• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός-ολετήρας του 2024

December 07, 2023 598

Κι ενώ ο Μητσοτάκης, αντί να δώσει άμεσες λύσεις βοήθειας στους κατεστραμμένους κατοίκους της Θεσσαλίας, μετατρέπει τις βιβλικές καταστροφές σε μία πρώτης τάξεως «επενδυτική» ευκαιρία για τις γνωστές μονοπωλιακές εταιρείες (σχέδια ανοικοδόμησης και υποδομών των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΕΛΑΚΤΩΡ, Μυτηλιναίος κλπ) και παράλληλα αντιπαρέρχεται με ανείπωτο κυνισμό το θέμα των Τεμπών, στη Βουλή κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα (21/11) ο νέος Προϋπο­λογισμός 2024, ο οποίος θα ψηφιστεί στις 17 Δεκέμβρη, μετά τη σχετική συζήτηση. Ο υπουργός Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης έδωσε το στίγμα: «η οικονομία ακόμη πιο ψηλά». Προφανώς αυτό ισχύει για τον κόσμο του πλούτου που θα βρεθεί αγκαλιά με την αύξηση του ΑΕΠ (233,8 δισ. €), το πρωτογενές πλεόνασμα (5 δισ. €), τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ κ.ά. Ο άλλος κόσμος, της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης θα έρθει και πάλι αντιμέτωπος με τους καθηλωμένους μισθούς, με τις αυξήσεις ψίχουλα που εξανεμίζονται στη στιγμή από την ακρίβεια που καλπάζει, τη φορολογική επιβάρυνση, τις μειωμένες δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα (Υγεία, Παιδεία, Πρό­νοια), την επιδοματική πολιτική των φιλοδωρημάτων. Περιττό να σημειώσουμε πως για άλλη μία φορά κυριάρχησε η αντίληψη που περονιάζει την κερδοσκοπική μανία της Δεξιάς. Έτσι, προβλέπεται ότι: «η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον προϋπολογισμό αποτελεί κύρια συνιστώσα του νέου συστήματος δημοσιονομικής μεταρρύθμισης που υποστηρίζει την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των πολιτικών και δράσεων της Δημόσιας Διοίκησης», που σημαίνει ότι η «πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη» αποτελούν το νέο ευρωπαϊκό και κυβερνητικό στόχο, στο βωμό του οποίου σφαγιάζονται τα λαϊκά εισοδήματα και παράλληλα χαρίζονται δισεκατομμύρια στην ξένη και ντόπια ολιγαρχία. Κατά την κυβέρνηση, εξαιτίας της τετραετούς περιόδου «δημοσιονομικής ευελιξίας» της ΕΕ, η διετία 2022-2023 ήταν περίοδος «ευημερίας» για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας (σημαντικά ελλείμματα το 2020-’21-’22) ούτως ώστε να μπορέσει να επιστρέψει από το 2024 στον νέο κύκλο ψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στοιχείο που ξεχωρίζει για μια ακόμα χρονιά είναι οι προβλέψεις για παραπέρα απογείωση της φοροληστείας, με απώτερο στόχο τα ματωμένα πλεονάσματα της τάξης των 5 δισ. €, διπλάσια σχεδόν από το 2023, σύμφωνα με το πρόγραμμα «ανάπτυξης» και τις επιταγές του Προγράμματος Σταθερότητας της ΕΕ. Το σύνολο των φόρων θα εκτιναχθεί στα 63 δισ. €, από τα οποία το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου 80%, κοντά δηλαδή στα 50 δισ. €, θα προέλθει από τους έμμεσους φόρους, που είναι οι πιο άδικοι φόροι, αφού πλήττουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, όπως είναι ο ΦΠΑ και οι κάθε λογής ειδικοί φόροι κατανάλωσης, όπως αυτοί στα καύσιμα και σε διάφορα άλλα προϊόντα.

***

Ο νέος Προϋπολογισμός, προϊόν ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, εμφανίζει πολλά στοιχεία -προφανώς εικονικά- που ωστόσο δεν ανατρέπουν τη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων. Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ οι άμεσοι φόροι εισοδήματος των φυσικών προσώπων αυξάνονται κατά 1,7 δισ. € σε σχέση με το 2023, με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης της τρομακτικής ακρίβειας που αφανίζει η αγορά ειδών λαϊκής κατανάλωσης.

Οι παροχές-ψίχουλα προς τους εργαζόμενους «αυξάνονται» κατά 1,3 δισ. €, ενώ οι «έκτακτες» Χριστουγεννιάτικές επιδοτήσεις-κοροϊδία των 350 εκατ. € σε 2,5 εκατ. πολίτες (περ. 140 €/άτομο εφάπαξ), παρουσιάζονται από το κυβερνητικό αλλοπρόσαλλο μπουλούκι ως υψίστη παροχή, ενώ η επιδοματική πολιτική αγιοποιείται, αποκλείοντας κάθε θεσμική κατοχύρωση των συνδικαλιστικών κατακτήσεων των προηγού­μενων χρόνων.

Παρατηρείται εξάλλου εκτίναξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 24,4 δισ., από 22,1 δισ. του 2022 (με αύξηση στα μη αλκοολούχα ποτά, στα αναψυκτικά και στο νερό με ανθρακικό που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης από 13% σε 24%), ενώ οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης καυσίμων παραμένουν στα 7,1 δισ. Συνολικά οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών εκτινάσσονται στα 35,1 δισ. €!
Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα φτάσει τα 6,69 δισ., αυξημένος κατά περίπου 2 δισ. €. Η αύξηση αποτυπώνει το άγριο κυνηγητό της κυβέρνησης απέναντι σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Κι ας δούμε τώρα το νέο «μπούκωμα» με δισεκατομμύρια φορολογικών κινήτρων στους «επενδυτές» της ξένης και ντόπιας ολιγαρχίας που λυμαίνεται τον τόπο.
Και αυτά αφορούν α) τη μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών, β) την κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα, γ) την εγγραφή στον Προϋπολογισμό, 8,5 δισ. μέσω του ΠΔΕ και άλλα 3,6 δισ. € μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δ) τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%, ε) τη μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών και ένα σωρό άλλες φορολογικές και εισφορολογικές απαλλαγές, κίνητρα, ενισχύσεις, επιδοτήσεις κλπ, με αποτέλεσμα ο λαός να φορτώνεται το 95% των φόρων.

***

Σε γενικές γραμμές ο Προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει: 1) Ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, 2) Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) 233,8 δισ., 3) εναρμονισμένο πληθωρισμό 4,1%, 4) αύξηση επενδύσεων κατά 15,1%, 5) ανεργία στο 10,6%, 6) κρατικό χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο 152,3%, 7) χρηματοδότηση Δήμων με επιπλέον 173 εκατ. €, που δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών. Προσθέτουμε πως το έλλειμμα στο ισοζύγιο των Δήμων θα είναι 297 εκατομμύρια, γι’ αυτό προωθείται η λεγόμενη επενδυτική δραστηριότητα των Δήμων σε έργα με διάφορα προγράμματα και δράσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή, πρόκειται για έργα που υπηρετούν τις μεγάλες εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτά τα έργα. Παραμένουν καθηλω­μένοι οι πόροι για την κάλυψη των λει­τουργικών δαπανών των σχολείων Πρωτο­βάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλειά τους. Υπάρχει έλλειψη ολοκληρωμένων αντιπυρικών έργων, καθαρισμού δασών, συντήρηση κρουνών κλπ και πάνω απ’ όλα η απουσία προσωπικού, που είναι η εύφλεκτη ύλη για τη συνέχιση του εγκλήματος. Το ίδιο ισχύει και στα αντιπλημμυρικά έργα ή την αντισεισμική θωράκιση. Για μια ακόμη χρονιά, η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 152 εκατ. στα Ασφαλιστικά ταμεία, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ, ΝΑΤ. Όμως δεν λέει κουβέντα για τους συνταξιούχους που θα χάσουν παραπέρα από την αγοραστική τους δύναμη, αφού η ονομαστική αύξηση μόλις κατά 3% (που δεν θα τη λάβει το 30% των συνταξιούχων) υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού πληθωρισμού και ειδικά των τροφίμων που κινούνται σε διψήφια ποσοστά. Εισάγεται η έμμεση ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η μειωμένη επιχορήγηση προς την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) κατά 100 εκατ. € το 2024, που προοιωνίζεται μείωση ακόμα και των κυβερνητικών ψίχουλων προς τους άνεργους. Έχουμε δραματικές περικοπές στην Υγεία και ένταση της εμπορευματοποίησης. Η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων συνεχίζεται, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει με βάση το πρόγραμμα προσλήψεων ότι η υποστελέχωση θα παραμείνει και ότι θα «χρηματοδοτεί» μόνον τα «μπαλώματα» και τις μετακινήσεις γιατρών. Όσο για τις προσλήψεις, αναφέρεται ρητά πως: «οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις τακτικού προσωπικού υπόκεινται σε περιορισμούς και κανόνες, προκειμένου να ελέγχεται η προκαλούμενη δαπάνη». Τέλος, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ για το 2024 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 200 εκατ. €.

***

Ο νέος Προϋπολογισμός, πέρα από τις βέβαιες αναπροσαρμογές των αριθμών και των ποσοστών, αποτυπώνει όλα τα χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής συγκυρίας, απαλλάσσει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο από φόρους, εισφορές και δεσμεύσεις, παρέχοντάς του παράλληλα ισχυρά «επενδυτικά κίνητρα», αποσυγκροτεί το δημόσιο τομέα με τις χιλιάδες των αποχωρήσεων που δεν αναπληρώνονται, αυξάνει -υπέρ των «επενδυτών»- το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ξεθεμελιώνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καταργεί Οργανισμούς και Υπηρεσίες, αποδιαλύει την Υγεία, αχρηστεύει την Παιδεία, πετσοκόβει την Πρόνοια, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, ξεπουλά όσο-όσο τη δημόσια περιουσία, χαρίζει τα «κόκκινα» δάνεια στα ξένα funds, συρρικνώνει το λαϊκό εισόδημα με τους ασήκωτους φό­ρους που περιλαμβάνει. Κι όλ’ αυτά προκειμένου να μεταγγίσει τα τεράστια ποσά που προκύπτουν με τις παραπάνω αντιδραστικές περικοπές, από τις τσέπες των εργατολαϊκών στρωμάτων, των επαγγελματοβιοτεχνών, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των συνταξιούχων κλπ, στα θησαυροφυλάκια των δανειστών-τοκογλύφων του ελληνικού κράτους και σε περιούσιους ντόπιους κεφαλαιοκράτες, ξένους επιχειρηματίες-«επενδυτές» και πάνω απ’ όλα στην κυριαρχία των πανίσχυρων ξένων μονοπωλίων που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν τη χώρα με το φαραωνικό πρόγραμμα της «πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης».

Αποδεικνύει ξεκάθαρα πως ένας Προϋπολογισμός δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα πολυχρησιμοποιημένο εργαλείο αναδιανομής των λαϊκών εισοδημάτων στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των επιδιώξεων της μεγαλοαστικής τάξης και των ξένων πατρώνων της, που αλυσοδένει το λαό μας και τον σέρνει στην κατεύθυνση της επιβολής των εκμεταλλευτικών πολιτικών του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, αλλά και των υπέρογκων εξοπλιστικών προγραμμάτων και απαιτήσεων που επιβάλλει το ΝΑΤΟ και άλλα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα.

H νέα επέλαση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Το λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα καλείται ν’ αντιδράσει στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, την καταστολή, την οικονομική καταστροφή, που επιβάλλει κυβέρνηση Μητσοτάκη με την προτροπή των ιμπεριαλιστικών κέντρων, τώρα που τα αποτελέσματα της ανελέητης λιτότητας δεν πείθουν πια κανένα για τις τυχόν «καλύτερες ημέρες» που ευαγγελίζονται οι οικονομικοί επαΐοντες. Η κυβέρνηση έσπειρε θύελλες και είναι επόμενο να θερίσει καταιγίδες. Η απόκρουση των επερχόμενων νομοσχεδίων που θα επισύρει ο νέος Προϋπολογισμός προβάλλει σαν επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του ελληνικού λαού.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search