συγκεκριμένα, με το «έτσι θέλω» καταργήθηκε η θεωρητική κατεύθυνση του σχολείου εξαναγκάζοντας τους 9 μαθητές του τμήματος να κάνουν μεταγραφή σε άλλο σχολείο σε μια περίοδο, όπου θα έπρεπε να είναι απερίσπαστοι για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Αναγκαστική μεταγραφή
Λίγες μέρες αφότου χτύπησε το σχολικό κουδούνι για την νέα χρονιά, οι μαθητές της τρίτης λυκείου στο 3ο λύκειο Μυτιλήνης ήρθαν αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση. Συγκεκριμένα, η διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσε τους μαθητές της τρίτης λυκείου, που επέλεξαν την θεωρητική κατεύθυνση, πως πρέπει να κάνουν μεταγραφή σε ένα άλλο σχολείο. Ο λόγος; Επειδή ήταν 9 παιδιά. Πρόκειται για την γνωστή τακτική συγχωνεύσεων, στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση με στόχο να «Σαρδελοποιήσει» τους μαθητές και να αφανίσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Στο άκουσμα αυτής της απόφασης γονείς και μαθητές του 3ου λυκείου Μυτιλήνης ξεσηκώθηκαν με αταλάντευτη αποφασιστικότητα κάνοντας καταλήψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Αρχικά, όλο το σχολείο έκανε αποχή για μια εβδομάδα.
Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός, πως το σχολείο, στο οποίο «διέταξε» η δευτεροβάθμια να πάνε έχει στην θεωρητική κατεύθυνση έχει 6 μαθητές, δηλαδή λιγότερους.

Σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ stonisi.gr φέρνει στο φως ο δικηγόρος Στρατής Πέτρου, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση μαθητών και γονέων του σχολείου. Στη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Θράσο Αβραάμ, ο κ. Πέτρου περιέγραψε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη», καθώς μαθητές του τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού έχουν αφεθεί χωρίς διδασκαλία, λίγους μήνες πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, μετά από μερικές εβδομάδες κανονικής λειτουργίας, το σχολείο ανακοίνωσε ξαφνικά ότι τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού θα διακοπούν λόγω μικρού αριθμού μαθητών – μόλις 9, έναντι του ορίου των 13 που απαιτείται βάσει υπουργικής απόφασης. Αυτό οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις από γονείς και μαθητές, καθώς θεωρούν ότι η απόφαση είναι αυθαίρετη και τους αδικεί.

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»: Καταγγελία για άνιση μεταχείριση

Ο κ. Πέτρου τόνισε πως η απόφαση αυτή παραβιάζει το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, καθώς σε άλλα σχολεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του 4ου Λυκείου Μυτιλήνης, λειτουργούν τμήματα με λιγότερους από 9 μαθητές. Η κατάσταση αυτή, όπως δήλωσε, γεννά σοβαρά ερωτήματα για τη δικαιοσύνη και την ομοιομορφία στην εφαρμογή των κανονισμών από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο δικηγόρος κατηγόρησε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου για «διακριτική μεταχείριση» των μαθητών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την παιδαγωγική λογική πίσω από την απόφαση. Επιπλέον, κατήγγειλε ότι οι εκπαιδευτικοί αρνούνται να μπουν στις τάξεις των μαθητών με βάση «προφορικές εντολές», χωρίς να υπάρχει επίσημη απόφαση ή έγγραφο.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών και νομικές κινήσεις

Οι μαθητές, που βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση της σχολικής τους ζωής, καθώς προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση αβεβαιότητας. Η ψυχική τους υγεία, όπως αναφέρει ο κ. Πέτρου, έχει επηρεαστεί σοβαρά, ενώ οι γονείς ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η διακοπή των μαθημάτων στην ακαδημαϊκή τους απόδοση.

 

Η πλευρά των μαθητών και των γονέων έχει ήδη αποστείλει εξώδικο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητώντας την άμεση επαναφορά των μαθημάτων. «Δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση», δήλωσε ο δικηγόρος, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η κατάσταση, θα προχωρήσουν σε δικαστικές ενέργειες.

 

Ένα πολιτικό ζήτημα με εκπαιδευτικές και κοινωνικές διαστάσεις

Ο κ. Πέτρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολιτική διάσταση του θέματος, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «αδιανόητη» για μια ευρωπαϊκή χώρα το 2024. «Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν παιδιά που δεν κάνουν μάθημα επειδή κάποιοι αποφάσισαν αυθαίρετα να μην λειτουργήσει το τμήμα τους;», διερωτήθηκε ο δικηγόρος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο σχολείο, αλλά την ευρύτερη εκπαιδευτική πολιτική του κράτους.

Καθώς το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, οι γονείς, οι μαθητές και ο κ. Πέτρου βρίσκονται σε αναμονή της αντίδρασης των αρμόδιων αρχών, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει άμεση λύση και αποκατάσταση της ομαλότητας στη σχολική κοινότητα.

 

 
 
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« October 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search