• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Η οικογένεια, ο Τζήμερος και η παιδική εργασία

June 29, 2023 1027

 

Γιώργος X. Παπασωτηρίου

Μιλά για οικογένεια ο Τζήμερος που “δεν βλέπει” ότι 100.000 περίπου ανήλικα παιδιά απασχολούνται ως πάμφθηνη εργατική δύναμη κυρίως στον Τουρισμό και στην Εστίαση! (artinews.gr, 6.12.2022).

Μιλούν για οικογένεια οι της ΝΔ, όταν πριν ενάμισι χρόνο, υπήρξε συμφωνία του υπουργείου Εργασίας της κυβέρνησης και του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδας, για να απασχολούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες ανήλικα παιδιά που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Μιλούν για οικογένεια αυτοί που ανέχονται τη “μαύρη εργασία” σε βιοτεχνία ρούχων στο κέντρο της Αθήνας, στον Σταθμό Λαρίσης και αλλού, όπου δεκάδες παιδιά με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία εντοπίστηκαν να εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες. 

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που εφαρμόζουν «ελλιπή και ανεπαρκή μέτρα» για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού.

Αλλά το φαινόμενο της άγριας εκμετάλλευσης παιδιών δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι παγκόσμιο. Στις ΗΠΑ (Κεντάκι) πρόσφατα δύο 10χρονα βρέθηκαν να εργάζονται σε κουζίνα McDonald’s στις 2 τα ξημερώματα!

Τώρα η παιδική εργασία νομιμοποιείται.

Το 2023, γράφει ο LZ Granderson στους Los Angeles Times* «υπάρχουν συντηρητικοί νομοθέτες στο Ουισκόνσιν και αλλού που πιστεύουν ότι είναι καλή ιδέα οι 14χρονοι να εργάζονται…», αντί να πηγαίνουν στο σχολείο. Ήδη περισσότερες από 10 πολιτείες επιχειρούν να αλλάξουν τη νομοθεσία για την παιδική εργασία.

Η Αϊόβα θέσπισε νόμο την περασμένη εβδομάδα που επιτρέπει σε παιδιά να κάνουν πιο επικίνδυνες δουλειές. 

Στο Αρκάνσας, ένας 14χρονος δεν θα χρειάζεται πλέον να επιδεικνύει στον εργοδότη βεβαίωση γονικής έγκρισης. 

Στο Οχάιο, ένας 14χρονος μπορεί να εργαστεί μέχρι τις 9 το βράδυ κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Λέγεται ότι ο λόγος για τη χαλάρωση των νόμων που προστάτευε μέχρι σήμερα τα παιδιά από την εργασία προκύπτει από την έλλειψη εργαζομένων. Όμως οι συντηρητικοί έχουν βάλει στο στόχαστρο τους νόμους για την παιδική εργασία εδώ και δεκαετίες. Ο Πρόεδρος Ρίγκαν όχι μόνο πίεσε να επεκταθούν οι ώρες και οι τομείς εργασίας στους οποίους επιτρέπονταν να εργαστούν παιδιά ηλικίας έως 14 ετών, αλλά και ήθελε να επιτρέψει στους εργοδότες να πληρώνουν τα παιδιά με μικρότερο από τον κατώτατο μισθό ως έναν τρόπο αντιμετώπισης της ανεργίας! (ο “υποκατώτατος μισθός” για τους νέους θεσπίστηκε και στην Ελλάδα!)

Θυμίζουμε ότι κατά τη συμφωνία του Μπάιντεν με τους Ρεπουμπλικάνους για την αύξηση των ανώτατων ορίων του χρέους και κατ’ επέκταση του δημόσιου δανεισμού, οι Ρεπουμπλικάνοι μεταξύ άλλων απαίτησαν την επέκταση της νόμιμης «εργασίας» και σε παιδιά μέχρι 14 χρόνων καθώς και την περικοπή της επισιτιστικής βοήθειας σε μακροχρόνια ανέργους.

Και προσέξετε με τι ωραία λόγια και ευφημσιμούς ντύνουν τις πιο αισχρές πολιτικές τους, μιλούν για «ευημερία στην εργασία» (την φράση πρωτοχρησιμοποίησε ο Κλίντον). Μάλιστα, οι συντηρητικοί νομοθέτες υποστηρίζουν ότι οι «φτωχοί» είναι απλά «τεμπέληδες». 

Στο βιβλίο «2$ την ημέρα: Ζώντας με σχεδόν τίποτα στην Αμερική» (2015), υπάρχει η αναφορά σε μια μητέρα που πουλούσε πλάσμα (το αίμα της) δύο φορές την εβδομάδα για να ταΐσει την τετραμελή οικογένειά της.

 Έτσι φαίνεται να τα βγάζεις πέρα ​​στην εποχή της «ευημερίας στην εργασία», καταλήγει ο @LZGranderson.

Γι’ αυτό λέω πως η προστασία της οικογένειας και των παιδιών σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης (που λέγεται κατ’ ευφημισμό «ελεύθερος ανταγωνισμός»-συνώνυμο δήθεν της ελευθερίας και της δημοκρατίας!) είναι αδύνατη στο πλαίσιο του καπιταλισμού

https://www.latimes.com/opinion/story/2023-05-31/states-are-rolling-back-child-labor-laws-instead-of-fighting-poverty

πηγή: artinews.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search